Kadınlardan şiddete karşı fakslı eylem | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlardan şiddete karşı fakslı eylem

KESK Mersin Kadın Meclisi üyeleri artan kadına şiddet olaylarına karşı TBMM’ne faks çekme eylemi gerçekleştirdi. Kadına yönelik şiddetin sürmesine ve artmasına neden olan koşulların ortadan kaldırılmasını isteyen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girsin, 6284 sayılı yasa etkin uygulansın, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi onaylansın” diyerek iktidara çağrıda bulundu.

Kadınlardan şiddete karşı fakslı eylem


 

ELVAN KONUK

Artan şiddet olayları nedeniyle Mersin’de kadınlar seslerini duyurmak adına TBMM’ne faks çekme eylemi gerçekleştirdi. KESK Mersin Kadın Meclisi adına konuşan Nermin Karasu “Her gün en az 4 kadın en yakınındaki erkekler tarafından katlediliyor, toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor.  21 yıllık AKP-MHP iktidarının bilançosu kadın mezarlığına dönmüş bir ülkedir.  8 bin kadının erkekler tarafından katledildiği bu dönemde kadınların can güvenliğinin olmadığı ve artık şüpheli kadın ölümleri olarak bahsedilen erkek şiddetini örtmeye çalışan bir kavram ile karşı karşıyayız” dedi.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

 

Karasu, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedilmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın tartışmaya açılmasının ardından kadına yönelik şiddetin arttığını söyledi. Karasu, “İstanbul Sözleşmesi’nin keyfi ve hukuksuz bir şekilde feshedilmesinin kendisi bile erk şiddetinin geldiği, boyutların örtme çabasıdır. Ancak bu sözleşme ile kendini güvende hissedebilecek kadınların şiddetin her türü ile karşı karşıya ve korumasız bırakıldığı gerçeği apaçık ortadadır. İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceğiz.6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına karşı Şiddetin Önlenmesine dair yasanın içerisinde bulunan nafaka hakkı ve boşanma kanuna karşı çıkılması kadının kazanılmış haklarının tartışmaya açılmasını kabul etmiyoruz. Kadını bir adım daha mezara yaklaştırmanızı reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“SÖZLEŞMELER KADINLAR İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

 

Cinsiyet eşitsizlikleri ve cinsiyetçi iş bölümü nedeniyle çalışma ortamında şiddet, taciz ve ayrımcılığın yaygınlaştığını belirten Karasu, işyerinde taciz ve şiddete karşı koruyucu yasaların olmamasının kadınları şiddete açık hale getirdiğini dile getirdi. Karasu, İLO’nun 190 sayılı iş yaşamında şiddet ve taciz sözleşmesi ve sözleşmenin uygulanmasına ilişkin 206 sayılı tavsiye kararının onaylanmasını istiyoruz. Çünkü tavsiye kararı niteliğindeki bu yasa çalışma yaşamında şiddet ve tacizi yasakladığı ve sözleşmeyi onaylayan ülkelere bu konuda yaptırım getirdiğinden kadınlar için hayati önem taşımaktadır. Ya kadınların hayatlarını koruyacaksınız ya da sorumluluk dahilinde kadınları koruyacak yasaları uygulamaya koyacaksınız. Kadına yönelik şiddetin sürmesine ve artmasına neden olan koşulların ortadan kaldırılarak, yeni şiddet vakalarının ortaya çıkmasını engellemek üzere uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını ve yasal mevzuatın uluslararası sözleşmelere göre düzenlenerek uygulanmasını istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girsin, gereği yerine getirilsin. 6284 Sayılı yasa etkin uygulansın. ILO’nun 190 Sayılı sözleşmesi onaylansın” diye konuştu.


  Kadınlardan şiddete karşı fakslı eylem