Dünyanın Fotoğrafı Akdeniz’de | Güney Gazetesi Mersin

Dünyanın Fotoğrafı Akdeniz’de

Akdeniz Belediyesi’nin; “Dünyanın Fotoğrafı Akdeniz’de” çağrısıyla organize ettiği, dünyanın 70 farklı ülkesinden bini aşkın amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçısının birbirinden çarpıcı ve etkileyici toplam 9 bin 490 eseriyle katıldığı 3’üncü uluslararası fotoğraf yarışması ödül töreni ve dereceye giren 55 fotoğraftan oluşan muhteşem sergisi görkemli bir törenle gerçekleşti.

Dünyanın Fotoğrafı Akdeniz’de


Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda düzenlenen törene, Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersinli fotoğraf sanatçısı Hulki Muradi, akademisyenler, fotoğraf sanatçıları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, bürokratlar, fotoğraf severler ile çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılışında söz alan Fotoğraf Sanatçısı Hulki Muradi; “İlklerin başkenti Akdeniz, sosyal düşünen ve kültüre önem veren bir belediye ile çalışıyoruz ki bu da bize büyük bir mutluluk ve destek verdi. Dünyanın 70 farklı ülkesinden bini aşkın fotoğrafçının 10 bin fotoğrafı buluştu. Çin’den Nepal’e, Yunanistan’dan Irak ve İran’a yüzlerce fotoğraf sanatçısı yarışmamıza katıldı, Mersin ve Akdeniz’i dünya platformuna taşıdı” dedi. Yarışmanın kapanışını 29 Ekim’de yaptıklarını da hatırlatan Muradi; “Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutladığımız bu yıl çok önemliydi. Barış ve dostluk köprüleri sanatla atılıyor. Desteği yanımızda gördükçe motive olup cesaret duyuyoruz. Yarışmaya katılan herkesi tebrik ediyor, destek verenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“AKDENİZ’E FOKUSLANDIK”

 

Kendisinin de bir fotoğraf meraklısı olduğunu kaydeden Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, ilk 2 yıl uluslararası çapta düzenledikleri yarışmayı bu yıl uluslararası arenaya taşıdıklarını anlattı. Yarışmaya katılan tüm fotoğraf sanatçılarına teşekkür eden Başkan Mustafa Gültak; “İşi, çok daha profesyonel, elit ve çok daha ses getirici bir hale getirdik. Farklı ülkelerden binlerce kişinin katıldığı, amacı Akdeniz olan, Akdeniz’deki hayatı ve Akdeniz’i farklı yönleriyle anlatan fotoğraflar… Fokuslandığımız alan orasıydı. Birbirinden değerli jüri üyelerimiz binlerce fotoğrafı değerlendirdi. Bugün de yarışmamızın ödül töreni ve bu fotoğraflardan 55 tanesinin yer aldığı özel bir sergimizi açacağız” şeklinde konuştu.

 

FOTOĞRAF YARIŞMASI HAKKINDA

 

Akdeniz Belediyesi’nin, “Dünyanın Fotoğrafı Akdeniz’de” mottosuyla organize ettiği; Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF), Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP), Uluslararası Sanat Fotoğrafçıları Derneği (IAAP) ve Camera Obscura Socıety onaylı 3’üncü uluslararası fotoğraf yarışması 3 farklı kategoride gerçekleşti.

70 farklı ülkeden bin 21 profesyonel veya amatör fotoğrafçı yarışmaya; “1’inci Serbest Renkli”; 2’nci “Serbest Siyah-Beyaz” ve 3’üncü olarak da “Kıyılarda Yaşam ve Akdeniz ile Mersin Hayatı” kategorilerinde eser gönderdi. Yarışmada her kategoriden 4 fotoğrafçı 1’inci olurken; toplamda 12 fotoğrafçı, FIAP–TFSF-IAAP-Camera Obscura Altın Madalya ve 100’er Dolar ödül aldı.

 

Birbirinden çarpıcı karelerin yarıştığı yarışmada altın madalya ve para ödüllerini Türkiye’den 5; Çin’den 3; Vietnam, Hindistan, İran ve İspanya’dan da 1’er fotoğraf sanatçısı kazandı. Jürinin değerlendirmesi sonunda, mansiyon ve özel ödüllerle birlikte toplam 55 fotoğraf ödül almaya layık görülürken, dereceye girenlere toplam bin 200 (1.200) Dolar para ödülü takdim edildi. Salon Başkanlığını, Mersinli Fotoğraf Sanatçısı (EFIAP/d1-PPSA) Sayın Hulki Muradi’nin yaptığı jüri üyeleri şu isimlerden oluştu;

Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Uçar; EFIAP/GTFSF FIAP Temsilcisi Alperen Akharman; AFIAP Ünvanlı Fotoğrafçı Dr. Nizamettin Düzgün; MEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Yüce ve EFIAP Unvanlı Fotoğrafçı ve Diş Tabibi Turan Sezer.” (Haber Merkezi)