ELVAN KONUK
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 2021 Tüm Emekliler Sendikası ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği Mersin şubesi üyeleri Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek geçim sıkıntısına dikkat çekti. Maaşlarına ek zam talebinde bulunan emekliler taleplerini bir kez daha yineledi.
Emekliler adına açıklama yapan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Yeni bir döneme giriyoruz, 31 Mart tarihinde yerel seçimler yapılacak. Çok umutlar, çok müjdeler verdiler bize, çoğu boş ve aldatmacaydı. Bankaların kendi aralarındaki rekabette mevduat toplama yöntemi olarak verdikleri promosyonla bile avutmaya kalktılar. Son olarak Temmuz ayına kadar sabretmemizi tavsiye ettiler. Büyük banka ve holding sahibi zenginlere aktardıkları kaynakların bir kısmını bile emeklilere vermediler. İktidar, oylarımızı bu bilinçle kullanacağımızdan emin olabilir. İktidar partisine ve destekçilerine bizden oy yok” dedi.
“EMEKLİLERİN İLK ÖNCELİĞİ 2002 KOŞULLARINA ULAŞMAKTIR”
Emeklilerin mücadelesinin 2002 yılındaki şartların yeniden sağlanması olduğunu söyleyen Kurt, “Emekliler iktidardan yeni bir şey istemedi, var olan haklarımıza el uzatmayın, siz iktidara gelmeden önce nasıl yaşıyorsak, hangi olanaklara sahip isek öyle kalalım, dedik. Defalarca anlattık gene anlatalım: 2002 yılı Aralık ayında asgari ücret 184 TL iken en düşük işçi emeklisi aylığı bunun yüzde 40 fazlası olan 257 TL idi. 2024 yılı en düşük emekli aylığının 2002 düzeyine gelebilmesi için 17 bin 2 TL’lik asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 23 bin 802 TL olması gerekiyor. Siz kaç lira veriyorsunuz? On bin lira. Nereden hesaplarsak hesaplayalım sefaletin derinliği çırılçıplak ortada duruyor. Emeklilerin ilk önceliği 2002 koşullarına ulaşmaktır. Bunun için 2008 yılında düşürdüğünüz ABO oranları eskisi gibi yüzde 70'e çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
12 BİN LİRA SEYYANEN ZAM TALEBİ
İnsanca yaşam için 12 bin lira seyyanen zam istediklerini dile getiren Kurt, emeklilerin taleplerini hatırlattı:
“Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli.
Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam istiyoruz.
Emekli aylıklarının toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Emekli sendikaları statü yasası çıkarılmalıdır.
SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir.
Gerçek bir intibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir.
Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.
Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.
Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu veya özel bankalar, promosyonları günün koşullarına göre değerlendirmeli. Her yıl aylık artışına göre promosyonları güncellemelidir.
Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır.
Kökten çözülmeyen EYT sorununda, eksik çıkarılan yasa ile 5000 gün Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada bırakılan EYT’lilerin mağduriyetlerinin giderilmesini; Bağ-Kur kapsamı altında, Tescil, Prim Eşitleme ve İhya sorununun çözülmesini; Staj ve Çıraklık başlangıç süresinin, Emeklilik sigorta başlangıç süresinden sayılmasını; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sisteminin kökten bir reformla yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz”