“Güvensiz yapı stoğu ortadan kaldırılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Güvensiz yapı stoğu ortadan kaldırılmalı”

MERYAP Başkanı Ekinci, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti.

“Güvensiz yapı stoğu ortadan kaldırılmalı”


Depremin doğal afete dönüşmesinin önüne geçebilmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, “Başta kentimizde de olmak üzere güvensiz yapı stoğunu ortadan kaldıracak olan kentsel dönüşümle ilgili süreçlerde de adım adım risk analizleri yapılmalı ve acilen dönüşümler hayata geçirilmelidir” dedi.

MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, 6 Şubat depreminin yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal afetinin geçtiğimiz yıl yaşandığını söyleyen Ekinci, “Topraklarının büyük çoğunluğu deprem kuşağında bulunan ülkemizde maalesef hala depreme hazırlıklı değiliz. Art arda gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucu 6 Şubat’ta Cumhuriyet tarihimizin en büyük ölümcül felaketini yaşarken, 32 adet atom bombasına eşdeğer büyüklükte olan bu depremler 110 bin metrekarelik bir alanımızı etkiledi.  Deprem etkisi çok yıkıcı ve büyüktü ancak işin ehli olmayanların konut üretiminde yanlış malzeme kullanımı, yetersiz denetimler, kontrolsüz doğayla inatlaşmanın da canımızı nasıl yaktığına şahit olduk maalesef” dedi.

 

“DEPREMİN DOĞAL AFETE DÖNÜŞMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”

 

Ekinci, bir doğa olayı olan depremin önüne geçebilmek mümkün olmasa da doğal afete dönüşmesinin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirtti. Bugün Türkiye’de milyonlarca konutta hala binaların depreme karşı dayanıklı olmadığını vurgulayan Ekinci, “Artık acılarımızı, kaybettiklerimizi toplumun her kesimi olarak unutmamalı, sorumluluklarımıza sahip çıkmalıyız. Güvenli ve kaliteli yapılaşma anlayışıyla depremi tehlike olmaktan çıkarmak mümkün. Başta kentimizde de olmak üzere güvensiz yapı stoğunu ortadan kaldıracak olan kentsel dönüşümle ilgili süreçlerde de adım adım risk analizleri yapılmalı ve acilen dönüşümler hayata geçirilmelidir. Öte yandan on binlerce yapının sorumluluğuna herkes sahip çıkmalı, üreticiden tüketiciye bu bilinçli farkındalığı arttırmalıyız. Güvenli yapılar üretenler kadar ne yazık ki sektörümüzde işinin ehli olmayanlar da konut yapabilmektedir. Son yıllarda yapı denetimler ve müteahhitlik yasası ile bir sistem oluşturulsa da özellikle vatandaşlarımızın da bu konuda daha dikkatli olmasını ev kiralarken, alırken her türlü sorguyu yapmalarını rica ediyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)