ELVAN KONUK
Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği (ÇOBİ-DER), 20 Kasım Dünya Çocuk Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dernek Başkanı Mustafa Duru, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 20 Kasım 1989 yılında kabul edilmiştir. Türkiye de altına imza atan çok sayıdaki ülkelerden birisidir. Ülkemiz ve gelişkinlik olarak bize benzeyen ülkeler, Çocuk Hakları Sözleşmesi altına imza atarak gereğini yapacaklarını taahhüt ettikleri halde sözleşmeyi yerine yeterince getirmedikleri için çocukların içinde bulundukları durum gerçek anlamda çok kötüdür. Hiçbir hakları tam olarak hayata geçirilmemektedir” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZIN HAKLARINA SAHİP ÇIKALIM”
Türkiye’de 36 milyon çocuğun olduğunu söyleyen Duru, çocukların gelişimlerinin, beslenme ve eğitiminin önemini dikkat çekti. Duru, “Altına imza attığımız ve 20 Kasım Dünya Çocuk Günü olarak kutladığımız bu önemli günde bir kez daha ÇOBİ-DER Olarak sesleniyoruz: Bu çocuklarımıza sahip çıkalım, hangi hakları ne kadar önemsenmiş ve hayata geçirilmiş bir toplumuz görelim. Eksikleri tespit edelim, dile getirelim. Toplumun tüm kesimleri olarak yetkili kurumlardan eksiklerin giderilmesini talep edelim. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.
“OYUN İÇİNDE ÖĞRENME VE İYİ BESLENİP İYİ BARINMA ÇOCUKLARIN VAZGEÇİLMEZ TEMEL HAKLARINDANDIR”
Çocukların haklarından söz eden Duru, “Her çocuğun doğum öncesi ve sonrası için son derece bilinçli anne ve babaya sahip olma hakkı vardır. Anneler babalar çocuk konusunda eğitilerek bu hak gerçekleştirilmelidir. Her bebeğin ve çocuğun iyi bir ortamda, iyi beslenerek, sağlıklı biçimde bilimsel olarak gelişmesi ve büyümesi temel hakkıdır. Bu ortamı aile sağlayamıyorsa devlet çocuk hakkının gerçekleşmesi için aileye maddi ve manevi destek sağlamakla yükümlüdür. Her çocuğun ücretsiz olarak kreş ve anaokullarına gitme hakkı vardır. Her şeyi oyun içinde hızla öğrenme konumundadırlar. Oyun içinde öğrenme ve iyi beslenip iyi barınma vazgeçilmez temel haklarındandır. Bebek ve çocukların kalıtım, yetenek, gelişim doğrultusu ve yaratıcılık yönleri ya da eksiklikleri yönüyle çok erken tanınması, o doğrultuda hareket edilmesi temel haklarındandır. Çocukların bilimsel gelişmeleri konusunda, kreş ve anaokulların da çocuklara iyi arkadaş olacak, ayrıca doğum öncesi ve sonrası için anne babanın eğitimlerini başarılı biçimde sürdürecek ve onlara rehberlik yapacak milyonlarca uzman kadın çocuk gelişim öğretmenlerinin bu alanda görevli olmaları çocuklarımızın geleceği, toplumların ve insanlığın geleceği açısından asla vazgeçilmez olmalıdır” diye konuştu.
“EĞİTİM TÜM ALANLARDA DİN İÇERİKLİ BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”
Çocukların haklarının ne kadarının devlet tarafından gerçekleştirildiğini soran Duru, “Ülkemizde çocuk haklarını gerçekleştirme uğraşı yerine, özellikle günümüzde, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30. Maddesinin tam tersine hareket edilmektedir. Laik ve isteyenlerin anadillerinde eğitim almalarını geçekleştirme yerine; 4-6 yaş çocukları için yüz binlerce Kuran kursu açılmakta, kreş ve anaokuluna gitmesi gereken çocuklar için mescitler oluşturulmaktadır. Eğitim tüm alanlarda din içerikli bir yapıya dönüştürülüyor. Bu bilimsel olmaya tamamen terstir, yanlıştır, çocuklarımızın sağlıklı ve bilimsel gelişmesine engeldir. ÇOBİ-DER Olarak özellikle anne ve babalar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine sesleniyoruz. Çocuklarımıza sahip çıkalım. Çocuklarımızın sağlıklı gelişmesi, yarınların gelişkin ve yaratıcı insanları olmaları için her alanda çocuklarımız bilimsel eğitim doğrultusunda yetiştirilmelidir” şeklinde konuştu.