Mersin Limanı genişleme projesinin temeli atıldı | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Limanı genişleme projesinin temeli atıldı

Mersin Limanının genişleme projesinin sembolik temel atma töreni Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla yapıldı. Vali Pehlivan, “Projenin 2,5-3 yıl içerisinde tamamlanmasıyla birlikte ticari faaliyetler daha da büyüyecek, bu sayede istihdamda artış sağlanacaktır. İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak olan bu yatırımım hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mersin Limanı genişleme projesinin temeli atıldı




2007 yılında özelleştirilen Mersin Limanının işletmecisi MIP ile Büyükşehir Belediyesini ve sivil toplum örgütlerinin karşı karşıya getiren, Atatürk Parkına zarar vereceği gerekçesiyle mahkemeye taşınan liman genişleme projesi için sembolik temel atma töreni düzenlendi.

Vali Ali Hamza Pehlivan da eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, Mersin Uluslararası Liman İşletmesi (MIP) tarafından düzenlenen, Mersin Limanı’nın genişletilmesi projesinin tanıtımının ve sembolik temel atma töreninin gerçekleştirildiği “Mersin İçin Hep Birlikte” programına katıldı.

CNR Expo Fuar alanında düzenlenen programda konuşan Vali Pehlivan, “Mersin Limanı yüz ölçümü ve kapasitesi itibariyle Türkiye'mizin en büyük limanı olduğu gibi dünyanın da 92. büyük limanıdır. 2007 yılında yapılan bir işletme sözleşmesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından limanın işletmesi 36 yıllığına MIP firmasına verilmiş. 2007 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız adına Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından MIP firmasıyla yapılan işletme sözleşmesi ile MIP’ye birtakım yükümlülükler verilmiş, bazı yatırımların yapılması görev olarak tevdi edilmiş. Bugün o sözleşme kapsamında yapılması kararlaştırılan yatırımlardan birinin tanıtımı ve temel atma etkinliğindeyiz. Geçtiğimiz yıl temeli atılan ve iki ay önce açılışını yapmış olduğumuz “Yol ve Kapılar Projesi” bu sözleşme kapsamındaki işlerden birisiydi. Bugün de limanın genişlemesiyle ilgili inşaatın başlamasına hep birlikte tanıklık ediyoruz” dedi.

 

“BU YATIRIMLAR DEVLETE KALACAK”

 

2043 yılına kadar geçerli olan sözleşme kapsamında yapılan bu yatırımların altyapısıyla ve üstyapısıyla, devlete kalacağını ifade eden Vali Pehlivan, “Sözleşme gereği bu yatırımların yapılması ve nihayetinde işletme modeli gereği de devlete devredilmesi bahse konu sözleşmede öngörülmüş bir durumdadır. Limanımızın 124 hektar olan toplam genişliği bu yeni projeyle birlikte 176 bin metrekare daha büyüyecek. Limanımıza şu anda bir mega gemi yanaşırken bir mega gemi daha yanaşabilecek. Kapasite 2.6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkacak. Bütün atılan ve atılacak adımlar, başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız olmak üzere Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ve İlimizde de Valiliğimiz ve ilgili bütün kurumlarımızla iş birliği ve koordinasyon halinde sürdürülüyor. Projenin 2,5-3 yıl içerisinde tamamlanmasıyla birlikte ticari faaliyetler daha da büyüyecek, bu sayede istihdamda artış sağlanacaktır. İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak olan bu yatırımım hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı”

 

“SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ YAPACAKLAR”

 

MIP yetkilileri ile sosyal sorumluluk projelerini de konuştuklarını anlatan Vali Pehlivan, “Bugüne kadar bir okul inşa etmiş olan MIP firması, geçtiğimiz aylarda yapmış olduğumuz sözleşmeyle bir okul daha inşa edecek. İlimizde; spora, eğitime, kültürel faaliyetlere, bundan sonrası için yeni bir atılımla, daha fazla katkı sağlamak suretiyle, bir yandan ticari faaliyetler etkinleştirilirken, bir yandan da İlimizde sosyal sorumluluk projeleri bağlamındaki beklentilerin karşılanması konusunda MIP firmasını mütemadiyen teşvik ediyoruz” dedi.

Programda, MIP Yönetim Kurulu Başkanı Flemming Dalgaard, PSA Avrupa-Akdeniz-Amerika Bölge CEO’su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang ve MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh de birer konuşma gerçekleştirdi. (Haber Merkezi)