ABİDİN YAĞMUR
Tarsus Ticaret Borsası Hububat ve Bakliyat İhtisas Komisyonu, üretimde ve pazarlamada yaşanan sorunlara ilişkin görüşünü borsa yönetimine sundu.
Komisyonun raporunda ilk olarak vurgulanan husus tarla kiraları oldu. Raporda, “Türkiye genelindeki tarla kiralarındaki artış, büyükşehirlerde ev kiralarında görülen fahiş zamlardan geri kalmıyor. Maliyet artışları nedeniyle yapılan zam, gıda fiyatlarını yükseltiyor. Temel gıda ürünlerindeki artış gündelik yaşamı zorlaştıran unsurların başında geliyor. Bu artışı tetikleyen nedenlerden biri de tarımsal üretim maliyetlerindeki yükseliş. Mazot, gübre, tohum, işçilik, sulama gibi giderlerin sebep olduğu maliyet artışlarına tarla kiralama fiyatları eklendi” denildi.
“MALİYETİN YÜZDE 55’İ KİRA”
Tarsus yöresinde şu anda tarla kirasının 800 kilogram mısıra denk geldiğinin vurgulandığı raporda, “Mısır yetiştirmenin bütün maliyeti üstüne gelecek olan birimle ancak karşılanabilir. Ukrayna, Rusya gibi asıl tahıl üretilen yerlerde böyle bir şey yok. Oralarda kiralar bunun onda biri civarında. Tarımın en büyük gideri kiradır. Ürünün maliyetinin yüzde 35’i ile 55’ine geliyor artık. Ne yazık ki; bölge üreticimizin neredeyse yüzde 80’ni tarla kiracısı konumunda. Azalan tarla tarımının sekteye uğramaması adına tavsiyemiz, tarla tarımı yapan ve tarla tarımı için kiralama yapan üreticimize düşük faizli “Tarla Tarımı Kira Kredisi” finansal enstrümanlar yaratılmalı tarla kiracısına bu kredi ise ayrıca tahsis edilmelidir” ifadeleri kullanıldı.
“FİYATLAR EKİMDEN ÖNCE AÇIKLANMALI”
Köy yerleşkesi içinde yaşamın devam ettirilmesi, köy nüfusunun arttırılması küçük aile çiftçisinin desteklerinin arttırılması için kapsamlı bir saha araştırmasının acilen yapılması gerektiğinin belirtildiği raporda, “Fiyatların ekim sezonu öncesinde belirlenmesi, ekim yapılan tarım arazisi alanı üzerinden üreticinin teşvik için desteklenmesi de bir diğer beklentimizdir. Ayrıca TMO müdahale alımları için açıklanan fiyatlara ek ödeme desteği mutlaka getirilmelidir” denildi.