“Görüyoruz ki 2024 yılı emeklilerin sefalet yılı olacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Görüyoruz ki 2024 yılı emeklilerin sefalet yılı olacak”

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “En düşük emekli maaşı 10 bin lira. Hadi bakalım beyefendiler bu parayla bir hafta geçinebilin. Bu ülkeyi yönetenler utanmadan, sıkılmadan 2024 yılının emeklilerin yılı olacağını ilan etti. Ama olsa olsa görüyoruz ki emeklilerimizin sefalet yılı olacak” diye konuştu.

“Görüyoruz ki 2024 yılı emeklilerin sefalet yılı olacak”


ELVAN KONUK

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Tüm Emekliler Sendikası Ankara Şube Başkanı Ayşe Akgül ve emeklileri mecliste ağırlayarak binlerce emeklinin sesini duyurdu. TBMM’de basın toplantısı yapan Başarır, Türkiye’nin dört bir yanından emeklinin imzalı isyanını sunan belgeleri meclise sunmak üzere teslim aldı.

 

“EMEKLİNİN BİR DAKİKA DAYANACAK TAKATİ YOK”

 

Başarır, “Milyonlarca emeklinin geldiği noktayı meclis ve Türkiye gündeminden düşürmeyeceğiz. Saray Cumhurbaşkanı emeklileri, ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ dedi ve yüzde 5 bir zam yaptı bir lütuf gibi. Bu utanç verici bir durumdur ve efendi zam koşullarını zorlamış. Oysa sarayın da bir günlük harcaması 33 milyon. Ben buradan sormak isterim ‘fedakarlık yapmak isteyen emekliler mi, beyefendi mi olmalı?’ Emeklilerin bir dakika bile dayanacak durumu, gücü, takati yok. Sayın Cumhurbaşkanı her gün giderlerin artarken, bir günde 33 milyon lira harcarken, dakikada yaptığın zammın kat kat fazlasını harcarken emekliyi düşünmüyor musun?” dedi.

 

“İKTİDARA GELDİĞİNİZDE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN 1,5 KATIYDI”

 

2002 yılında en düşük emekli maaşının asgari ücretin 1,5 katı oranında olduğunu hatırlatan Başarır, bugün neredeyse yarı oranında olduğuna dikkat çekti. Başarır, “En düşük emekli maaşı 10 bin lira. Hadi bakalım beyefendiler bu parayla bir hafta geçinebilin. İktidara geldiğinizde en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katı oranındaydı. Yine söylüyorum; bu ülkeyi yönetenler utanmadan, sıkılmadan ‘2024 yılının emeklilerin yılı olacağını ilan etti. Ama olsa olsa görüyoruz ki emeklilerimizin sefalet yılı olacak” ifadelerini kullandı.

 

“İTİBARINI SARAYLARLA DEĞİL, EMEKLİNİN YAŞAM STANDARDIYLA ÖLÇELİM”

 

Saraylara ayrılan bütçeye dikkat çeken Başarır, şu şekilde konuştu:

“Buradan bir kez daha söylüyorum. O toplum nezdinde beş para değeri olmayan itibarınızdan ve itibarınız için yaptığınız harcamalarınızdan feragat edin. Beyefendi 2024 yatırım programına göre maliyeti 685 milyon lira olan Marmaris Otluk’taki sarayını sat. Ama satmadığın gibi 40 milyon lira daha ek ödenek koyuyorsun. Bitlis Ahlat’taki saray projene 180 milyon lira ayırıyorsun. Bakın 1 milyar 219 milyon lira saraylar bütçesi var. İşte emeklinin hali ortada. Senin itibarını ölçeceksek sayın Recep Tayyip Erdoğan, oturduğun saray, bindiğin arabalar, kullandığın uçaklar değil, bu emeklilerin aldığı maaş ve yaşam seviyesiyle senin itibarını ölçelim. Ama şu imzalara bakıyorum ki senin itibarın sıfır Recep Tayyip Erdoğan. Çünkü emeklini, işçini enflasyonun altında ezdirmişsin.”