Akdeniz için zorlu mücadele | Güney Gazetesi Mersin

Akdeniz için zorlu mücadele

Kürt siyasi geleneğinin batı illerinde kazandığı tek ilçe belediyesi olan Akdeniz Belediyesine 2016 yılında kayyım atanmıştı. 2019 seçimlerini AKP karşısında kaybeden Kürt siyasi geleneği 2024 seçimlerinde bu kez Dem Parti adıyla seçime girecek ve 8 yıl sonra Akdeniz Belediyesini kazanmaya çalışacak.

Akdeniz için zorlu mücadele


ABİDİN YAĞMUR

 

Kürt siyasetinin Akdeniz Belediyesi deneyimi, 1999 seçimlerinde, HADEP’in adayı olarak seçimlere giren Fazıl Türk ile başladı.  Türk, o seçimlerde Akdeniz Belediye Başkanı seçilerek bir ilke imza attı. 2004 seçimlerinde Fazıl Türk yerine Kemal Peköz’ü aday gösteren DEHAP belediyeyi CHP’ye kaptırdı.

2009 seçimlerinde DTP’den yeniden aday olan Fazıl Türk, ikinci kez belediye başkanlığını kazandı.

2014 seçimlerinde de DBP’nin eş başkan adayları Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu, CHP adayı Necdet Tamamoğulları karşısında az bir farkla seçimi kazandı. O seçimlerde İl Seçim Kuruluna yapılan itirazlar sonuçlanana kadar yüzlerce partili belediye binasını terk etmedi.

Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu, görevde oldukları süre içinde birçok soruşturma geçirdi, gözaltına alındı ve 18 Aralık 2016 tarihinde belediyeye kayyım atandı.

2019 yerel seçimlerine “Akdeniz’i yeniden kazanma” şiarıyla giren HDP, o seçimlerde Mersin’de sadece Akdeniz’de belediye başkan adayı çıkardı.

1999 yılında cezaevindeyken HADEP’in Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve seçimi az bir oy farkıyla kaybeden Alaaadin Erdoğan, 2019 seçimlerinde HDP’nin Akdeniz Belediye Başkan adayı olarak ilan edildi. Ancak YSK Erdoğan’ın adaylığını reddedince HDP’nin eş başkan adayları Reşat Aşan ve Emine Şilan Yüksekkaya oldu.

2019 yerel seçimlerinde Akdeniz ilçesinde AKP 47 bin 789 oy sayısı ve yüzde 34 oranıyla başkanlığı kazandı.  HDP ise 43 bin 974 oy sayısı ve yüzde 31 oranıyla ikinci parti oldu. Aynı seçimde CHP 39 bin 633 oy sayısı ve yüzde 28 oy oranına ulaştı.

 

AKP VE MHP’NİN TOPLAM OYU, YEŞİL SOL PARTİ’NİN GERİSİNDE KALMIŞTI

 

2023 genel seçimlerinde Akdeniz’de Yeşil Sol Parti 49 bin 78 oy sayısı ve yüzde 32 oy oranıyla birinci parti olurken CHP 39 bin 896 oy sayısı ve yüzde 26 oy oranıyla ikinci parti oldu. Her iki parti de 2019’a göre oyunu artırdı.

AKP 36 bin 329 oy sayısı ve yüzde 23 oy oranıyla üçüncü parti konumuna geriledi. MHP 9 bin 465 oy sayısı ve yüzde 6 oy oranıyla dördüncü parti, İyi Parti 8 bin 729 oy sayısı ve yüzde 5 oy oranıyla beşinci parti, Türkiye İşçi Partisi 2 bin 873 oy sayısı ve yüzde 1.8 oranıyla altıncı parti oldu.

Akdeniz’de son seçimlerde AKP ve MHP’nin oy toplamı 45 bin 794 olmuştu. Bu rakam tek başına Yeşil Sol Partinin aldığı 49 bin oyun gerisinde kalıyor.

 

İTTİFAK DIŞI SAĞ PARTİLER VE İYİ PARTİ OYU BELİRLEYİCİ OLABİLİR

 

Ancak son genel seçimlerde Cumhur İttifakına ittifaka dahil olarak ya da dışarıdan destek veren irili ufaklı sağ partilerin 5 bin civarındaki oyunun yerel seçimlerde Cumhur İttifakına gitme olasılığı göze alınırsa İyi Partinin Akdeniz’de aday çıkarıp çıkarmayacağı ve İyi Parti seçmeninin tavrı belirleyici hale gelecek.

İTTİFAK OLMAZSA 3 PARTİ DE İDDİALI

 

Son seçimlerde alınan sonuçlar, Akdeniz’de belediye kazanma şansı olmayan sağ ve sol partilerin toplam oyunun 10 bine yaklaşması gibi faktörler, CHP ile Dem Parti arasında herhangi bir ittifak ya da anlaşma yapılmazsa ilçede hem Dem Partinin hem CHP’nin hem de Cumhur İttifakının kazanma olasılığını ortaya çıkarıyor.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakının, Emek ve Demokrasi İttifakının ve ittifak dışındaki sol ve sağ partilerin desteğiyle Akdeniz’de 100 bin oy alırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhur İttifakının desteğiyle 49 bin oy almıştı.

Dem Parti’de şu ana kadar Akdeniz Belediye Başkan adaylığı için başvuruda bulunan isimler Mehmet Altuntaş, Hoşyar Sarıyıldız, Mehmet Alış, Cihan Yılmaz, Osman Keser, Talat Şeker oldu.

 

DEM PARTİ’DEN KADINLARA ADAYLIK ÇAĞRISI

 

DEM Parti Mersin İl Seçim Komisyonu üyesi Besime Yağ Demir, belediye eş başkanlığı ve meclis üyelikleri için kadınlara aday adaylığı başvurusunda bulunmaları çağrısı yaptı.  25 Aralık tarihinde sonlanacak süreç öncesinde Demir, “‘Özgür kentler’ için tüm kadınları DEM Parti’de aday adayı olmaya bekliyoruz” dedi.

 

Fotoğraflar: Abidin Yağmur Arşivi