Emekliler Mersin’den iktidara seslendi <br> 3 bin liranız sizin olsun | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler Mersin’den iktidara seslendi
3 bin liranız sizin olsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde emeklilerin bayram ikramiyesinin 3 bin lira olacağını açıkladı. Yapılan açıklamayı saygısızlık olarak gördüklerini söyleyen emekliler Mersin’de ses yükseltti.  Emeklinin günden güne yoksullaştığına dikkat çeken Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Bu bir müjde değil, emeklinin derdine çare değil, kızgın tavaya dökülmüş bir damla sudur. Sizin ikramiye dediğiniz cep harçlığıdır, eksik olsun, istemez” dedi.

Emekliler Mersin’den iktidara seslendi <br> 3 bin liranız sizin olsun


ELVAN KONUK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekli ikramiyeleriyle ilgili açıklamasına Mersin’deki emekliler tepki gösterdi. 2021 Tüm Emekliler Sendikası, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Türkiye Emekliler Derneği’nin (TÜED) Mersin Şubeleri bir araya gelerek taleplerini yineledi.

Emekliler yaşadıkları geçim savaşına hazırlanan bir skeçle dikkat çekti. Ardından 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Önümüzdeki bayram bu rakamı yüzde 50 artış ile 3 bin liraya yükselteceğiz’ dedi. Sözde   'Emekli Yılı’nda bu bir müjde değil, emeklinin derdine çare değil, kızgın tavaya dökülmüş bir damla sudur. Toplu sözleşmelerde ikramiyelerin en az bir maaş tutarında olması gelenekselleşmiştir. Sizin ikramiye dediğiniz cep harçlığıdır, eksik olsun, istemez. Emeklilere saygısızlık yapıyorsunuz, yapmayın, yanlıştan dönün. Emekli çalışırken primlerini son kuruşuna kadar ödedi, siz emanete hıyanet ettiniz, bu primleri işletip büyüteceğinize bir avuç şirkete aktardınız, enflasyona yem ettiniz. Yetmedi 2008 yılında yüzde 70 olan ABO oranlarını yasayla düşürdünüz. Başımıza kök aylık hilesini sardınız. ABO oranlarını eski hâline getirin, üç bin liranız sizin olsun” dedi.

 

“MERSİN’DE EMEKLİLERE GELİRLERİNE UYGUN ÖDEMELİ KONUTLAR SAĞLANSIN”

 

İktidarın maaşlara yaptığı zamlarla emekliyi yok saydığını vurgulayan Kurt, emeklinin kirasını dahi ödeyemediğini dile getirdi. Kurt, “İlimiz Mersin hızla büyüyen bir şehir, yoğun şekilde hem iç hem dış göç almaya devam ediyor. Ülkemizin tamamında büyük bir soruna dönmüş olan konut sorunu Mersin'i de ağır şekilde etkiliyor. Üyelerimizin dörtte birinin konutu yok ve bunlar artık maaşlarıyla kiralarını bile ödeyemez durumdalar. Merkezi ve yerel yönetim iş birliğiyle konutsuz üyelerimize gelirlerine uygun ödemeli konutlar sağlansın. Konut sahibi üyelerimizin konutları gelirlerine uygun ödemeli krediyle depreme dayanıklı hâle getirilsin” ifadelerini kullandı.

 

TALEPLER

 

“Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına açlık yoksulluk sınırı rakamları ve gerçek enflasyon oranına göre, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen ek zam yapılsın.

Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin. İkramiye ödemelerinde, çalışan emekli, çalışmayan emekli, özel sandık emeklisi şeklindeki ayrımcı, adaletsiz ve haksız uygulamaya kesinlikle son verilsin.

8 Eylül 1999 tarih ve 4447 sayılı kanunla emeklilik hakları gasbedilen, 3 Mart 2023 tarih ve 7438 sayılı kanuna rağmen emekli olamayan EYT’li emekçilerin yaşadığı mağduriyetlerin tamamen ortadan kaldırılması için, eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde EYT Kanunu yeniden düzenlensin.

Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.

Emekli maaşlarının TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre hükûmet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi uygulamasına derhal son verilsin. Emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarının toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, “Emekli Sendikaları Kanunu” çıkarılsın.

İntibak Yasası derhal çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.

Herkes için eşit, nitelikli, parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmeti ilkesine göre, emekli maaşlarından yapılan tüm sağlık kesintileri iptal edilsin.”