“Narenciyeye odaklandık” | Güney Gazetesi Mersin

“Narenciyeye odaklandık”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, yönetime geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Adana ve Mersin’deki kurumlarla beraber narenciye sorununa çözüm bulmak için çalıştıklarını dile getiren Çakır, “Adana ve Mersin’in beraber hareket etmesi çok büyük bir güçtür. Burada ana hedefimiz narenciyeye destek verilmesi. Bu sene zor bir dönem bu desteğin verilmesi gerekiyor” dedi.

“Narenciyeye odaklandık”


ELVAN KONUK


MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ve yönetim kurulu üyeleri, basın mensuplarıyla bir araya gelerek yürüttükleri çalışmaların değerlendirmesini yaptı. 

 

“EĞER KARBON SALINIMINI AZALTAMAZSAK BİZ AVRUPA’YA İHRACAT YAPAMAYACAĞIZ”

 

Avrupa ülkelerine ihracat yapabilmek için yeşil dönüşümde olmaları gerektiğinin altını çizen Çakır, “Dilimizden yeşil dönüşümü, karbon ayak izini düşürmememiz lazım. Eğer karbon salınımını azaltamazsak biz Avrupa’ya ihracat yapamayacağız. Bizim yüzde 55 ihracatımız Avrupa Birliğine, onun için mecburuz. Bizi sevseler de sevmeseler de kuzeyimizde, güneyimizde doğumuzda savaş var. Çıkış noktamızın bir tanesi Avrupa’ya ihracat yapmamız. Onun için yeşil dönüşüm ve karbon ayak izi şu anda bizim olmazsa olmazımız. Bu demir çelik çimento sektörlerinden başlayarak alüminyum ve diğer sektörlere doğru gidecek. Şuanda süreç başladı 2026’a kadar geçiş süreci olacak. Ama 2026’dan sonra her gümrükten geçenler karbon ayak izi olarak karbon merkezine alınacak ve rekabetçi olamayabiliriz eğer iyi bir hazırlık yapmazsak. Oda olarak da yapacağımız ana çalışmalardan biri bu olacak” dedi.

 

“NARENCİYE SORUNUYLA İLGİLİ TARIM BAKANI VE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISIYLA GÖRÜŞTÜK”

 

Mersin Tarım Platformu olarak çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çakır, “Bundan sonra Turizm Platformumuzu, Lojistik Platformumuzu ayrıca Sanayi platformumuzun çalışmalarını başlatacağız” dedi. Tarım Platformu olarak MHP Milletvekili Levent Uysal ile birlikte Tarım Bakanlığını ziyaret ettiklerinden söz eden Çakır, orada narenciyede yaşanan sorunlar nedeniyle bakanlıktan teşvik verilmesiyle ilgili destek istediklerini belirtti.

Mersin ve Adana’daki tarımla ilgili kurumlarla beraber Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz de ile de görüştüklerini dile getiren Çakır, “Mersin ve Adana borsaları olarak Cumhurbaşkanı yardımcısını ziyaret ettik. Adana milletvekilleri, Adana Çiftçiler Birliği, Mersin Ziraat Odası İhracatçılar Birliği, Borsa Ticaret Odası Mersin vekillerimizle beraber Cumhurbaşkanı yardımcısına gittik. Ali kıratlı vekilimiz vardı, Sibel vekilimiz vardı. Diğer vekillerimiz de destek verdi. Tüm vekillerimizi orada ziyaret ederek güç birliği yaptık. Adana ve Mersin’in beraber hareket etmesi çok büyük bir güçtür. Burada ana hedefimiz narenciyeye destek verilmesi. Bu sene zor bir dönem bu dönem, yapılması gereken ne varsa bunun ortaya çıkması gerekiyor. Bu desteğin verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

“KAZANLI PROJESİNİN AKIBETİNİ SORDUK”

 

AKP Mersin Milletvekili Sibel Söylemez ile beraber Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret ettiklerini dile getiren Çakır, Mersin Kazanlı projesinin son durumu ile ilgili soru sorduklarını söyledi. Çakır, “Kazanlı projesi ile ilgili çok net olmadıklarını, firmalar burayı almayacaksa alternatif firmalar bulmamız gerektiğini ya da bakanlığın bu konuda bizi yönlendirmesini istedik. Bu konuyla ilgili artık net olmamız lazım, ‘bu yılan hikayesine dönmemeli’ diyerek taleplerimizi dile getirdik. Mersin turizmiyle ilgili bakanlığımızın düşüncelerini sorduk. Mersin’in başta turizm olmak üzere master planının yapılması kararı alındı. Çok olumlu geçti” şeklinde konuştu.