Sabahattin Ali Mersin’de anıldı | Güney Gazetesi Mersin

Sabahattin Ali Mersin’de anıldı

Halk TV’de yayınlanan Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programının çekimleri bu hafta Mersin’de gerçekleştirildi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in konuk olarak yer aldığı programda Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından olan Sabahattin Ali’nin, 117. Doğum yıldönümü kutlandı.

Sabahattin Ali Mersin’de anıldı


ELVAN KONUK

Şair ve Yazar Sabahattin Ali, doğum günü 25 Şubat’ta Mersin’de anıldı. Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar’ın Beşiktaş Meydanı’nda gerçekleşen çekimlerine ilgi yoğun olurken, çocuklara Sabahattin Ali’nin kitapları hediye edildi.

Programda Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, 6 Şubat depremlerinin ardından Mersin’e gelen depremzedeler için yaptıkları çalışmalardan söz etti. Sabahattin Ali ile ilgili de konuşan Özyiğit, “Sabahattin Ali, bu ülkeye sığdıramadığımız değerlerden biri. Nazım gibi Sabahattin Ali’nin de Sinop’ta yıllarca hapis yattıktan sonra ülkeyi terketmeyi düşündüğünü ya da bir biçimde yok edildiğini biliyoruz. Işıklarda uyusun diyoruz. Birçok güzel eseri var. Çocuklarımıza, gençlerimize armağan olsun” ifadelerini kullandı.

 

“İYİ BİR YAZAR OLMAK İÇİN ÇOK İYİ OKUYUCU OLMAK GEREKTİĞİNİ BABAMDA GÖRDÜM”

 

Programa Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali de telefonla bağlandı. 1907 yılında doğan babasının çalkantılı, savaşlarla geçen çocukluk geçirdiğinden söz eden Filiz Ali, “Babamın en büyük özelliği devamlı kitap okuması ve kitapların içindeki bilgilere olan aşkı. Bu sayede çok genç yaşta edebiyatla meşgul olması, yalnız okuyarak değil aynı zamanda çok küçük yaşta yazmaya başlaması üzerinde durmak lazım. İyi bir yazar olmak için herhalde çok iyi bir okuyucu olmak gerektiğini babamda gördüm. O derece ki yazmadığı, konuşmadığı zamanlar devamlı kitap okuyan bir insandı. Çok büyük bir kütüphane vardı evimizde. Maaşının yarısını yeni çıkan kitaplara sarfederdi.

Çocuklara çok düşkündü. Çocukla çocuk olmasını bilirdi. Aynı zamanda hayatı, doğayı, dünyayı bilgileri çocuklarla paylaşmayı çok severdi. Onun için ben çok mutlu bir çocukluk yaşadım. Bu mutluluk çok kısa sürdü ama yaşadığım dönem çok verimliydi her bakımdan. Beni eğiten, neredeyse her şeyi bana öğreten kişiydi babam” diye konuştu.