Meclisin gündemi insan hakları | Güney Gazetesi Mersin

Meclisin gündemi insan hakları

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında üyelerin ana gündemi Filistin’de yaşanan savaş suçu ve Birleşmiş Milletlerin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni uygulamada yeterince etkin olmadığıydı.  Üyeler sözde değil uygulamada eşitlik talebiyle 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü kutladı.

Meclisin gündemi insan hakları


ELVAN KONUK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Toplantısı 1. Birleşimi CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız yönetiminde gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısında meclis üyeleri İnsan Hakları Günü ve Filistin’de yaşanan insan katliamıyla ilgili konuştu.

 

TANRIVERDİ: “HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE DAYALI BİR DÜZEN NE YAZIKKİ KURULAMAMIŞTIR”

 

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin üzerinden 75 yıl geçtiğini söyleyen HEDEP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nün tarihçesinden söz etti. Tanrıverdi, “Birleşmiş Milletler İkinci Dünya Savaşı’nın yol açtığı ağır insan yıkımının bir daha yaşanmaması için barış, insan hakları ve demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistemi buluşturma hedefiyle inşa edilmiştir. Bugün gelinen noktada maalesef bu ideallerin çok gerisinde kalınmıştır. Evrensel Bildirgede yer alan hak ve özgürlüklere dayalı bir düzen ne yazık ki kurulamamıştır. Birleşmiş Milletler bugün varoluş sebebiyle çelişir bir biçimde hak ihlallerinin başlıca sebebi olan savaşları önlemede, kültürel çapta doğal ve kültürel mirasın korunmasında, yoksullukla mücadelede başta kadınlar olmak üzere her türlü ayrımcılığı sonlandırmada yeterince etkin olamamaktadır. Güçlü devletlerin biraraya gelerek oluşturduğu çıkar ilişkileri, askeri ve ekonomik birliktelikler insanların hak ve özgürlüklerini kullanmaları önünde bir engel oluşturmuştur. Özellikle devlerin demokrasi ve hukuk düzenlerinden giderek uzaklaştığı görülmektedir. Oysa insan hakları bireylerin insan olmakta kazandığı temel haklarıdır. Bölgemizde ve dünyada yaşanan savaşların son bulması bu bildirgenin gereğinin yerine getirilmesiyle mümkün olacaktır” dedi.

 

TÜRÜT: “BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN ŞUANKİ YAPISIYLA İNSAN HAKLARINI KORUMASI MÜMKÜN DEĞİL”

 

AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Sadık Türüt, Filistin’de yaşanan savaş suçuna dikkat çekerek, Birleşmiş Milletlerin mevcut düzeninde değişikliğe gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türüt, “İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75. Yıl dönümünü kutluyoruz. İnsana saygı göstermek, insan onurunu korumak, onun yaratılıştan gelen haklarını kullanmasını sağlamak tarihimizin ve medeniyetimizin yüz yıllardır süregelen ortak değerleridir. İnsan onurunu korumayı en temel değer olarak kabul eden ülkemiz insan hakları alanında atılan adımları her daim daha ileriye götürmek yönünde çalışmalarını sürdürecektir. Hala Filistin’de ve dünyanın muhtelif yerlerinde zulme uğrayan birçok topluluk dini, ırkı, dili farketmeden zulme maruz kalan insanlara biran evvel Birleşmiş Milletler’in mevcut yapısıyla bir koruma sağlanması mümkün olmaktan çıkmıştır. Özellikle yakın zamanda Filistin’de İsrail tarafından işlenen insanlık suçlarının bir an evvel tüm dünya devletleri tarafından durdurulması için gerekli tüm çabaların gösterilmesi, bu fiili yapanların yargı karşısında gereken cezaları almaları en büyük temennimizdir. Birleşmiş Milletler’de şuan kurulu olan düzenden dolayı dünyaya eşitlik ve adaletin getirilmesi çok mümkün görülmemektedir. Biran evvel bu kurumun yapısında değişikliğe gidilmesi gayet insani bir istek olan ateşkes talebini bir devletin tek başına reddedebileceği düzenden biran evvel kurtarılması artık bir mecburiyettir” diye konuştu.

 

KURU: “BİZ KADINLARIN EŞİT HAKLARA SAHİP OLACAĞI SÖZDE DEĞİL ÖZDE GÜNLER BİZİM EN BÜYÜK TALEBİMİZ”

 

CHP’li Meclis Üyesi Ünzile Kuru ise insan haklarında eşitlik hükümlerinin uygulanmadığını belirtti. Kuru, “Hepimizin 10 Aralık İnsan Hakları Günü kutlu olsun. Her ne kadar bu haklara erişmek Anayasamızla, Uluslararası Sözleşmelerle teminat altına alınmış olsa da ne yazık ki bazı şeyler sözde kalıyor, eşitlik hükümleri uygulanmıyor. Her bireyin, her kurumun ve özellikle de biz kadınların eşit haklara sahip olacağı sözde değil özde günler bizim en büyük talebimiz. Bu vesileyle dile getirmek isterim ki gün geçmiyor ki bir tane kadının şiddete uğradığı bir gün olmasın. Yasalarla sahip olduğumuz hakları asla kaybetmek istemiyoruz, bu husustaki mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Ama yasada yazılan olanların uygulamada gerçekten eşitliğin sağlanması yönünde yapılması gerekir, lafta kalmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

 

“25 BİNLİK NÜFUSUN SUYU 4 GÜN SONRA MI VERİLİR?”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda AKP’li Meclis Üyesi Hümmet Büyük, Büyükeceli’de 4 gündür suyun olmadığını söyleyerek bunun nedenini sordu. Büyük, “Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesi’nde maalesef 8 Aralık’tan bu yana içme suyu yoktur. Biliyorsunuz ki Büyükeceli’de Akkuyu Nükleer Santrali’nden dolayı en az 25 bin kişi yaşıyor. 4 gündür suyun olmaması gerçekten çok üzücüdür” dedi.

Söz konusu kesintiyle ilgili açıklama yapan MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, “Su önceki gün saat 18:15 itibariyle verildi, Büyükeceli’yi besleyen terfi merkezimizdeki büyük bir motopompumuzda bir arıza meydana geldi. Onu yaptık, ardından bir şebeke arızası yaşandı. Suyla ilgili şu an bir problemimiz yok” şeklinde cevap verse Büyük, hala suların olmadığını iddia ederek “Bir su 25 bin yaşayan yerde 4 gün sonra mı verilir?” şeklinde tepki gösterdi.