Emeklinin gündemi geçim | Güney Gazetesi Mersin

Emeklinin gündemi geçim

Mersin’de emekliler geçim sıkıntısına karşı ses yükseltti. 7 bin 500 liralık emekli maaşıyla aç sefil duruma düşürüldüklerini belirten yurttaşlar emekli maaşlarına yüzde 100 zam yapılması için iktidara çağrıda bulundu.

Emeklinin gündemi geçim


 

İLKAY ADALIOĞLU


2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi kuruluşunun 2. Yıldönümünde emeklilerin derinleşen yoksulluğuna dikkat çekti.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “AKP iktidara geldiğinde maaşıyla kıt kanaat da olsa geçinebilen emekli şimdi kelimenin gerçek anlamıyla aç sefil duruma düşürüldük. Masalda olduğu gibi az gittik uz gittik, bir de baktık ki elimizde 7 bin 500 lira var. İktidarın talan vurgun özelleştirme; taşeronlaştırma, dövizciye tefeciye rant aktarma çarkı yavaşladı, dışarıdan taze para bulma olanakları azaldı. Çare olarak göreve getirilen dış ve iç finans piyasalarının mutemetleri Mehmet Şimşek, Gaye Erkan ikilisi dış dünyadan para arıyorlar. Aynı çevrelere güvence vermek için her ay faizleri arttırmaya devam ediyorlar. Emekliler faizlerin düşük tutulduğu dönemde de şimdi de yoksullaşmaya devam ediyor. Yani bizler faiz düşerken de çıkarken de kaybeden taraftayız. Büyük sermayeyse o zaman da şimdi de paraya para demiyor, şiştikçe şişiyor” dedi.

 

“EY İKTİDAR, BORCU BORÇLA DÖNDÜRMEKTEN VAZGEÇ”

 

İktidarın milyarderlerden servet vergisi almamasına karşın işçi ve emekçilerin ücretlerini her geçen gün küçülttüğü dikkat çeken Kurt, halkın yoksulluğa itildiğini vurguladı. Kurt, “Ey iktidar, borcu borçla döndürmekten vazgeç, halkı yoksulluğa, pahalılığa ve işsizliğe sürükleme, biz emeklileri toplum dışına sürerek sosyal ölüme mahkum etme. Tarımı ve sanayiyi çökerterek, bir avuç vurguncu tefeci şirketi  daha da zenginleştirerek halkın çıkarını yok saydığın gibi   ulusal güvenlik tehlikesi de yaratıyorsunuz. Bizler diyoruz ki dönün bu çıkmaz yoldan. Ekonomimizi düze çıkaracak reçete tarihimizde var. Bunun için kapitalist vurgunculuk mantığının dışına çıkmak yeterlidir.  Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki bağımsız dış politika ve devletçi kamucu planlı ekonomi politikası bugüne uyarlandığında bütün toplum feraha, refaha çıkarız. İlk koşul olarak   özelleştirilen tüm kamu kurumları, şeker fabrikaları, SEKA, Sümerbank, Tüpraş, Telekom ve benzerleri devletleştirilsin, üretim ve tüketim kooperatifçiliğinin önü açılsın, emekçi halk için ucuz, sağlam ferah konut seferberliği başlatılsın” ifadelerini kullandı.

 

“BIÇAK KEMİĞİ DE DELMİŞ, YAŞAMIMIZ ZİNDANA ÇEVRİLMİŞTİR”

 

Bütçenin yoksulu daha da yoksullaştırdığını dile getiren Kurt, zenginin ise daha da zenginleştiğini söyledi. Kurt, “Yeter artık bıçak kemiği de delmiş, yaşamımız zindana çevrilmiştir.  Bizler emekten, emekçiden, üretenden yana eşit bölüşümün olduğu bir bütçenin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Emeklilerin yüzde 100 zam talebiyle ilgili iktidara çağrıda bulunan Kurt, şu şekilde konuştu:

“Cumhuriyetin 100. Yılı adına verilen bir seferlik 5000 TL ikramiye ayrımsız olarak tüm emeklilere ödenmelidir. Kök aylık uygulamasına son verilmeli, emekli aylıklarında artış, SGK’nın ödediği gerçek aylıklara yapılmalıdır. En düşük emekli aylığının asgari ücretten aşağıda olamayacağı” kurala bağlanmalıdır. “Seyyanen ödeme” uygulamasına son verilmeli, işçi, memur ve emekli maaşlarındaki artış, gerçek aylıklara yapılmalıdır. Aylık bağlama oranları ABO yeniden 507 Sayılı yasadaki gibi yüzde 70 oranında olmalıdır. Tüm emeklilere bugünden geçerli olmak üzere yüzde yüz zam yapılmalıdır.”