“Yetkin mühendislik uygulaması mutlaka hayata geçirilmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Yetkin mühendislik uygulaması mutlaka hayata geçirilmeli”

Kentsel dönüşümde kamu yararının gözetilmesi gerektiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, “Rant odaklı kentsel dönüşüm anlayışı terk edilmelidir. Dönüşüm sosyal, ekonomik ve mekânsal gelişmenin bir bütünü olarak ele alınmalıdır. Yetkin mühendislik uygulaması muhakkak hayata geçirilmelidir” dedi.

“Yetkin mühendislik uygulaması mutlaka hayata geçirilmeli”


İLKAY ADALIOĞLU

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şubesi, 6 Şubat depreminin 1’inci yıldönümü nedeniyle açıklama yayımladı. İMO Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, “Bu kadar büyük ve yaygın depremler karşısında kayıpları sıfıra indirmek belki mümkün olmayabilirdi fakat ortaya çıkan yıkımın ve kayıpların böylesi dehşet verici seviyelerde olmasının önüne geçmek pekâlâ mümkündü. Marmara depremlerinin üzerinden geçen 24 yıllık zaman diliminde atılan adımların, yapılması gerekenlerin yanında son derece zayıf kaldı. Depreme hazırlık konusunda zafiyetler görmezden gelinmiş, sonuçta Şubat 2023 depremlerinin büyüklüğü bahane edilerek yüzbinlerce konutun yıkımı veya ağır hasarlı hale gelmesi ilahi takdirle izah edilmiştir” dedi.

 

“DEPREM BÖLGESİNDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR”

 

Geçici yerleşim alanlarının kurulması ve enkaz kaldırma işlemlerinin depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen sağlanamadığını vurgulayan Gülçin Barbaros Ak, “Depremlerin 1. yılını geride bırakırken depremin en çok etkilediği Antakya başta olmak üzere deprem bölgesinde barınma, beslenme, sağlık, hijyen, içme suyu, eğitim gibi en temel insani ihtiyaçlara yönelik sorunlar hala devam etmektedir. Yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı yapılar insan hayatını tehlikeye sokmaya devam ederken, kontrolsüz bir şekilde yürütülen enkaz kaldırma işlemleri çevreye ve insan sağlığına zararlar vermekte, enkaz toplama alanları ise içme suyu kaynaklarını kirletmesi bakımından ciddi riskler oluşturmaktadır” ifadelerini kulandı.

Rant odaklı kentsel dönüşüm anlayışının terk edilmesi gerektiğini belirten Gülçin Barbaros Ak, “Dönüşüm sosyal, ekonomik ve mekânsal gelişmenin bir bütünü olarak ele alınmalıdır. Yetkin mühendislik uygulaması muhakkak hayata geçirilmelidir. İnşaat mühendisliğinin ilgi alanına giren konularda halkın güvenli yaşam hakkının korunması ve mühendisliğin gerekliliklerinin yerine getirilmesi amacıyla bilgili, deneyimli ve etik kurallara bağlı mühendisler eliyle yapılabilmesi için, meslek kuruluşlarının sorumluluğunda yetkin mühendislik uygulamasına geçilmelidir” diye konuştu.