ABİDİN YAĞMUR
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Bozön köyü ile Yenişehir ilçesine bağlı Çavak köyünde, Çevre Düzeni Planında tarım ve orman alanı olarak görülen arazileri konut yapılaşmasına açtı. Mezitli Belediyesi ve Yenişehir Belediyesinin olumsuz görüş bildirmesine rağmen TOKİ, 6 Şubat depremlerinin hemen ardından süreci hızlandırdı ve inşaat çalışmalarına başladı.
Proje kapsamında Mezitli’de birince etapta 484 konut ve 6 adet kapıcı dairesi, ikinci etapta 478 adet konut ve 8 kapıcı dairesi inşa edilecek. Yenişehir’de birinci etapta 550 adet konut ve 6 kapıcı dairesi, ikinci etapta 522 adet konut ve 6 kapısı daire inşa edilecek. Mezitli ve Yenişehir’deki projelerde ayrıca 12 dükkândan oluşan birer alışveriş merkezi de yer alacak.
YAPI RUHSATI YOK, RESMİ BELGESİ YOK
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, toplam 2034 konut inşa edilecek söz konusu arazilerin tarım ve orman alanı vasfına dikkat çekti, imar planları olmadan, belediyelerden ruhsat alınmadan yapılan bu konutların ileride farklı sorunlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, “Bozön Mahallesi 3049 numaralı parselin 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman ve tarım arazisi vasfında olduğu tespit edilmiş olup proje yapılan alanlarda 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları bulunmamaktadır. Ayrıca inşaatı başlayan söz konusu projenin herhangi bir kurumdan yapı ruhsatı ve resmi herhangi bir belgesi bulunmamaktadır” dedi.
MİMARİ VE MÜHENDİSLİK PROJESİ ALINMADI
6 Şubat depremlerinde, kaçak yapılaşmaların felaketle sonuçlanacağının bir kez daha görüldüğünü ifade eden Yücesoy, “Bütün bu süreçler yaşanırken Toplu Konut İdaresinin herhangi bir imar planı olmayan bir bölgeye, mimari ve temel mühendislik projelerinin onayı alınmadan inşaat sürecine başlamasını TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“KAÇAK İNŞAATLARI KABUL ETMİYORUZ”
Mersin’in nüfusunun Ortadoğu’da ve Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşlar, deprem felaketi gibi nedenlerle olağandışı bir artış gösterdiğine dikkat çeken Yücesoy, “Bu artışın sonucunda kentimizin özellikle teknik altyapı alanlarında problemler yaşanmaya başlanmış ve merkezi yönetimin destek vermesi gerektiği bir çok kez hem tarafımızca hem de diğer kurumlarca iletilmiştir. Bu nüfus artışının sonuçları yerel yönetimler ve kentte yaşayan vatandaşlarımız tarafından özveriyle karşılanırken merkezi yönetimin Mersin kentini deprem bölgesi ilan etmemesine rağmen Toplu Konut İdaresi kentimizi deprem bölgesi olarak görmekte ve deprem bölgesi için çıkartılan kanun hükmünde kararnameyi esas alarak Bozön Mahallesinde inşaat yapmakta. Kaçak inşaatları kabul etmiyoruz” dedi.
“SOSYAL KONUTLAR ŞEHİR MERKEZİNE YAKIN YERLERDE YAPILMALI”
TOKİ’nin şehir merkezine yakın yerlerde sosyal konut yapmasını öneren Yücesoy, Bozön ve Çavak mahallelerinde sosyal konut yapımına hem orman alanı olması nedeniyle hem de kent merkezine uzaklığı, teknik altyapı eksikliği nedeniyle karşı çıktıklarını kaydetti.
Yücesoy, “İdare maalesef ki 6 Şubat depremlerini fırsat bilerek bu alanlarda projeler üretip kaçak olarak inşaata başlarken kent merkezinde de hazineye ait, imar planları tamamlanmış sosyal konut projesi olabilecek yerleri kendi üzerine geçirip ihale usulüne göre satışlarını yapmıştır. Bu durum aslında kurumun kentimize bakışını da açıkça göstermektedir. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak söz konusu imar planları, mimari ve mühendislik projeleri olmayan kaçak inşaata ilgili belediyesi tarafından gerekli işlemlerinin yapılmasını beyan ediyoruz” ifadelerini kullandı.