104 yıllık bayram coşkusu | Güney Gazetesi Mersin

104 yıllık bayram coşkusu

Mersin’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliklerde çocuklar hem gösterilerini sahneledi hem de doyasıya eğlendi.

104 yıllık bayram coşkusu


ELVAN KONUK

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, günün anlam ve önemiyle ilgili konuştu.  Durmuş, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı bugün, hem Kurtuluş Savaşı’mızı zafere götüren yolun başlangıcı hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulacağının müjdecisi olmuştur. Cumhuriyete giden yolda büyük adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23 Nisan 1920'de açılması, ülke yönetiminde Milli İdare’nin hâkim kılınması ve demokratik hayata geçişin sembolü olmuştur. Ulusal Egemenliğimizin ilan edildiği bugün, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, millet egemenliğini sonsuza kadar koruyacak olan çocuklarımıza armağan edilmiş dünyadaki ilk çocuk bayramıdır” dedi.

23 Nisan’ın Türk milletinin evlatlarına verdiği değerin de bir sembolü olduğunu söyleyen Durmuş, “Hz. Ali, ‘Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin’ veciz sözü ile biz eğitimcilerin vizyonunu ortaya koymuştur. Bize emanet edilen çocuklarımızı bu bilinç ve vizyonla geleceğe taşımak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı; Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten, kendine güvenen, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, millî ve manevi değerlerine bağlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, ortak sorumluluğumuz ve hedefimizdir” ifadelerini kullandı.

Çocuklarının sesleri ve gülüşlerinin dünyayı bayram yeri yaptığını dile getiren Durmuş, “Ancak tüm çocuklarımız için bayram yeri değil maalesef dünyamız. Çocuk her yerde çocuk değil. Suriye’de kayıp, Yemen’de açtır, Gazze’de şehit, Afrika’da işçidir. Doğu Türkistan’da mazlumdur, mağdurdur. Çocuklarımızın maruz kaldığı bu zulümlerin, dünyamızın çocuklarımız için daha yaşanabilir hale gelmesini temenni ediyorum. Bütün çocuklarımızın güldüğü ve her gününü bayram tadında yaşadığı bir dünya olsun istiyorum Güzel çocuklarım, son olarak sizlere Gazi’nin şu mesajını iletmek istiyorum, ‘Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli ve değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz’” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından anaokulu ve ilkokul öğrencileri gösterileriyle bayram coşkusunu meydanı dolduran kalabalıkla paylaştı.