“Dil ve lehçelerin yaşaması <br>ve gelişimi için planınız nedir?” | Güney Gazetesi Mersin

“Dil ve lehçelerin yaşaması
ve gelişimi için planınız nedir?”

Yaşayan dil ve lehçelerle ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM’ye yeniden önerge veren DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, “Yaşayan dil ve lehçelerin yaşaması ve gelişimi için Bakanlığınızın belirlemiş olduğu kısa, orta veya uzun vadeli planlar varsa nedir?” diye sordu.

“Dil ve lehçelerin yaşaması <br>ve gelişimi için planınız nedir?”


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Uluslararası Anadili Günü’nde Yaşayan Dil ve Lehçeleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması için meclise soru önergesi verdi.

Dil ve lehçelerin yaşatılmasının eğitimle olacağının altını çizen Ekmen, önergesinde şu sorulara yanıt aradı:

Bu yaşayan diller ve lehçelerde 2012-2024 yılları arasında örgün olarak eğitim gören kaç öğrenci vardır. Öğrencilerin şehir ve lehçelere göre dağılımı nedir?

2012-2024 yılları arasında yaygın eğitim kurumlarında yaşayan diller ve lehçelerle ilgili eğitim alan kursiyer sayısı kaçtır? Kursiyerlerin şehir ve lehçelere göre dağılımı nedir?

Son 10 yılda yaşayan diller ve lehçelerle ilgili alan mezunu öğretmen adayı sayısı kaçtır? Bu adayların alan bazında dağılımı nedir?

Son 10 yılda bu alanlarda lisansüstü eğitim gören öğretmen veya öğretmen adayı sayısı kaçtır? Bunların alanlara göre dağılımı nedir?

Yaşayan diller ve lehçelerden Adığece, Abazaca, Lazca, Gürcüce, Arnavutça ve Boşnakça dillerinin öğretimi amacıyla eğitimci yetiştirmek için lisans veya lisansüstü düzeyde bir program yoksa bu dillerin öğretimi kimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu eğitimcilerin kabulü için aranan asgari şartlar nelerdir?

Yaşayan dil ve lehçelerin yaşaması ve gelişimi için Bakanlığınızın belirlemiş olduğu kısa, orta veya uzun vadeli planlar varsa nedir?” Haber Merkezi)