İnsan odaklı, afet dirençli<br>kentler oluşturulmalı | Güney Gazetesi Mersin

İnsan odaklı, afet dirençli
kentler oluşturulmalı

6 Şubat Maraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. On binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği depremler yine çabuk unutuldu, önlemler yine ağırdan alınmaya başlandı. 6 şubat depremlerindeki sorumsuzluğa dikkat çeken uzmanlar, benzer afetlerin yaşanmaması için yetkilileri uyarıyor.

İnsan odaklı, afet dirençli<br>kentler oluşturulmalı


ABİDİN YAĞMUR

Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Erkan Demir, 6 şubat depremlerinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada hem hükümete hem yerel yönetimlere “İnsan odaklı, afet dirençli kentler oluşturulmalı” çağrısında bulundu.

11 ilde yıkıma neden olan depremden birkaç yıl önce Hatay, Osmaniye ve Maraş için uyarılarda bulunduklarını, oda olarak yayınladıkları raporlarla yetkililerin dikkatini çekmeye çalıştıklarını anlatan Demir, tüm uyarılara rağmen deprem riski olan illerde önlem alınmadığını vurguladı.

Demir, “Gerek siyaseten sorumlu olan Sayın Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, TBMM Grubu bulunan tüm partilerin Genel Başkanları, bölge milletvekilleri ile idari sorumlu olan bakanlar, belediye başkanları, valiler ve ilgili genel müdürler yıllardır uyarılmasına rağmen bölge insanın depremlere hazırlanması, gerekli risk azaltma ve acil durum çalışmalarının yürütülmesi konusunda gerekli eylemleri hayata geçirmemişlerdir. Jeoloji Mühendisleri Odası uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmaması sonucunda 53 bin 537 insanımızın yaşamını yitirmesi, 107 bini aşkın vatandaşımızın yaralanmasını sorumsuzluk ve bunun sonucu yaşanan bir katliam olarak değerlendirmektedir.  Ülkemizde her yıl önemli kayıplara neden olan pek çok doğa olayının afete dönüşmesini önlemek için afet riski altındaki alanların sağlıklı ve güvenli yaşam alanları haline getirilmesi, yani insan odaklı ve afet dirençli kentlerin oluşturulması öncelikli ve acil bir ihtiyaçtır. 6 ve 20 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen 18 kentimizde, barınma sorununu çadır ve konteyner kentlerde karşılamak zorunda kalan ve yaşam mücadelesi veren 1,5 milyonu aşkın insanımız için öncelikle insanca yaşam koşulu ve barınma sorunun çözümü konusunda çalışmalar hızlandırılmadır” dedi.

 

AFETLER KADER DEĞİL

 

Demir, “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bir kez daha ifade ediyoruz ki; doğa olaylarının afete dönüşmesi kader değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir. Doğa kaynaklı olayların afete dönüşmemesi ve ülkemizde yaşanan acıların tekrarlanmaması için doğa ve teknoloji kaynaklı afet risklerine karşı “etkin bir mevzuat altyapısını, güçlü kurumsal yapılanmayı, afet güvenliğini önceleyen bir ekonomiyi, tedbirleri kararlılıkla uygulayan bir siyaseti ve afet farkındalığı yüksek bir toplumu” yaratmak ve bu yolda ilerlemek zorundayız. Üzerinde yaşadığımız yerkürede tanık olduğumuz gelişmelere, aklın ve bilimin ışığını yansıtmaya çalışmak temel anlayışımız olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.