Emekliler yoksullukta eşitlendi | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler yoksullukta eşitlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına uygulanacak 42.57’lik zam oranının memurlarda olduğu gibi yüzde 49.25’e çıkarıldığını açıkladı. Zam oranında eşitlik sağlansa emeklilerin büyük çoğunluğunun hala 10 bin lira alacağına dikkat çeken emekliler “Mutfaklarımızdaki yangın her geçen gün büyüyor, barınamıyor, beslenemiyor, ısınamıyor, insanca yaşayamıyoruz” diyerek ses yükseltti.

Emekliler yoksullukta eşitlendi


ELVAN KONUK

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubeleri insanca yaşama yetecek bir ücret talebiyle Mersin’de eylem yaptı. Emeklilerin eylemine Disk-Genel İş Sendikası Mersin Şubesi de destek verdi. “İşçiyiz, çiftçiyiz, memuruz, hepimiz emekliyiz”, “Tefeciye değil emekliye bütçe”, “Birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde sloganlar atan yurttaşlar, ‘Mutfakta yangın var, geçinemiyoruz” şeklinde pankart açtı.

Emekliler adına konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geç saatlerde yeni bir açıklama yaparak işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine uygulanacak 42.57'lik zam oranını memurlarda olduğu gibi 49.25'e çıkardıklarını, eşitliği sağladıklarını açıkladı. Bu mütevazi artış, yurdun her köşesinde yağmur soğuk demeden alanları terk etmeyen emeklilerimizin sayesindedir. Ama emeklilerin büyük çoğunluğu hâlâ en düşük aylık 10 bin TL almaya devam edecek. Emeklilerin insanca yaşamasını sağlayacak köklü çözümlere ulaşana kadar birleşik mücadelemiz devam edecek” dedi.

 

“2024 EMEKLİ YILI DEĞİL, EMEKLİNİN ÖLÜM YILI”

 

Emeklilerin açlığa mahkûm olduğunu vurgulayan Kurt, “En düşük emekli aylığının 2024’ün ilk altı ayı için 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını müjdelediler bize. Yani iktidar, pahalılık ortalığı kasıp kavururken en düşük emekli aylığına mahkûm edilen milyonlarca emekliye sadece yüzde 33 zammı reva gördü. Üstelik, yoksulluğumuzla alay edercesine 2024 '' Emekli Yılı'' ilan edildi. Bu olsa olsa emeklinin ölüm yılı olabilir. Maaşlar kiraya bile yetmiyor, bir çok üyemiz kirasını ödeyemediği için ya sokakta kalacak, ya sığıntı olacak. Mutfaklarımızdaki yangın her geçen gün büyüyor, barınamıyor, beslenemiyor, ısınamıyor, insanca yaşayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ÜLKEMİZ ZENGİNLEŞİRKEN EMEKLİNİN GELİRİ NİÇİN SÜREKLİ DÜŞÜYOR?”

 

İktidarın yoksulluğu yaygınlaştırdığını ve derinleştirdiğini dile getiren Kurt, emeklilerin sadaka değil, yıllar boyunca ödediği primlerin karşılığını istediğini söyledi. Bir avuç kişinin durmadan zenginleştiğine, milyonların ise açlığa mahkûm edildiğine dikkat çeken Kurt, “Bir yandan diyorsunuz ki, 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yapılırken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Uzay programlarına katılıyoruz, gökte kendi uydularımız dolaşıyor. Yani ülkemizi zenginleştirdik, kalkındırdık. Peki ülkemiz zenginleşirken emeklinin geliri niçin sürekli düşüyor. Emekliler arasında konut sahibi olma oranı her yıl azalıyor, daha önce emekli ikramiyesiyle konut sahibi olunabiliyordu, şimdiyse maaşlar kiraya bile yetmiyor. Yanlıştan dönün, emekliyi oyalamayın, hakkını teslim edin. Hiç olmazsa sizin iktidarınız öncesindeki 2002 koşullarını sağlayın. 2002 Aralık ayında asgari ücret 184 TL, en düşük emekli aylığı bunun yüzde 40 fazlası 257 TL'ydi. Bugünkü 17 bin 2 TL asgari ücretin yüzde 40 fazlası 23 bin 802 TL eder” diye konuştu.

 

“HER EMEKÇİ İNSANCA YAŞAMAYA LAYIKTIR”

Vergide ve gelirde adalet taleplerini hatırlatan Kurt, “Bir sözümüz de muhalefete; en düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlensin demeyin. Bu tuzaktır, asgari ücret asgari yaşamdır. Her emekçi insanca yaşamaya layıktır. Asgari ücret işe ilk girişte çok kısa süreli ve geçici olmalıdır. Usta bir işçi emekçi olarak emekliye ayrılan insan elbette ki asgari ücretin üzerinde bir maaşı hak eder. Emeklilerin sorunları çok büyük, iktidarın uygulamaları maaşlarımızı hak olmaktan çıkardı, sosyal yardım düzeyine düşürdü. Hiçbir emekli örgütü bu büyük sorunun altından tek başına kalkamaz. Bu anlayışla güzel Mersin'imizde EYT Mersin Şubesi, TÜED Mersin Şubesi ve 2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şubesi olarak daha önce yaptığımız gibi güçlerimizi birleştiriyor, hakkımızı birlikte arıyoruz. Gayretimiz ilimizdeki son emekliye ulaşana kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

 

TALEPLER

 

En düşük emekli maaşı 23 bin 802 TL’ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.

Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.

Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.6. Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.

Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.

İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.

Bayram ikramiyesi adı altında verilen harçlıklardan vazgeçilsin ve tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.

Emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın.

Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.