5 yılda 170 milyon yolcu taşıdılar | Güney Gazetesi Mersin

5 yılda 170 milyon yolcu taşıdılar

Donanımlı uzman kadrosuyla 5 yılda 170 milyondan fazla yolcuyu kentin her noktasına taşıyan Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, 170’i kadın 895 şoför ile sağlıklı, güvenli, konforlu, çevreci ve ekonomik ulaşım sağlamayı sürdürüyor.

5 yılda 170 milyon yolcu taşıdılar


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve geldiği 2019 yılından itibaren toplu taşıma hizmetlerinde vizyonlarını geliştirdiklerini söyleyen Toplu Taşıma Şube Müdürü Bayram Demir, “En başta yolcu sayılarının artışında bunu görebilmekteyiz. 2019-2023 yılları arasında tam 170 milyona yakın yolcu taşıdık. Her geçen yıl, yüzde 12 ile 20 arasında bir yolcu artışımız var. Bundaki en büyük faktör; yaptığımız hizmetin güvenilir, hijyenik, ekonomik ve dakik olması. Bundan dolayı yolcuların her geçen gün beklentileri ve toplu taşımaya da ilgileri artmakta” diyerek, 2024 yılında 50 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini belirtti. 

 

“5 YILDA KADIN ŞOFÖR SAYIMIZ 4 KAT ARTTI VE 170’E ULAŞTI”

 

Artan yolcu sayısını kaldırabilmek için otobüs sayısını ve şoför kadrolarını da genişlettiklerine dikkat çeken Demir, “2019-2023 yılları arasında kadın sürücü sayımızda tam 4 kat bir artış var. Şu anda toplam şoför sayımız 895 olup, bunun 170’i kadın şoförlerimizden oluşuyor” dedi.

Kadın şoförlere pozitif ayrımcılık yaptıklarının da altını çizen Demir, kadın sürücülerin yolcularla daha çok empati kurduğunu ve yolcuların kadın şoförlerden daha memnun olduğunu vurguladı. Şoför adayı kadınlara da seslenen Demir, iş başvurusu sürecini, “Otobüs ehliyeti, psikoteknik ve SRC belgesi olanlar, MERCEK eğitim merkezlerine ya da direkt Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na iş başvurusunda bulunuyorlar. İlk başta bir sınavdan geçiyorlar, direksiyon becerileri test ediliyor. Daha sonra işe alınmaya müteakip 2 aylık bir eğitimleri var. 2 aylık eğitimi tamamlayanlar da seferlere çıkıyorlar” diye anlattı.

 

“TARSUS’TAN ANAMUR’A KADAR HER YERE HİZMET VERMEKTEYİZ”

 

Alınan tüm şoförlerin belli eğitimlerden de geçtiğini kaydeden Demir, “Şoförlerimiz hem bilişsel seviyede hem de uygulama düzeyinde tamamen topluma hizmet edecek kapasiteye hazır hale gelince sefere çıkarmaktayız” diye konuştu. Eğitimlerin 4 aşamadan oluştuğunu belirten Demir; şoförlere mekanik, araç bakımı, farkındalık ve sürüş becerisi eğitimleri verdiklerini de söyledi.

Tarsus’tan Anamur’a kadar olan 320 kilometreye yakın bir kıyı şeridinin, Büyükşehir’in ulaşım araçlarıyla gidebileceğini söyleyen Demir, “Adeta şehirlerarası bir otobüs firması gibi, Tarsus’taki bir vatandaşımız Anamur’a kadar aktarmalı bir sistemde sadece belediye otobüslerinden yararlanarak ekonomik bir şekilde seyahat edebiliyor” dedi.

 

ENGELLİLER İÇİN YÜZDE 100 UYUMLU ARAÇLARLA ÜCRETSİZ TAŞIMA SAĞLANIYOR

 

Bütün otobüslerin engelli vatandaşlar için tam uyumlu olduğuna değinen Demir, “Toplu taşıma araçlarımız hem görsel hem işitsel hem de ortopetik engelli vatandaşlarımız için uyumludur ve bunlar da Mersin Valiliği tarafından da hem erişilebilir hem de güvenli olarak sertifikalandırılmıştır” dedi. (Haber Merkezi)