Yapay zeka ile Mersin tarımı gelişecek | Güney Gazetesi Mersin

Yapay zeka ile Mersin tarımı gelişecek

Mersin Valiliği, Nişantaşı Eğitim Vakfı ve AIPA (Yapay Zeka Politikaları Derneği) işbirliğiyle ‘Yapay Zekada Anadolu Buluşmaları: Mersin’ yoğun katılımla düzenlendi. ‘Ekonomik Kalkınmanın İtici Gücü Yapay Zeka’ ana temasıyla düzenlenen etkinlikte yapay zekanın tarım sektörüne olumlu yansımaları da ele alındı.

Yapay zeka ile Mersin tarımı gelişecek


Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı ve Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal ülkemizde son çeyrek yüzyılda tarımda yapay zeka ile ilgili çalışmaların hız kazandığını belirterek “Gelişen teknolojiyi Mersin’de toprağa, üreticiye ve sektör temsilcilerine fayda sağlayabilecek şekilde kullanmak gerekiyor. Yapay zekanın tarımdaki yerini etkinlikte uzmanlarımızdan dinledik. Tarım paydaşları yüksek teknoloji olarak adlandırdığımız dijital tarımı uzun süredir kullanıyor. Hayatımıza dahil olan yapay zekanın tarıma entegresi sayesinde hem toprak işlem performansı artıyor hem de zamandan tasarruf edilebiliyor. Tarım ve gıda üssü şehir Mersin’de yapay zekayı toprağa, çiftçiye ve üreticiye benimsetecek ve ürettikleri ürünlerin kalitesini artıracağız. Tarım sektörü denilince akla gelen bir diğer dal hayvancılıktır. Yapay zeka sayesinde büyük işletmeleri olan yetiştiriciler başta olmak üzere sektör temsilcileri de büyük fayda görebilecek. Örneğin bir yetiştirici hasta hayvanının tespitini yapay zeka sayesinde kolaylıkla yapabilecek ve olası bulaşıcı hastalığın önüne geçilebilecek” şeklinde konuştu.

 

VALİ PEHLİVAN: “YAPAY ZEKA SİSTEMLERİ HAYATIN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI HALİNE GELDİ”

 

‘Yapay Zekada Anadolu Buluşmaları programına katılan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yapay zeka sistemlerinin çok hızlı bir şekilde gelişim göstererek yaşamın neredeyse tüm alanlarında yaygın biçimde kullanılmaya başladığını belirterek, "21. yüzyılın başlarından itibaren toplumun her kesiminden insanların günlük yaşamına dahil olan yapay zeka sistemleri, hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile 2025 yılı sonuna kadar, yapay zekanın Gayrı Safi Yurtiçi Hasılaya katkısını yüzde 5’e yükseltmek, yapay zekâ alanında 50 bin kişilik istihdam oluşturmak, yapay zekâ alanında lisansüstü düzeyde mezun sayısını 10 bine çıkarmak, uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda ilk 20 ülke arasında yer almak hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

 

MTSO: İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRELİM

 

Toplantıda Türkiye’nin ilk Agropark’ının Mersin’de kurulduğunu hatırlatan MTSO ve Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, burada tarıma yönelik ar-ge çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi. Çakır

“Şu anda bölgemizin en önemli sorunlarından birisini ürünü ağaçtan toplama noktasında yaşıyoruz. Agporak’ta bu soruna çözüm üretebilecek ar-ge çalışmaları yürütülüyor. Dronla toplama konusunda araştırmalar yapılıyor. Bu yöndeki çalışmaları Yapay Zeka Politikaları Derneği ile birlikte yürütebiliriz. Sizlerin de bizlerin de çok sayıda çalışması oluyor ama birbirimizden habersiz devam ediyoruz. Karşılıklı haberimiz olursa hem birbirimizin çalışmalarından yararlanma hem de katkı sunma olanağımız olur. Yetişen her bir ürün milli servet ve birlikte sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)