Kart dolandırıcılığı bakkalları vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Kart dolandırıcılığı bakkalları vurdu

Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A. Ş.’de çalışan 4 personel iddiaya göre uzun bir süre boyunca kameraları kapatarak Mersin 33 kartları çaldı. Daha sonra Mersin 33 Kart bayiliği yapmak isteyen esnafa bu kartları sattı. İmar A.Ş. hırsızlık olayının farkına varınca esnafın elindeki açılmamış tüm kartları iptal ettirdi. Anamur’dan Tarsus’a kadar Mersin 33 Kart bayisi çok sayıda esnafın her biri binlerce liralık zarara uğradı.

Kart dolandırıcılığı bakkalları vurdu


ELVAN KONUK
50’e yakın esnaf dolandırıldıkları iddiasıyla Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İmar A.Ş.’de Mersin 33 Kart satışıyla ilgilenen kişilerin kendilerine teslim ettiği kartların bir süre sonra çalışmadığını gören esnaf yetkililerle irtibata geçti. Dolandırıldıklarını anlayan esnaf, hırsızlık olayının farkına varan İmar. A.Ş.’nin, bu kişileri işten çıkararak şikayetçi olduğunu ve Büyükşehir’in kendi satış noktası dışındaki açılmamış tüm kartları da iptal ettirdiğini öğrendi. 

Yaşanan olay karşısında esnafın yanında olduklarını belirten Mersin Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Turan, “Mersin 33 Kart bayiliğini yapmak istediğinizde Büyükşehir Belediyesi’nin hattı olan 185’i arıyorsunuz. Oradan size bu kişiler gönderiliyor. Bu kişiler gişeye gelip kurulum yapıyor. Size bayi numarası veriyor, yükleme yapıyor. Belediyenin resmi bayisi oluyorsunuz ve size kart getiriyor. Kartları satıyorsunuz. Bir süre sonra kartlar tanımsız diye işlem yapılamıyor” dedi.

“MAĞDUR ESNAF SAYISI ŞİKAYETTE BULUNANLARDAN ÇOK DAHA FAZLA”

 

Turan, “Uzun zamandan beri İmar A.Ş.’de çalışan başta U.C.S.’nin olduğu 4 kişi kameraları kapatıp kartları çalıyormuş. Belediye hangisinin çalınıp hangisinin çalınmadığını bilmediği için Tarsus’tan Anamur’a kadar kartların hepsini kapatıyorlar. Sadece belediyenin kendi kart satışı yaptığı yerler var. Yalnızca orada kart satışı yapılabiliyor. Her bir esnafımızın elinde 10-15-20 bin liralık kartlar var. İmar A.Ş., açılmış bakiye yüklenmiş kartları iptal etmiyor. Vatandaşımız çalıntı kart olsa da kartı açtırdığı için kullanabiliyor. Dolayısıyla yerel esnafımız mağdur oldu. Sayıştay denetimine tabi bir kurum olduğu için İmar A.Ş. esnafın zararını ödeyemiyor. Mahkemenin sonucunu bekleyin diyor.  Toplamda 4 kişi işten çıkarıldı, İmar A.Ş. de bunlardan şikayetçi oldu. 50’e yakın üyemizle biz de şikayetçi olduk.  Bizim derdimiz dolandırıcılar. Mağdur olan bakkal ve bayiler çok daha fazla” diye konuştu.

 

 

Kentkart Teknoloji A.Ş’den açıklama

 

Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı İmar İnşaat A.Ş’den çalışan 4 kişinin, bakkallara çalıntı Mersin 33 Kart sattığı, bu kişilerin görevden alındığı ve sattıkları belediye otobüsü kartlarının iptal edildiği basına ve gazetemizin haberlerine yansımıştı. Kentkart Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bir açıklama yayınlayarak Mersin’de faaliyetlerinin olmadığını, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmalarının 2022 sonunda sona erdiğini, habere konu olayla Kentkart Teknoloji A.Ş’nin ilgisinin olmadığını bildirdi.

 

Kentkart Teknoloji Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şirketimizin, Mersin Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İmar A.Ş. ile 2012 yılında başlayan sözleşmesi 31.03.2022 tarihinde sona ermiştir. Bu tarihten sonra Kentkart markalı akıllı kartlar kullanıma kapatılmış olup İmar A.Ş. ile Şirketimiz arasında iş ilişkisi kalmamıştır. Şirketimizin sözleşme dönemi sona erdikten sonra İmar A.Ş. kendi kart sistemini kurmuş ve Mersin 33 Kart markasıyla şehirde elektronik ücret toplama hizmetini sunmaya devam etmiştir. Habere konu suç duyurusuna kart satış bayileri, Mersin 33 Kart satışından sorumlu İmar A.Ş. personelinin kendilerini dolandırdığı iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardır. Kart satış bayilerinin ifade tutanaklarında “Mersin 33 Kart” markalı kartlardan bahsedilmesine rağmen haber içeriğinde Şirketimiz ile özdeşleşen “Kentkart” ibaresini kullanmak suça konu dolandırıcılık faaliyetinin Şirketimizce gerçekleştirildiği izlenimi uyandırmaktadır.

Şirketimiz Türkiye’de 30’dan fazla Dünya genelinde ise 50’den fazla şehirde Elektronik Ücret Toplama ve geliştirdiği diğer sistemleri kullanıcılara sunan ve devletimize milyonlarca TL vergi ödeyen 25 yıllık alanında öncü bir kurumdur. Kurulduğu günden bugüne kadar her daim başarı ve kalitesini ortaya koymuş ve kamuoyu nezdinde de bu şekilde anılmıştır.

Şirketimiz hakkında kamuoyunda yanıltıcı bir algı oluşturan bu gibi yayınlar yakından takip edilmekte olup, haberde yer alan gerçek dışı bilgilerin düzeltilmesi gereği doğmuştur. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”