Kadın emeği görünür kılındı | Güney Gazetesi Mersin

Kadın emeği görünür kılındı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında kadını önceleyen proje ve hizmetlere imza attı.  Özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınlara yönelik çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir, bu sayede kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve ekonomik kazanç elde edebilmesine destek oldu.

Kadın emeği görünür kılındı


Büyükşehir, yıl boyunca kent paydaşları, kadın derneği ve STK’larla iş birliği halinde gerçekleştirdiği birçok toplantı ve eğitimin yanı sıra, Belediye bünyesinde hizmet içi eğitimler kapsamında personele yönelik verilen eğitimlerle de toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda artırılmasını önceleyen çalışmalara imza attı. Büyükşehir ayrıca 2024-2026 yılları arası uygulamaya konulacak olan Yerel Eşitlik Eylem Planı için gerekli çalışma, toplantı ve yazışmaları da gerçekleştirdi. Büyükşehir tarafından kentteki çocuklara yönelik de birçok eğitim gerçekleştirilerek çocukların şiddet, istismar ve haklarına yönelik farkındalıklarının arıtılması sağlandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Gönüllüler Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin de paydaşı olduğu ‘Evimiz Atölye’ projesi ise 2023 yılında da kadınların ekonomide daha fazla yer almaları ve üretim gücünün, toplumun her kesimine ulaşmasını sağlamak amacıyla sürdürülmeye devam etti.  Proje kapsamında çoraptan oyuncak yapımı öğrenen yüzlerce kadın, gelir elde etme imkanı bulurken, 2023 yılında ise 636 kadın projeden yararlandı.

Büyükşehir’in üretici kadınlara destek vermek ve üretici kadın emeğinin görünürlüğünü artırmak için hayata geçirdiği ‘Üretici Kadın Stantları’, 2023’te de kent genelinde faaliyet göstermeye devam etti. 2023 yılında ürettikleri ürünleri Büyükşehir’in stantlarında satışa sunan 2115 üretici kadın gelir elde etme imkanı buldu.

Atatürk’ün kurduğu ve Türkiye’nin ilk kooperatifi olma özelliğindeki Silifke Gazi Çiftliği ise 2023’te de Mersin’in tanıtımına katkı sağlamak, tarımsal üretimi desteklemek ve kadın emeğini güçlendirmek adına çalışmalar gerçekleştirmeye devam etti. Çiftlikte yer alan farklı alanlardaki kurslarla kadınlara yeni iş imkanları yaratılırken, üretim yapan kadınların ürünlerinin de yetiştirilmesine olanak sunuluyor. Gazi Çiftliği’nde yer alan Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi ise kadın ve çocuklara kitap, dergi ve makale gibi önemli materyallere ücretsiz erişim sunmayı da sürdürdü. (Haber Merkezi)