Mersin’de ulaşıma zam | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de ulaşıma zam

Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle Mersin’de minibüs ücretlerine zam yapıldı. Sivil yolcu 20 TL, öğrenci ise 14 TL oldu. Zammın önümüzdeki günlerde uygulanması bekleniyor.

Mersin’de ulaşıma zam


ELVAN KONUK

Ağustos ayında yapılan zamla birlikte 11 lira 50 kuruş olan sivil yolcu ücreti 17 liraya, 8 lira olan öğrenci yolcu ücreti ise 11 liraya çıkarılmıştı. Alınan kararla birlikte sivil ve öğrenci yolcu ücretlerine 3 liralık zam yapıldı. Bununla birlikte Sivil yolcu ücreti 20, öğrenci ücreti ise 14 lira oldu.

Artan girdi maliyetleri yüzünden şoför esnafının zor zamanlar geçirdiğini belirten Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, “Şoförün yevmiyesi var, sanayisi var, kaskosu var. Esnafa bir nefes aldırmak istedik. Sivil yolcuyu 20, öğrenciyi 14 lira yapacağız, aslında bu da yetersiz. Ama daha fazla zam yapsaydık bu kez vatandaş mağdur olurdu.  Zammı makul seviyede tutmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

7 AYDA 8 LİRALIK AKARYAKIT ZAMMI

 

Ağustos ayında minibüs ücretlerine zam yapıldığında Mersin’de mazotun litre fiyatı 37 lira 35 kuruştan satılıyordu. Aradan geçen 7 ayın ardından akaryakıt zamlarıyla beraber bugün mazotun litre fiyatı 45 lira 60 kuruşu buldu. Akaryakıt fiyatlarında ortalama 8 liralık bir artış yaşandı.

 

ŞOFÖRLER ARTAN GİDERLERE DİKKAT ÇEKTİ

 

Toplu taşıma şoförleri yapılan zammın giderler ve akaryakıt karşısında yetersiz olacağını söyledi. Uzun yıllardır Şoför olarak çalışan Cesur İçin, “Bize tarife verdikleri zaman mazot 29 liraydı, bugün mazot 46 lira 50 kuruş. Eskiden tamirciye gidip 10 liraya yaptırdığımız şey için şimdi bizden 500 lira istiyorlar. İnsanlar sadece işin yakıtla bittiğini düşünüyor ama öyle değil. Bu iş sanayiyle bitiyor. Bir kasko, bir sigorta şu anda bu arabanın 50 bin lira.  Bir zahmet gelip kazansınlar, ödesinler. 46 lira mazot, 50 bin lira kasko, tamirciye gittiğin zaman daha anahtarı eline almadan senden bin lira talep ediyor. Hangi tarife yetecek ben onu merak ediyorum. Vatandaş için tabi zor bir durum. Bir öğrenci 14 lira, iki tane çocuğu okuyan bir aileyi düşünürsen evet, ama bize de hak vermeleri lazım. Sonuçta biz de aldığımız parayı olduğu gibi veriyoruz. İnanın şuan evine ekmek götüren kimse yok” dedi.

İşlerin eski tadının olmadığını söyleyen Minibüs şoförü Ayhan Gülmez, “Yapılan zam bizi kurtarır da belediye toplu taşıma ücretlerine zam yapmadıktan sonra işlerimiz düşebilir” ifadelerini kullandı.

Baki Sirkeci ise “Yapılan zammı az buluyorum, akaryakıt nedeniyle. Daha yüksek zam bekliyorduk, giderleri kurtarmaz” diye konuştu.


  Mersin’de ulaşıma zam