“56 okulun yapımı sürüyor<br>27 tanesi ihale aşamasında” | Güney Gazetesi Mersin

“56 okulun yapımı sürüyor
27 tanesi ihale aşamasında”

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, kent genelinde güçlendirme ve yıkım kararı verilen okullarla ilgili konuştu. Eski okullardaki güçlendirme çalışmalarının zaman ve efor gerektirdiğinden söz eden Durmuş, “68 okulumuzun fiili olarak inşaatı devam ediyordu, 12 tanesi önceki gün itibariyle teslim alındı. 56 tanesinin yapımı devam ediyor, 27 tanesi ihale aşamasında” dedi.

“56 okulun yapımı sürüyor<br>27 tanesi ihale aşamasında”


ELVAN KONUK

6 Şubat depremlerinin ardından Mersin’deki okullarda hasar tespit çalışması yapıldı.  88 okul boşaltılırken 68’i için de yıkım kararı verildi. Yıkım kararı verilen okulların öğrencileri başka okullara taşındı. Deprem bölgelerinden Mersin’e gelen öğrenciler ile birlikte okullardaki yük de katlandı.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, katıldığı bir programda okullarda devam eden çalışmalarla ilgili konuştu. Mersin’e gelmeden önce kentle ilgili bilgi sahibi olduğunu dile getiren Durmuş, “6 Şubat depremi sonrası özellikle depremden etkilenen illerin birçok öğrencisi şehrimize nakil yoluyla gelmişler. Ondan önce komşu ülkelerde olan savaşlar, Ukrayna- Rusya savaşından kaynaklı göç durumları da gerçekleşmiş. Sadece depremden dolayı 2022-2023 eğitim öğretim yılındaki öğrenci sayımızın üzerine 2023-2024’te TÜİK’ten aldığımız verileri incelediğimiz zaman 12 bin civarında yeni öğrenci katılımı olmuş. Bu da aslında şu demek; sizin var olan ihtiyaçlarınıza ilave ihtiyaç, yani bütün öğrencilerin aynı yerde olduğunu dahi varsaysanız en az 5-6 tane 24 derslikli bina demektir” dedi.

“İKİLİ EĞİTİM YAPAN OKULLARIMIZI 119 TANE DAHA ARTTIRMIŞ OLDUK”

 

Durmuş, deprem nedeniyle Mersin’e gelen ailelerin ve çocukların travmalarını atlatmaları için Milli Eğitim Müdürlüğü ekiplerinin hizmet sunduğunu hatırlattı. Mersinlilerin depremzedeler için seferber olduğunu belirten Durmuş, “Tabi bizi diğer boyutuyla ne ilgilendiriyor? Çocukların travmalarının ötesinde fiziki imkanlarımız. Yıkım gerçekleşmemiş ama depremin etkisiyle okullarımızda sahaya teknik ekiplerimiz inmiş ve güçlendirme ve yıkım kararları olan okullarımız tespit edilmiş. Zaten ilimiz ikili eğitim yapan bir il iken ikili eğitim yapan okullarımızı 119 tane daha arttırmış olduk. Teknik ekiplerin incelemesinden sonra, tabi öncelikte tespit daha sonra tahkikatları gerçekleşiyor. Tahkikatları gerçekleştiğinde kimi okullarımıza güçlendirme, kimi okullarımıza yıkım kararı gelmiş” ifadelerini kullandı.

 

“GÜÇLENDİRME KARARIMIZIN OLDUĞU YERDE ÖĞRENCİ ARTIŞINI ÖNGÖRMÜŞSEK DERSLİK SAYISINI ARTTIRMA YÖNÜNDE KARAR ALIYORUZ”

Mersin’in sürekli büyüyen bir şehir olduğunu dile getiren Durmuş, “Dolayısıyla devamlı göç alıyoruz, yeni yerleşim yerleri de açılıyor veya var olan yerleşim yerlerimiz daha fazla büyüyor. Diyelim ki güçlendirme kararımızın olduğu yerde 12 derslikli bir okulumuz var. Fakat şehrin o tarafa doğru bir planlaması var ve göç hareketliliğiyle birlikte öğrenci artışını öngörmüşsek, arsamız da müsaitse 12 derslik yerine 24 derslik ya da 32 derslikli yapmak daha reel bir sonuç olacağından bunun güçlendirilmesindense yıkılmasının daha doğru olacağı yönünde kararlar alıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hatta önceki gün itibariyle 68 okulumuzun fiili olarak inşaatı devam ediyordu, 12 tanesi bugün itibariyle teslim alındı. 56 tanesinin yapımı devam ediyor, 27 tanesi ihale aşamasında. Bu yıkım ve yeni yapılacak okullar nezdinde söylediklerimiz” diye konuştu.

 

“OKULLARIMIZDAN BAZILARI O KADAR GENİŞ GÜÇLENDİRME KAPSAMINDAKİ 3 AYDA BİTMİYOR”

 

Okullardaki güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Durmuş, “Gönül isterdi ki bir dokunuşla ya da şıklatmayla bütün binaları anında güzelleştirip yeni binalar yapabilelim ama bunun mümkünatı yok, reel bakmak lazım. Zaten bir 24 derslikli okul yapımı nereden baksanız bir yıla yakın sürüyor, 32 dersliğinki bir buçuk yıla yakın sürüyor. Güçlendirmelerle ilgili bazen velilerimizden şu serzenişi alıyoruz. Diyorlar ki bize ‘Yaz dönemi yapılamaz mı?’ Bizler de zaten bu kanaatteyiz. Bizim de bunları yaparken hesaplarımız eğitim öğretimi mümkün olduğu oranda sıkıştırmadan, öğrencilerin daha rahat ortamda eğitimlerine devam edebilmesi adına planlamalarımızı yapıyoruz. Ama güçlendirmelerimizden bazıları o kadar geniş güçlendirme kapsamında ki 3 ayda bitmiyor. 4-5 ay sürenler var” şeklinde konuştu.

 

“YENİ YAPMAK KOLAYDIR ESKİYİ YAPABİLMEK DAHA ÇOK EFOR GEREKTİRİYOR”

 

Okulları tertemiz bir şekilde eğitime hazırladıklarını dile getiren Durmuş, “Biliyorsunuz Türkiye’de aslında en nitelikli deprem yönetmeliği 2008 yılında çıktı, 99 depreminin yaşanmışlıklarının verdiği şeylerle. Daha sonra 2018 yılında çıkıp 2019 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliğimiz en son ve en güçlü deprem yönetmeliğimiz. Son deprem yönetmeliğinde fay hattına yakınlığına göre kolonlardaki kirişlerdeki demir sayıları bile değişiyor. Dolayısıyla elimizde eski yapılan okulları da güçlendirmeye girerken yönetmeliğe göre hem yaparken, diğer taraftan da eski yapı olması sebebiyle ıslak zeminler, çatı gibi alanların da tadilatlarını yaparak oradan çıkalım istiyoruz. Haliyle bu da süreci uzatıyor. Çünkü bir şeyi yeni yapmak kolaydır, eskiyi yapabilmek biraz daha emek ve efor istiyor. Girmişken içerisine ıslak zemini ve çatıyı da yapalım diye düşünerek hareket ettiğimiz için biraz süre uzun olabiliyor ama tertemiz bir şekilde