"Akaryakıt ihalesinin yapılış  şekli kabul edilebilir değil” | Güney Gazetesi Mersin

"Akaryakıt ihalesinin yapılış  şekli kabul edilebilir değil”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında medyaya yansıyan akaryakıt ihalesinin yapılış şeklini eleştiren MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat, “Serbest kullanıcı lisansı EPDK’dan alınmadan ihaleler yapılarak yaklaşık 16 bin tonluk akaryakıt alınıyor. Böyle olunca ihaleye girecek firmaları kısıtlamış oluyoruz. Bu doğru bir ihale şekli asla değil” dedi.




Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısının ikinci birleşimi CHP’li meclis üyesi Erden Doğruöz yönetiminde gerçekleştirildi.  Gündem dışı konuşmalar kısmında akaryakıt ihalesiyle ilgili haberlere dikkat çeken MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında ihaleye çıktığı akaryakıt ihalesini iptal ederek EPDK’dan Serbest Kullanıcı Lisansını alma yoluna gitti. Çünkü alım miktarımız 5 bin tonun üzerindeydi. Mersin Büyükşehir Belediyesi 2020 yılına sarkan bu lisansı aldı. Bu lisansı aldıktan sonra dağıtıcı firmaları bu ihaleye davet etti. Kamuoyu çok iyi hatırlıyor; EPDK lisansıyla dağıtıcı firmaların ihalemize çağrılmasından sonra OPET şirketi yüzde 13 kırımla Mersin Büyükşehir Belediyesine akaryakıt verme ihalesini kazandı. Bu kazancın o günkü maliyetiyle 25 milyon civarında belediyemiz kar etmişti. Bugüne geldiğimizde yaklaşık 580 milyonluk bir ihale. Tabi burada yaklaşık maliyet olarak bu açıklanıyor, basından aldığımız bir rakam bu. Yaklaşık maliyetin üzerine yüzde 7 ekleyerek ihale yaklaşık 625 milyonluk rakama bir firmaya teslim edilmiş. Burada birinci sorumuz; dağıtım firmalarının ihaleye girdiği 2020 yılındaki ihaleden sonra yaklaşık 3 yıldır neden serbest kullanıcı lisansı EPDK’dan alınmadan ihaleler yapılarak yaklaşık 16 bin tonluk akaryakıt alınıyor. Böyle olunca ihaleye girecek firmaları kısıtlamış oluyoruz. Bu doğru bir ihale şekli asla değil” dedi.

Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise  “Akaryakıt ihalemizi 17 Kasım’da yapmış bulunmaktayız. Belediyemiz 2019 yılından itibaren EPDK’dan alınmış serbest dağıtıcı lisansına sahiptir. İhalemiz bu lisansla birlikte dağıtıcı firmalara açık bir şekilde yapılmaktadır. 2019 yılından bu yana tüm ihalelerimiz açık olarak yapılmış ve gelen tekliflere bakıldığında şuan kesinleşen ihale kararı yazılmış. İhalemize 3 firma katılmış olup bir firmanın teminat mektubu uygun olmamakla birlikte elenmiş. Geriye kalan 2 firmadan birisi yüzde 6.56, diğeri yüzde 7.55 yaklaşık maliyet üzerine teklif vermiştir. Tabi ki bununla birlikte bizim sözleşmemizde ödeme gün süreci 90 gün içerisinde yapılacağı belirtilmektedir. Basında yer alan haberde belirtildiği gibi herhangi bir haksızlık yapılmamıştır. Biz de gerekli araştırmaları yaptığımızda tüm Türkiye’de akaryakıt için verilen tekliflerin 2024 yılı için yaklaşık maliyetin üzerinde olduğunu görmüş bulunmaktayız” ifadeleri kullanıldı. (Haber Merkezi)