“Ana konteyner limanı hangi ile yapılacak?” | Güney Gazetesi Mersin

“Ana konteyner limanı hangi ile yapılacak?”

Mersin Ana Konteyner Limanı Projesiyle ilgili belirsizliğin sürdüğüne dikkat çeken İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, meclise önerge verdi. Kocamaz, “Mersin konteyner limanını Adana’nın Yumurtalık İlçesine mi yapmayı planlıyorsunuz? Konteyner Limanı’nın yapılması planlanan il konusunda herhangi bir karar mevcut mudur?” diye sordu.

“Ana konteyner limanı hangi ile yapılacak?”


ELVAN KONUK

Geçtiğimiz yıl meclise önerge vererek ana konteyner limanını soran İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için ikinci kez meclise soru önergesi verdi.

Kocamaz, “AKP 2018 Seçim Beyannamesi'nde ‘Mersin konteyner limanının yapımına başlayacağız’ şeklinde Mersin'e konteyner limanı sözü verilmiş, ardından da hükümet tarafından açıklanan 10. Kalkınma Planı'nda konteyner limanının Mersin'de yapılacağı duyurulmuştur. Mersin halkına verilen bütün bu sözlere rağmen Ulaştırma ve Altyapı eski Bakanı, Mersin konteyner limanının Adana'nın Yumurtalık İlçesine yapılacağını açıklamıştır. Mersin'de büyük tepkilere neden olan bu açıklama sonrası konteyner limanı konusunda bugüne kadar Mersin'de bir tek çivi bile çakılmamıştır” dedi.

 

“SORULARIMA KAÇAMAK CEVAP VERİLDİ”

 

Geçtiğimiz yıl meclise soru önergesi verdiğini hatırlatan Kocamaz, “Mersin halkından gelen talep üzerine konuyu 29 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdım ve Sayın Bakanın cevaplandırması talebi ile yazılı soru önergesi verdim. Sayın Bakan yazılı soru önergeme tam 5 ay sonra ancak 29 Aralık 2023 tarihinde, "Mersin ve Adana ilimiz için ihtiyaç duyulan limanlarla ilgili etüt-proje çalışmalarımız devam etmektedir" şeklinde "kaçamak" bir cevap vermiştir. Bu cevap tatminkâr ve anlaşılır bir cevap değildir. Bu nedenle Sayın Bakana tekrar soruyorum” ifadelerini kullandı.

Kocamaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Ulaştırma ve Altyapı eski Bakanı, Mersin konteyner limanının Adana'nın Yumurtalık İlçesine yapılacağını açıklamıştır. Mersin'de büyük tepkilere neden olan bu açıklama doğru mudur?

Bütün bu vaatlere ve verilen sözlere rağmen Mersin konteyner limanını Adana'nın Yumurtalık İlçesine mi yapmayı planlıyorsunuz? Konteyner Limanı'nın yapılması planlanan il konusunda herhangi bir karar mevcut mudur? Limanı hangi ile yapmayı planlıyorsunuz?

Mersin'in ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sağlaması planlanan bu önemli yatırımın Mersin'den alınarak Adana'ya kaydırılmasının başlıca sebepleri nelerdir? Ulaştırma ve Altyapı eski bakanı döneminde açıklanan bu kararı yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?”