Olmayan gelir üzerinden vergi hesaplanacak! | Güney Gazetesi Mersin

Olmayan gelir üzerinden vergi hesaplanacak!

Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, Maliye Bakanlığının Enflasyon Düzeltmesi kararına tepki gösterdi. Muhasebecilerin, 1. Dönem Geçici Vergi Beyannamesine ek olarak enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olacağına işaret eden Türkili, “Bilançolar neticesinde değerlenen makine, ekipman, araç, gayrimenkul, stokların artan değerleri ile gerçek bir kâr olmadan, yani satış işlemi gerçekleşmeden vergi matrahına ilave olması hakkaniyetli değildir.   Enflasyon düzeltmesi elde edilmeyen gelirin vergisini ödemek anlamına gelmektedir” dedi.

Olmayan gelir üzerinden vergi hesaplanacak!


ABİDİN YAĞMUR


Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, oda binasında meslek mensuplarıyla bayramlaştı ve muhasebecilere ek iş yükü getirecek olan Enflasyon Düzeltmesi uygulamasına tepki gösterdi.

“Son yıllarda ülkemizde yoğun bir şekilde hissedilen yüksek enflasyonun etkilerini ülkemizin tüm bileşenleri iliklerine kadar hissetmektedir” diyen Türkili, tam anlamı ile tartışılmayan, meslek örgütlerinin görüşleri tam olarak alınmadan getirilen enflasyon muhasebesinin 20 yıl aradan sonra tekrar hayata geçirildiğini vurguladı.

 

“ELDE EDİLMEYEN GELİRİN VERGİSİNİ ÖDEMEK ANLAMINA GELMEKTEDİR”

 

Enflasyon düzeltmesine ilişkin uygulamanın muhasebe camiasının iş yükünü artırdığına hem mükellefleri hem muhasebecileri strese soktuğuna değinen Türkili, “Bu süreçte her geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması, bilançolar neticesinde değerlenen makine ekipman araç, gayrimenkul, stokların artan değerleri ile gerçek bir kâr olmadan, yani satış işlemi gerçekleşmeden vergi matrahına ilave olması hakkaniyetli değildir. Enflasyon düzeltmesi nedeniyle gerçekte henüz elde edilmeyen gelir üzerinden vergisi hesaplanacak olması Anayasanın “Vergi Ödevi Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür” ilkesine aykırıdır.  Elde edilmeyen gelirin vergisini ödemek anlamına gelmektedir. Enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kârın vergilendirilmemesi, zararın ise zarar olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.  Enflasyon düzeltmesinin özellikle geçici vergi dönemlerinde uygulanması, biz meslek mensuplarının üzerine atılan yeni bir angaryadır.  Geçici vergi beyannamesi ekine hazırlanması istenen bilanço, zaman ve iş hayatının olağan akışına uygun olmadığı için doğru bilgi içeremeyecektir” dedi.

 

ODALARA ÇAĞRI YAPTI

 

Kanuni düzenlemeler uygulama aşamasına gelmeden önce meslek örgütlerinin görüşlerinin alınması gerektiğine değinen Türkili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşırı stres yüklü bir mesleği icra eden meslek mensuplarımızın her geçen gün organik ve psikolojik hastalıklar nedeniyle masa başı ölümleri artmıştır. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinde bilanço hazırlanması kabul edilemez. Bilanço dönemselliğine aykırı olan bu uygulama meslek mensuplarımızın üzerindeki angaryalara bir yenisini daha eklemektir. Bu konuda Ticaret ve sanayi odalarımızın ve esnaf odalarımızın da duyarlı davranarak sürece müdahil olmalarını önemle rica ediyoruz. Sesimizi yetkililere duyurmak ve tüm odalarımıza çağrıda bulunmak için Mersin’den sesleniyoruz. Tüm kamu tatildeyken biz meslek mensupları olarak görev ve sorumluluğumuz bilinci ile Bürolarımızda çalışarak ülkemize katkı sunmaya devam ediyoruz.”