Anamur’un hedefi, Akdeniz’e açılmak | Güney Gazetesi Mersin

Anamur’un hedefi, Akdeniz’e açılmak

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tuna, Anamur’dan en geç Haziran ayında başta Kıbrıs olmak üzere Akdeniz ülkelerine feribot seferlerine başlamayı hedeflediklerini söyledi. Anamur’un çehresinin değişmeye başladığını dile getiren Tuna, ilçede turizmi kontrollü bir şekilde yönlendireceklerini ifade etti.

Anamur’un hedefi, Akdeniz’e açılmak


ELVAN KONUK


Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tuna, ilçeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tuna, “Cennet gibi bir ilçede yaşıyoruz. Mevsim olarak, konum olarak. Bu nedenle her türlü tropikal meyveyi yetiştirebiliyoruz. Özellikle muz, çilek, avokado, yeni yeni mango başladı. Üreten bir ilçeyiz, öyle olunca diğer ilçelere göre biraz daha şanslıyız. İnşaat sektöründe ve genel ticaret anlamında fena değiliz” dedi.

 

“ANAMUR’DAN AKDENİZ ÜLKELERİNE İHRACATI HEDEFLİYORUZ”

 

Anamur’un çehresinin yavaş yavaş değişmeye başladığını dile getiren Tuna, “Anamur iskelesini kiraladık oda olarak, Kıbrıs’a ve Akdeniz ülkelerine seferlere başlayacağız. Burada işlediğimiz ürünleri inşallah Akdeniz ülkelerine, Kıbrıs’a ihraç etme umudumuz var. Yaş sebze meyve gönderme umudumuz var. Onun dışında Organize Sanayi Bölgesi’nde işlediğimiz sanayileşmiş ürünleri gönderme umudumuz var.  Anamur’da üreticilik yapan herkesin hemen hemen soğuk hava deposu var. Teknolojiye ayak uydurulmaya başlandı. Soğuk hava deposundan ziyade artık ürünleri kurutmaya da başlıyoruz yavaş yavaş. Büyük firmalarımız başladılar yavaş yavaş, diğer firmalar da muzu, çileği sanayileştirelim diye düşünmeye başladılar. Yaş sebze meyve özellikle muhafaza açısından zor bir iş, ‘sanayileştirip, kurutup satalım’ gibi düşünceler oluşmaya başladı. Bu işin ihracatı da yaş meyveye göre daha kolay. Dondurulmuş, kurutulmuş meyveye de yavaş yavaş başlıyoruz” diye konuştu.

 

“TAMAMLANMAYAN YOLLAR TURİZM YATIRIMLARINI ENGELLİYOR”

 

Anamur’un turizm potansiyelinden söz eden Tuna, yatırımcıların turizm konusunda istekli olduğunu, ancak yolların tamamlanmasını beklediklerini söyledi.  Tuna, “Yollarımıza devlet büyüklerimiz biraz daha hassasiyet gösterirlerse, bir an önce projeler tamamlanırsa Anamur’da turizm yatırımlarının önü açılacak. Turizm açısından baki bir ilçeyiz, baki olarak da kalmak isteriz. Turizmi kontrollü bir şekilde yönlendirebilirsek eğer kontrollü bir şekilde büyütmek istiyoruz. Mesela ‘her şey dahil’ sistemin Anamur’a girmesini istemeyiz. Bu sistem olmasın, daha kaliteli otellerimiz olsun ama insanlar geldiği zaman otelde alakart yesinler, dışarıda yesinler içsinler, dolaşsınlar, gezsinler. Antik kentimiz var, Mahmure kalemiz var, dolaşsınlar ki şehrimizi tanısınlar.  Sadece yeme-içme için turist gelmesi pek gönlümüzde yok. Daha kaliteli, daha şehirde para harcayabilen turiste ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

 

“FERİBOT SEFERLERİ EN GEÇ HAZİRAN AYINDA BAŞLAYACAK”

 

Oda olarak 2024 hedeflerini anlatan Tuna, “En büyük hayalimiz Anamur iskelesiydi. En geç Haziran ayında Kıbrıs başta olmak üzere feribot seferlerine başlamak istiyoruz. Bir taraftan deniz otobüsü ve feribot araştırmasındayız. Gelmeyi düşünen firmalar var, gelmezlerse de kendimiz kiralamayı düşünüyoruz. Ben büyük hedefimiz o, bu iş çok önemli Anamur için. Yani Anamur’un dünyaya açılan bir kapısı diyebilirim” şeklinde konuştu.