Tarımsal atıklar gübre yapılıyor | Güney Gazetesi Mersin

Tarımsal atıklar gübre yapılıyor

Tarımsal atıklar öğütülüyor, çevre korunuyor, yuvalar ısınıyor. Tarım kenti Mersin’de uygulanan geri dönüşüm ve doğayı koruma projesi ile park ve bahçeleri deki dallar budanıyor, tarımsal atıklar alınıp kompost tesisinde geri doğaya kazandırılıyor.

Tarımsal atıklar gübre yapılıyor


Türkiye’nin tarım kenti Mersin’de çiftçilerin önündeki en büyük engellerin başında tarımsal atıklar geliyor. Hem çevre kirliliği hem de çiftçiler için maddi külfet oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için ise Mersin Erdemli Belediyesi kompost tesisi kurdu. İklim Değişikliği ve Sıfır atık çalışmaları kapsamında yürütülen proje iki aşamalı yürütülüyor. Projenin birinci aşamasında çitçilerin tarla ve bahçelerindeki tarımsal atıklar bir bir alınıyor. Diğer bir aşaması ise kent genelinde Belediye ait park ve bahçelerdeki budanan dallar geri dönüşüme tabi tutuluyor.

Kompost tesisine getirilen dalları kalınları talaş ve odun yapılarak ihtiyaç sahibi ailelerin yuvalarını ısıtıyor. İnce dalla ise Kompost tesisinde öğütülerek gübre yapılıyor. Üretilen gübreler kent genelindeki parkları yeşillendiriyor.

 

“DOĞAYI KORUYORUZ”

 

Erdemli Beldiye Başkanı Mükerrem Tollu, “Doğaya bırakılan tarımsal atıkların tamamını verime dönüştürüyoruz. Çok ince olanları kompost tesisimizde öğüterek gübre haline getiriyoruz ve çiftçilerimize dağıtıyoruz elde ettiğimiz gübreyi. Kalanları da talaş haline getirip kışın fakru zaruret içerisinde olan vatandaşlarımıza odun ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Hem doğada ciddi bir kirliliği önlüyoruz, doğada ciddi bir tehdit olan, kirleten malzemeleri de verimli hale getirmiş oluyoruz’’ diye konuştu.

 

“DOĞA MÜFETTİŞİ ÇOCUKLAR”

 

Gelecek nesillerin çevre bilinci ile yetişmesi için ise minik eller üretilen gübre ile çiçek dikiyor. Doğa Müfettişleri Projesi kapsamında çocuklar tesise geliyor, minik elleri toprağa ve gübreye dokunuyor. Çocukların mutlulukları ise gözlerinden okunuyor.

Saksılarını gübre ile doldurduğunu ifade eden Arya Lina Erdinç, ‘’Saksılarımızı geri dönüşümde doldurduk’’ diye konuştu.

Geri dönüşümden çok etkilendiğini ifade eden Vahit Eren Yazar, ’’Muzun, elmanın ve portakalın kabuğunu toprakla karıştırıyoruz sonra o da gübre oluyor’’ diye konuştu.

Yapılan doğal gübre ile temiz bir çevre hayal ettiğini ifade eden Feyza Özdemir, ’’Geri dönüşümü başlatıyorum çevremi temiz tutuyorum’’ diye konuştu.

Dalları budayıp gübre yaptıklarını ifade eden Asya Koç, ’’Dalları buduyoruz, gübre yapıyoruz’’ diye konuştu.

Geri dönüşüm yaptıklarını ifade eden Yaman Çetin, “Doğal gübre ile geri dönüşüm yaptık. Geri dönüşüm yapıyorum çevremi temiz tutuyorum’’ diye konuştu. (Haber Merkezi)