Meclis neden sansür edildi? | Güney Gazetesi Mersin

Meclis neden sansür edildi?

Taşıma seçmen iddialarına adı karışan AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, belediye meclisi toplantısında meclis üyelerinin sorularını yanıt verememiş ve meclis üyelerinin konuyla ilgili konuşmaları sırasında canlı yayın kesilmişti. Meclis toplantısında o konu yeniden gündeme geldi, meclis üyeleri hem seçmen taşıma iddialarını hem meclisin sansür edilmesini sordu.

Meclis neden sansür edildi?


ABİDİN YAĞMUR


Akdeniz Belediye Meclisi şubat ayı ikinci toplantısında da başta seçmen taşıma ve ittifaklar olmak üzere siyaset tartışmaları vardı.

Dem Partili meclis üyesi Özgür Çağlar, pazartesi günü yapılan meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünün canlı yayınlanmadığını, basın müdüründen görüntüleri istediklerinde de “kayıt yapmadık” yanıtını aldıklarını söyledi.

Çağlar, “İçel TV, Sun TV, Kanal 33’ten belediye meclisi kayıtlarına ulaştım ama oranın da belediye meclisinin neredeyse yarısından sonrasını kayda almadığını gördüm. Bu bir tesadüf mü değil mi halkın takdirine bırakıyorum. Çünkü çok önemli sorular sorduk, taşıma seçmenlerden bahsettik, yine bahsedeceğim, meclis üyesiyim. Halkın adına konuşmak ve bazı şeyleri açıklamakla yükümlüyüm. Bunlar benim sorumluluğum ve görevim” dedi.

 

“SEÇMEN KAYDINIZI DİKİLİTAŞ’A NEDEN ALDIRDINIZ”

 

Çağlar, “Geçen ay partimizle birlikte Akdeniz’de seçmen listeleri açıklandığında bir çalışma yaptık. Bu çalışma neticesinde Akdeniz’de yüzlerce, binlerce oyun taşındığını tespit ettik. Bunlarla ilgili ilçe seçim kuruluna itiraz ettik. Sizin de oyunuzu taşıdığınızı tespit ettik Sayın Başkan. Size sorduk ama cevap vermediniz. Umarım bugün cevap verirsiniz. Çünkü gerçekten halk bunu merak ediyor, sokakta bizi gördüğünde soruyor. Bunlara itirazlarımızı ettik, kazanacaksanız belediyeyi bence dürüst ve olması gerektiği şekilde kazanmanız gerekiyor. Sonuçta bu bir demokratik yarış, sandıktan kim çıkarsa başımız gözümüz üstünedir. Ama bu şekilde oy taşıyarak, yüzlerce binlerce insanın oyunu Akdeniz’e taşıyarak, hatta kendi oyunuzu taşıyarak seçim kazanmanızın ne kadar adil olduğunu bir kez daha soruyorum.  Neden oyunuzu Dikilitaş mahallesine, Akdeniz’e taşıdınız? Açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ KONUŞURKEN YAYIN KESİLDİ”

 

Emek Partili Meclisi üyesi Halil Kara da “Genelde sosyal medya hesaplarından meclis canlı olarak yayınlanıyor, baktık ki son gündem bitmeden yayın kesilmiş, konuşmalar yok. Aslında 2019 yerel seçimlerinden bu yana yerel yönetimlerdeki belediyelerdeki olumlu şeylerden bir tanesi meclis toplantılarının canlı yayınlanması. Bu birçok ilçede, ilde, büyükşehirde canlı olarak yayınlanıyor ve halk mecliste neler konuşuluyor hangi gündemler var, kendileriyle ilgili hangi konuları ele alıyor meclis diye takip ediyor. Böyle bir kesinti yapılmasının doğru olmadığı düşüncesindeyim ve eleştiriyorum. Hem seçmen kaydırma hem de depreme ilişkin benim de geçen toplantıda konuşmalarım vardı” ifadelerini kullandı.

 

MHP’Lİ ÜYE: ADAY ÇIKARMADIĞINIZ YERLEDEN SİZ SEÇMEN KAYDIRDINIZ

 

MHP’li meclis üyesi Tufan Nenni de “Oy kaydırma diyorsanız, aday çıkartmadığınız Yenişehir’den, Mezitli’den, Tarsus’tan geçmiş yıllara ve bu yıla bakalım Akdeniz ve Toroslar’a kaç oy kaydırdığınızı bir görelim. Algı yapmayın, kanun var, nizam var” dedi.

 

“YAPTIK DEDİĞİNİZ HER ŞEYİ ASLINDA BAKANLIK YAPTI”

 

CHP’li meclis üyesi Mahmut Dönmez de, AKP’li Mustafa Gültak’ın hükümetin yatırımlarını kendi projesiymiş gibi gösterdiğini ileri sürdü.

Dönmez, “Akdeniz’in bütçesinden belediye Başkanı Mustafa Gültak ne yapmış kardeşim. 4 yıl boyunca Mustafa Gültak ne yapmış? Akdeniz’in bütçesiyle Akdeniz halkına ne hizmet vermiş? Akdeniz’in olan Akdeniz’e ait olan yerleri, arsalarını bakanlığa 15 yıllığına 20 yıllığına vermişiz. Demişiz ki buyurun gelin yapın TOKİ’ye vermişiz, ona vermişiz, buna vermişiz. Bütün bakanlıklara vermişiz, sonra buradan belediye meclis üyesi diyor ki bunları bunları yaptı. Biz meclis olarak bakanlığa bunları vermişiz. 15-20 yıllığına vermişiz Bakanlık burayı yapıyor. Mustafa Gültak asıyor bilboardlara TOKİ’yi yaptık onu yaptık. Evet bir girişiminiz var belediyenin bütçesinden harcadığınız bir şey yok başkanım. Tam tersi belediyenin bütçesinden bakanlığa verilmiş. Bakanlığın bütçesi herhalde bizi 10’a 100’e katlar. Belediyeler seçimi kazandığında 5 yıllık bir stratejik planı var. 5 yılda şunları yapacağım diye taahhüt ediyorsunuz. Stratejik plana ne kadar uydunuz başkanım. Stratejik planın yüzde 60’ı gerçekleşmemiş. 5 yıl boyunca yaptık dediğiniz her şeyi aslında bakanlık yaptı” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK AYNI SORUYU TEKRARLADI

 

CHP’li meclis üyesi Mahmut Dönmez’in sorularını yanıtsız bırakan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise  “Mahmut bey adayınız var mı? Sizi çok iştahlı gördüm. Herhalde yakında DEM’le arayı açıp iyi bir aday çıkarırsanız? Adayınız var mı? Ne yaptınız anlaştınız mı? Siz adayınızı çıkarın adayınızı. Sen kendini niye yoruyorsun ya adayınız yok daha. Karşınızda bir aday oturuyor, adayınızı çıkarın da gelin” ifadelerini kullandı.