“Yaşamda inat ediyoruz<br>Nükleer santral istemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Yaşamda inat ediyoruz
Nükleer santral istemiyoruz”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin durdurulması çağrısında bulundu. TİP Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, “Reaktörler daha devreye girmeden iklim krizi nedeniyle 2 derece ısınan Akdeniz’de yapılmaması gerek bu projeden vazgeçin. Mersinliler olarak yaşamda inat ediyoruz” dedi.

“Yaşamda inat ediyoruz<br>Nükleer santral istemiyoruz”


 

ABİDİN YAĞMUR

Türkiye İşçi Partisi üyeleri, Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumunun Akkuyu Nükleer Santralinin birinci güç ünitesi için işletmeye alma izni vermesini protesto etti.

Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen TİP üyeleri, “Rantınıza da reaktörünüze de geçit yok” yazılı pankart açtı.

Burada bir açıklama yapan TİP Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, “Yangınlara müdahale etmeyen, depremde bizleri enkaz altında bırakan Saray Rejiminin nükleerde ısrarcı olmasına karşı yine sokaklardayız. Yaşamlarımızı bir avuç rant sevdalısının eline bırakmayacağız. Deprem yaşanılan bölgelere günler sonra giden ve on binlerce yurttaşın ölümüne seyirci kalan, yangınlara müdahale etmek bir yana düğün peşinde koşan AKP iktidarı, Akdeniz’de yaşamı yok edebilecek olan Akkuyu NGS için işletmeye alma iznini verdi.  Daha birkaç ay önce nükleerin sahibinin Rusya olduğunu inkar eden Saray Rejimi, sadece Mersin’i değil Akdeniz’i yok edecek olan bu projeyi inatla sürdürmeye devam ediyor” dedi.

“RUSYA BİR KOYUP 13 KAZANACAK”

 

Akkuyu NGS projesinin sürdürülmesini akıl tutulması olarak niteleyen Paket, “Yerli ve milli denilen bu projeyle topraklarımız Rusya’ya peşkeş çekilirken, yurttaşlarımızın daha pahalıya elektrik kullanmasına neden olacak. Öncelikle bu santralin sahibi yüzde 100 Rusya olacak. 15 yılda Rusya'ya ödenecek toplam alım garantisi tutarı 38 milyar dolar. 60 yılda Rusya'ya ödenecek olan toplam tutar en az 284 milyar dolar. Rusya bir koyup 13 kazanacak, Türkiye kendi sınırları içerisinde yabancı bir santralden yıllarca ithalat yapmak zorunda kalacak. Bu sözleşmeyle Rusya Türkiye'de bir nevi ilk Rus askeri üssünü de kurmuş olacak. 11 kilometrelik vatan toprağı 100 yıl boyunca göz göre göre yabancı bir ülkeye verilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“YAŞAMDA İNAT EDİYORUZ”

 

Paket, “Hiçbir ekonomik, toplumsal ve çevresel faydası bulunmayan, olası bir kaza ve saldırı sonrası yaydığı radyasyonun etkileri yüzyıllarca devam edecek; pahalı, kirli, tehlikeli, atık sorunu çözülmemiş Akkuyu Nükleer AŞ için Rusya ile yapılan anlaşma fesih edilmelidir. Hâlâ hiçbir şey için geç değil. Rusya ve ortağı olan sarayın inatla sürdürdüğü nükleer inşaatında reaktörler devreye sokulmadan bu akıl almaz proje durdurulsun. Reaktörler daha devreye girmeden iklim krizi nedeniyle 2 derece ısınan Akdeniz’de yapılmaması gerek bu projeden vazgeçin. Mersinliler olarak yaşamda inat ediyoruz ve nükleer projesi durdurulana kadar sokaklarda olmaya devam edeceğimizi yeniden duyuruyoruz” dedi.

“ŞİMDİDEN İŞÇİ MEZARLIĞI OLDU”

 

Akkuyu Nükleer Santralinde yaşanan iş cinayetleri nedeniyle santralin daha inşa aşamasında işçi mezarlığına döndüğüne değinen Paket, “Kimsenin yargılandığına şahit olamadık. Yine soruyoruz; bugüne kadar yaşanan bunca kazalar, bunca cinayetler tesadüf müydü? Sorumlular bir an önce yargılanmalı. İşçilerin güvenliğini bile sağlayamayan, ileride bütün insanların hayatını tehlikeye atacak bu santrali istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 


  “Yaşamda inat ediyoruz
Nükleer santral istemiyoruz”