HATAY’DA ÖFKE VE HÜZÜN | Güney Gazetesi Mersin

HATAY’DA ÖFKE VE HÜZÜN

Maraş depremlerinin birinci yıldönümünde, depremin en fazla can kaybına ve yıkıma neden olduğu Hatay’daki anma töreninde hem hüzün hem öfke vardı. Hatay’daki anma töreninde konuşma yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yoğun bir protesto ile karşılaştı. “Hükümet istifa”, “Sesimi duyan var mı” şeklinde sloganlar atan Hataylılar, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş’ı da protesto etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da protestolardan nasibini aldı.

HATAY’DA ÖFKE VE HÜZÜN


ABİDİN YAĞMUR

6 Şubat Maraş depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşlar, depremin geldiği saat olan 04.17’de anıldı.

Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay’da yurttaşlar anma töreninin yapılacağı Köprübaşı’na gece yarısından itibaren gelmeye başladı.

Saatler 04.00’ü göstermeden meydan tamamen doldu. Meydana girmek isteyen yurttaşlar polis barikatlarını aşarken binlerce kişi de meydana giremedi ve meydana açılan caddelerden töreni takip etmeye çalıştı.

Hatay’daki anma törenleri sakin başladı ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konuşma yapmaya başlamasıyla alanın birçok noktasında tansiyon yükseldi.

Alandaki yurttaşlardan bir kısmı Bakan Koca’yı yuhalarken yurttaşların bir kısmı “Hükümet istifa” şeklinde sloganlar attı.

Alana giremeyen yurttaşların bir kısmı da “Sesimi duyan var mı?” diye bağırarak Hatay’ın depremden bu yana yaşadığı yalnızlığa dikkat çekmeye çalıştı.

Bakan Koca’nın yanı sıra CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da protestoların hedefindeydi. Lütfü Savaş’ı alanda gören yurttaşlar tepkilerini “Ne yüzle geldin?”, “Hatay’da su yok su”, “Biz enkaz altında çocuklarımızı ararken sen itfaiyeyi gönderip evinden eşya çıkardın” sözleriyle dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da anmanın yapıldığı alana çakarlı eskort araçlar ve konvoylar eşliğinde girdi. Alana gecikmeli olarak gelen Özel ve İmamoğlu’nu bazı yurttaşlar “Hakkımızı helal etmiyoruz” sözleriyle protesto etti.

Protokol konuşmalarının ardından Bakan Koca ve beraberindekiler alandan ayrıldı. Bu sırada sunucunun Hatay'da 24 bin yurttaşın hayatını kaybettiğini söylemesi üzerine alandan protesto ıslıkları ve yuhalamalar yükseldi.

Alanda protokol konuşmalarına tepki gösteren bir yurttaş, “Ne yüzle buraya geldiniz? Bir yıl oldu biz hala enkaz altından ceset çıkarıyoruz” derken bir yurttaş da tepkisini “Hatay’a günlerce yardım göndermediniz. Bilerek göndermediniz” diye bağırdı.

Protokol üyelerinin ve siyasetçilerin alandan ayrılmasının ardından Hataylılar Asi nehrine çiçek atarak depremde hayatını kaybeden yurttaşları andı.

 


  HATAY’DA ÖFKE VE HÜZÜN