Emeklinin çay simit hesabı tutmuyor | Güney Gazetesi Mersin

Emeklinin çay simit hesabı tutmuyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, 16 milyon emeklinin yüzde 70’inin açlık sınırının altında maaş aldığını söyledi. Ortalama emekli maaşının 10 bin lira civarında olduğunu söyleyen Akbudak, “4 kişilik bir emekli ailesini ele alalım. Her öğünde bir simit yediklerini varsayalım. Simit 10, çay 5 lira diyelim, 4 kişilik aile günlük 180 lira harcamış oluyor. 30 günlük bir sürede 5 bin 400 lira yapıyor. Sizin emekliye verdiğiniz maaş 10 bin lira.  Doğalgazı, kirayı, hiçbir şeyi saymıyoruz. Emeklinin 1 ayda harcadığı çay simit hesabı aldığı maaşın yüzde 50’sinden fazlası. Bu kadar uçuk rakamlar varken emekliye 10 bin lirayı reva görmek zulümden başka bir şey değildir” dedi.

Emeklinin çay simit hesabı tutmuyor


ELVAN KONUK

TÜED Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, katıldığı bir programda emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Akbudak, “Emeklinin ortalama 10 bin lira civarı bir maaşı var. Açlık sınırı 25 bin liraya dayanmış, yoksulluk sınırı 50 bin liralara dayanmış. Türkiye’de 16 milyon emekli var. 16 milyon emeklinin yüzde 70’i açlık sınırının altında maaş alıyor, geri kalan yüzde 30’u da yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Bu rakamlarla insanın yaşaması hakikaten çok zor” dedi.

 

“BU ORANLARLA YENİ EMEKLİ OLACAKLARIN AÇLIK SINIRININ ÜSTÜNDE MAAŞ ALMASI MÜMKÜN DEĞİL”

 

Aylık bağlama oranlarının (ABO) yüzde 73’ken bugün yüzde 34’e düştüğünü söyleyen Akbudak, “Bu aylık bağlama oranlarıyla bundan sonra emekli olacak hiç kimsenin açlık sınırının üstünde maaş alması mümkün değil. Genel Kurmay Başkanı dahi olsanız bu sistem üzerinden emekli olursanız belki yoksulluk sınırında maaş alırsınız. Biz hep yüzdelik değil seyyanen zam yapılmasını teklif ettik. 20 bin lira alana da 10 bin lira zam verin, 10 bin lira alana da 10 bin lira zam verin dedik. İntibak emekli maaşları arasındaki uçurumun artmaması için çıkarıldı. Ama siz bu yüzdeli zamlarla aradaki uçurumu açmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRETİN 17 BİN LİRA OLDUĞU BİR YERDE EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA”

 

Emekli maaş zammının TÜİK’in enflasyon rakamına göre belirlendiğini hatırlatan Akbudak, TÜİK’in rakamlarının gerçekçi olmadığını vurguladı. Asgari ücretin 17 bin liraya çıktığı bir dönemde emekli maaşının 10 bin lira olmasını eleştiren Akbudak, “Örneğin 4 kişilik bir emekli ailesini ele alalım. Her öğünde bir simit yediklerini varsayalım. Simit 10 lira, 5 lira da çay diyelim, 4 kişilik aile günlük 180 lira harcamış oluyor. 30 günlük bir sürede 5 bin 400 lira yapıyor. Sizin emekliye verdiğiniz maaş 10 bin lira.  Doğalgazı, kirayı, hiçbir şeyi saymıyoruz. Emeklinin 1 ayda harcadığı çay simit hesabı aldığı maaşın yüzde 50’sinden fazlası. Bu kadar uçuk rakamlar varken emekliye 10 bin lirayı reva görmek zulümden başka bir şey değildir. Bu yılı da emekliler yılı ilan ettiler, herhalde bu sene bizi toptan öldürecekler, gözü bize diktiler” diye konuştu.

 

“EMEKLİNİN HEM HÜKÜMET HEM YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİSİ VAR”

 

Emeklinin, hükümetten ve yerel yönetimlerden beklediği destekleri sıralayan Akbudak, “Hükümetten beklenen maaşlarının iyileştirilmesi, sağlıktaki katkı payının kaldırılması, TÜİK denilen garabetin kaldırılması, gerçek enflasyon rakamları üzerinden zammın belirlenmesi. Biz oda olarak bütün bakanlıklara sorunlarımızı iletiyoruz. Yerelde erzak paketlerini emeklilere vermiyorlar. Çünkü açlık sınırının altındaki emekli maaşını gelir olarak görüyorlar. Belki belediyelerin bunlara güçleri yetmeyebilir, yetmiyor da. Ama dul ve yetim maaşı alanların en azından bu konuda gözetilmesini istiyoruz. Çünkü onların aldıkları 3-4 bin lira maaş. Bu maaşla bir aylık ev kirasının yarısını ödeyemez” şeklinde konuştu.

“65 YAŞ ÜSTÜNE OTOBÜSLERDE SAAT SINIRI GETİRİLSİN”

65 yaş üstü yurttaşların toplu taşımayı ücretsiz kullanması işe gidiş ve dönüş saatlerinde yoğunluk yaşanmasına ve kimi zaman tartışmalara yol açıyor.  TÜED Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, belirli saatler arasında ücretsiz taşıma uygulamasının sınırlandırılmasının tartışmaları ortadan kaldırabileceğini söyledi.

Akbudak, “Sabahları işe giden, akşam işten dönen yurttaşların belediye otobüsleriyle ilgili şikayeti var. 65 yaş üstü emekliler dolduruyor otobüsü Taşucu’na gidiyor akşam geri geliyor. İş gidiş ve dönüş saatlerinde yoğunluğu azaltmak için saat aralığı koyun. Mesela saat 8.00-8.30’da işe gidenler belediye otobüsünü kullanıyorsa, saat 9.00’a kadar 65 yaş üstünü almayın, 16.00-18.00 arasında da almayın. O saatlerin dışında nereye gidiyorsa gitsinler. Veya 16.00-18.00 arasında ücretini ödeyip gitsinler. Böylelikle 65 yaş üstü yurttaşlarla okula giden çocuklar arasındaki sürtüşmeyi de gidermiş olursunuz. Çalışanlar ve okula gidenler mağdur olmamış, suç da 65 yaş üstü yurttaşlara yüklenmemiş olur” şeklinde konuştu.