Şiddete karşı ses yükselttiler | Güney Gazetesi Mersin

Şiddete karşı ses yükselttiler

Mersin Şehir Hastanesi’nde bir araya gelen sağlık emekçileri, 12 yıl önce görevi başında katledilen meslektaşları Dr. Ersin Arslan’ı andı. Sağlıkta şiddet son bulana kadar mücadele edeceklerini vurgulayan sağlıkçılar, “Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hatta nefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip, kabul edilmesine rağmen; halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelik çözümlere yaklaşılmıyor” şeklinde açıklama yaptı.

Şiddete karşı ses yükselttiler


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Tabip Odası, Sağlık ve sosyal Hizmet Emekçileri sendikası (SES), Hekim-Sen, Genel Sağlık İş Sendikası, Birlik ve Dayanışma sendikası, Mersin Aile Sağlık Çalışanları Derneği, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimliği Derneği (MAHDER) üyeleri şiddete karşı ses yükseltti. Sendikalar adına konuşan Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Reyhan Baloğlu, “Gaziantep’te görevi başında katledilen meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden 12 yıl geçti. TTB tarafından “sağlıkta şiddete karşı mücadele günü” ilan edilen bugünde, başta Dr. Ersin Arslan olmak üzere, sağlıkta şiddet nedeniyle bugün aramızda olmayan, kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.

 

“SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARI KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞTI”

 

Son 20 senede sağlık kurumlarında meydana gelen şiddetin korkunç boyutlara ulaştığını vurgulayan Baloğlu, “2023 yılında kamuoyuna yansıyan Beyaz Kod verilerinden günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığını biliyoruz. Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimi yapılmadığıdır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmemektedir.  Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hatta nefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip, kabul edilmesine rağmen; halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelik çözümlere yaklaşılmıyor” ifadelerini kullandı.

 

“SAĞLIK SİSTEMİNİN YENİDEN İNŞASI ZORUNLUDUR”

 

Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddeti önlemekle ilgili ciddi bir adım atmadığını belirten Baloğlu, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte hasta ve yakınlarının müşteri olarak görüldüğü ve sınırsızlık tanındığı, biz sağlık çalışanlarının ise gittikçe değersizleştirildiğimiz bir sistemde çalışmaktayız. Sağlıkta şiddet bizi tüketen bu sistemin, hastalarla ve kendi aramızda oluşan sağlıksız iletişimin bir parçası haline gelmiştir. Ancak bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksiz eşiyor ve sonucunda toplumun sağlığının daha da geriye gittiğini istatistikler bize gösteriyor.  Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmeden nitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşası zorunludur. Bunun dışında sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için TTB ve sağlık örgütleri olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır. Sağlıkta şiddete karşı mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz!  Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.