İLKAY ADALIOĞLU
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk tarım ihtisas teknoparkı olan Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin açılış törenine katıldı. Tarsus ilçesindeki törende konuşan Bakan Kacır, bereketli topraklarıyla, ihtişamlı Toroslarıyla, ticaretin kalbi limanıyla, Akdeniz'in göz bebeği olan Mersin'in, bugün teknoloji ekosisteminde yeni ve önemli bir adım daha attığını söyledi. Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk ve tek teknoparkı olan Mersin Agropark’la, tarım ve gıda sektörünü bilim, teknoloji ve inovasyon dünyasıyla buluşturduklarını kaydeden Bakan Kacır, "Tarım teknolojilerinde Mersin’i bir cazibe merkezine dönüştürüyoruz" ifadelerini kullandı.
Teknoparklarda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimine bugüne kadar sağlanan Ar-Ge teşviğinin 2.4 milyar lirayı aştığını söyleyen Bakan Kacır, "Tabii tarım sektöründe doğru teknoloji çözümlerinin hayata geçmesi için teknoloji geliştiricilerinin sektörle yakın işbirliği hayati öneme sahip. Bu açıdan tarımsal ve teknolojik bilginin buluşmasına imkân tanıyan agroparklar, tarım ve teknoloji sektörlerinin sinerjisini en üst düzeye çıkararak, her iki alandaki yeniliklerin birleştirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Tarımsal inovasyonun merkez üssü olarak, sürdürülebilir ve verimli tarım uygulamalarının geliştirilmesi, test edilmesi ve uygulanması için benzersiz bir platform sunuyor. Türkiye’nin ilk tarım ihtisas teknoparkı Mersin Agropark’la, tarım ve gıda teknolojileri alanında yenilikçi girişimlerin gelişmesi ve büyümesinde öncü olacak bir altyapıyı Mersin’e kazandırıyoruz. Bakanlığımızın 81 milyon lira desteğiyle hayata geçirdiğimiz bu merkez, teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacak. Aynı zamanda, bünyesinde yer alan yaklaşık 730 dönümlük Ar-Ge alanı, teknopark bünyesinde geliştirilen teknolojilerin bizzat sahada uygulanmasına ve test edilmesine imkân sağlayacak. Mersin Agropark’ın, katma değerli tarımsal üretimin öncü şehirlerinden Mersin’de tarım ve gıda teknolojilerinde önemli işlere imza atacağından hiç şüphem yok. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ülkemizin dört bir yanında, her alanda olduğu gibi tarım ve gıda sektörlerinde de dijitalleşmeyi yaygınlaştırmak ve desteklemek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.
VALİ PEHLİVAN: "TARIMDA ÇOK GÜÇLÜ NOKTALARDAYIZ"
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasında, Mersin'in, Türkiye'nin dinamik şehirlerinden biri olduğunu belirterek, kentte sektör çeşitliliğinin hayli fazla olduğunu kaydetti. Vali Pehlivan, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bir yanımız tarım, bir yanımız sanayi, ticaret, bir yanımız lojistik, bir yanımız turizm ve birçok diğer alanlar uyumlu bir şekilde ilimizde faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Tarımda çok güçlü noktalardayız. Ürün bazında baktığımızda, 8-9 üründe rekolte olarak Türkiye birincisi, 29 üründü de toplamda ilk 3'te yer alıyoruz. Nüfus itibariyle ilimiz, ülkemizin 11. büyük vilayetiyken, yüz ölçümü itibariyle yaklaşık 16 bin kilometrekarelik yüz ölçümüyle 9. sırada yer alıyor. Üreten bir şehir Mersinimiz. Gelir üreten bir şehir. Yine vergi gelirleri, tahakkuk, tahsilat sıralamasında ilimiz 6. sırada yer alıyor. Bu sene yapmış olduğu gelişmeyle, ihracatta da iki basamak daha yukarıya çıkmak suretiyle 7. sıraya yükselmiş durumda ve yaklaşık 9 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşmış durumda.
Mersin il genelinde 322 firmanın tarımla ilişkili faaliyet yürüttüğünü dile getiren Vali Pehlivan, "Bunların 91'i OSB'lerimiz içerisinde yer alıyor. Ve bu fabrikalarımız gerek OSB içinde, gerek OSB dışında olan fabrikalarımız her geçen gün bilime, teknolojiye, Ar- Ge'ye biraz daha fazla eğilim gösterme gayreti içerisinde. Bu konuda sahip olduğumuz teknopark, birçok firmamıza ev sahipliği yapıyor. Şu an itibariyle yüzde 100 doluluk oranıyla 110 firma teknoparkımızda faaliyet gösteriyor. Ve teknoparkta kurulduğundan bu yana 306 fikri ve sınaiyi mülkiyet hakkı elde edilmiş. Bunlar içerisinde patentler var, markalar var, faydalı modeller var" dedi.