18 ayda bu kadar borç nasıl birikti? | Güney Gazetesi Mersin

18 ayda bu kadar borç nasıl birikti?

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, belediyenin SGK borçlarına karşılık belediyenin bazı taşınmazlarının SGK’ya devri için meclisten yetki aldı. CHP’li ve Dem Partili meclis üyeleri, 18 aydır SGK’ya prim borcunun ödenmediğine, 72 milyon borç biriktiğine dikkat çekti. Meclis üyeleri, “72 milyon liraya yakın SGK primleri yatırılmamış, 20 milyon liranın üzerinde maliyenin borcu ödenmemiş, peki bu paralarımız nereye gitti?” diye sordu.

18 ayda bu kadar borç nasıl birikti?


ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, seçimlere 3 ay gibi kısa bir süre kala meclisten kritik bir yetki aldı. Gültak, 18 aydır ödenmeyen SGK primlerine karşılık belediyenin bazı taşınmazlarını SGK’ya devredecek.

Akdeniz Belediye Meclisi yılın ilk meclis oturumunu yaptı. Toplantıda belediyeye ait veya belediyenin hissedarı olduğu, başka kurumlarca kullanılan ve belediye hizmetlerinde kullanılmayan bazı taşınmazların, Personel Anonim Şirketi’nin SGK prim borcuna karşılık, belirlenecek rayiç bedel üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna devriyle ilgili komisyonlardan oy çokluğu ile gelen teklif de görüşüldü.

 

“İFLASA GİDEN TÜCCAR İLK OLARAK BORÇLANIR”

 

Teklif üzerine söz alan Dem Partili meclis üyesi Özgür Çağlar, “Eleştirilmesi gereken şu; biz bunları devrediyoruz, takas ediyoruz. Neye karşılık? Borcumuza karşılık. SGK’ya 72 milyon borç birikmiş 18 ayda. Aslında sorgulanması ve irdelenmesi gereken nokta burası. Belediyemiz neden SGK’ya 72 milyon lira borçlanıyor? Neden 18 ay boyunca işçilerin SGK primlerini ödeyemeyecek bir durumda? Aslında bunu ön plana çıkarmamız gerekiyor. Zaten iflasa giden tacirin ilk yaptığı şey nedir, borçlanmadır. Bu borçlanmaları yaptınız. 5 milyon, 10 milyon, 50 milyon borçlandınız, kendi öz kaynaklarınızla bazı hizmetleri yerine getiremediğiniz için borçlandınız. Şimdi de mallarımızı veriyorsunuz. Bu aslında öyle bir fotoğraf” dedi.

 

“DEMEK Kİ KASADA PARA YOK”

 

Belediyenin devredeceği taşınmazlar arasında emniyet binası, eski belediye binası, cami gibi yapıların olduğuna işaret eden Çağlar, “Biz bunları başka bir kuruma devretmeyi bile kabul etme aşamasına gelmişken ama belirtilen yerlerin içerisinde çok önemli yerler var. Mesela Teke köyünde 15-16 dönümlük boş bir yer var belediyemize ait. Biz bunu neden SGK’ya devredelim? Borcumuza karşılık. Neden borcumuza karşılık devrediyoruz? Demek ki kasamızda para yok, ödeyecek gücümüz yok. Bu durum da bize belediyenin ne durumda olduğunu gösteriyor açıkçası. Bunun bir izahatı var mıdır? Bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“REKLAMA PARA VAR, PRİM ÖDEMEYE YOK”

 

Dem Partili Meclis Üyesi Salih Akbaş da “Biz öncelikle Akdeniz halkına buradan sesleniyoruz. Çünkü Akdeniz halkı adına biz buradaysak Akdeniz halkının camisi de okulu da kendilerine kalması gerekiyor, sağlık ocaklarının da kendilerine kalması gerekiyor. Belediyemizin asli görevi olan sosyal belediyeciliğin okul cami gibi eğitim alanlarının açılması gerektiği hususunda bir sorumluluğu olmasına rağmen mevcut olan camileri okulları sağlık ocakları, karakolumuzu gidip başka bir kuruma devretmesinin ne kadar ahlaki olduğunu Akdeniz halkı herhalde burada görüyor. Çünkü biz yıllardan beri diyoruz ki bu kadar reklam yeterlidir, çok reklam yaptınız” dedi.

 

“60 MİLYON LİRA BASINA NEDEN VERİLDİ?”

 

Belediyenin sigorta primlerini aylardır ödemediğine dikkat çeken Akbaş, “Biz burada Mali İşler Müdürümüze sorduğumuzda sigorta primleri neden ödenmedi, 72 milyon liraya yakın SGK primleri yatırılmamış, 20 milyon liranın üzerinde maliyenin borcu ödenmemiş, peki bu paralarımız nereye gitti? Bu yıl içerisinde sadece basın ve yayına 60 milyona yakın bir para ayırmadık mı? peki bu 60 milyonu neden basına verdik de neden çalışanlarımızın primini ödemedik? Bunu da tartışmamız gerekiyor. Önemli olan biz gerçekten Akdeniz halkını düşünüyorsak, bizim asli görevimiz olan onların camilerinin, ibadethanelerinin kendilerinde kalmasıdır. Bizim asli görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Basına harcadığımız bu parayı eğer çalışanlarımızın primine vermiş olsaydık bugün camimizi de okulumuzu da sağlık ocağımızı da devretmeye gerek kalmayacaktı” ifadelerini kullandı.

 

“DEĞERLİ ARAZİLER SGK’YA VERİLİYOR”

 

CHP’li Meclis Üyesi Mahmut Dönmez, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın borçlar karşılığında SGK’ya devredeceği taşınmazlar arasında sanayi alanı, zeytinlik gibi değerli arsaların olduğunu söyledi.

Dönmez, “Tekke Mahallesi’nde 16 dönüm arazimiz var. Bundan önceki dönemde de satışlarla ilgili aynı bu karar gelmişti. O dönemde AKP grubu da bu konuyla ilgili bunun olumsuz olacağınız, gelecekte burayı kullanabileceklerini ifade etmişlerdi. Şu an orası yeni 5 binliklerde de organize olarak görünüyor, buranın gelecekte değerleneceği ifade edilmişti. Ne hikmetse bugün burası satılsın deniliyor. O gün komisyondaki arkadaşlarımız şunu söyledi; ‘Evet biz buraya karşı çıkmıştık.’ Şimdi ne oldu da bir günde değişti? Okul alanı deniliyor, 14 dönümlük Civanyaylağı’nda okulumuz var, 5 ya da 6 dönümü kullanılıyor. Diğer alanlar tel örgülerle çevrilmiş zaten okulla alakası yok, orada bahçe var içerisinde zeytin, portakal, mandalina ağacı var. Burası satılacak ve üç tarafı da cepheli yol. Huzurkent’teki yer eski belediye binası, anayolun üzerindeki E5’in üzerindeki yol. Yolun üzerindeki araziyi şuan emniyet kullanıyor ama 7 yılı kalmış. Yarın emniyet yeni bir yer yaptırabilir orası boş alana çıkabilir. Neden değerlendirmeyelim de orayı satalım? Satılmıyor deniliyor ama bir yandan da satılıyor, belediyenin elinden çıkmış oluyor bu” diyerek tepki gösterdi.