ABİDİN YAĞMUR
Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde özel bir engelli bakım merkezinde bakıcı/işçi olarak çalışan Ali Kazancı adlı şahsın, bakım merkezinde yatılı olarak kalan yüzde 94 oranında otizmli Efe K.’yı 8 dakika boyunca darp etmesiyle ilgili davanın karar duruşması Mersin 18. Asliye Ceza Mahkemesinde yapıldı.
Duruşmaya, başka bir suçtan dolayı cezaevinde tutuklu bulunan Ali Kazancı, mağdur Efe K.’nin annesi Muazzez Ünal, Otizm ve Özel Çocuk Anneleri Derneği Başkanı Nazmiye Yaman ile taraf avukatları katıldı.
Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün avukatı da davada mağdur engelli gencin vekili olarak yer aldı.
Duruşmada savcılık esas hakkında mütalaasını tekrar etti ve sanığın basit yaralama suçunu düzenleyen TCK 86. Madde uyarınca cezalandırılmasını talep etti.
Mağdur engelli gencin avukatları ile Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün avukatı ise sanığın eyleminin basit yaralamayı aştığı, eziyet suçu kapsamına girdiğini ileri sürdü.
Sanığın, mağduru 8 dakika boyunca dövdüğünü, tehdit ettiğini belirten avukatlar, mağdurun ruhsal ve bedensel olarak kendini koruyabilecek durumda olmadığına dikkat çekti ve sanık Ali Kazancı’nın, eziyet suçunun en üst sınırı olan 8 yıldan cezalandırılmasını talep etti.
Sanık avukatı ise, mağdurdan ve annesinden özür dileyen sanığın 1 yıldır bakım merkezinde çalıştığını, ilk kez böyle bir olaya karıştığına dikkat çekti ve sistematik eziyet iddiasını reddetti.
Mersin 18. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın eziyet suçundan cezalandırılmasına yer olmadığını belirtti ve sanığa basit yaralama suçundan 8 ay hapis cezasına hükmetti. Mahkeme, mağdurun yüzde 94 oranında otizmli olmasını dikkate alarak sanığın cezasını 12 aya çıkardı ve indirim uygulamadı.
AVUKAT BİLGİLİ: SANIĞIN CEZAEVİNE GİRMEYECEĞİ BİR CEZA TAYİN EDİLDİ
Engelli gencin ailesinin avukatı Alptuğ Bilgili, “Eziyet ve silahlı tehdit suçundan dolayı sanığın cezalandırılmasını çok istedik. Ancak ne yazık ki mahkeme basit yaralama suçundan ceza verdi. Üst sınırdan değil, 8 ay ceza verdi. Sanığın cezaevine girmeyeceği bir ceza tayin etti. Bu ceza tam bir ceza değil açıkçası” ifadelerini kullandı.
“SİSTEMLİ EZİYET OLDUĞUNA İNANIYORUZ”
Avukat Mavi Özge Öz de, Efe K.’nın 8 dakika boyunca darp edildiğinin kamera görüntülerinden tespit edildiğini belirerek “Geçen yıl da Efe’nin gözünde morluk oluşmuş. Bu olayın sistemli bir şekilde eziyet edildiğini düşünüyoruz. Basit yaralamadan ceza verilmesine itiraz edeceğiz” dedi.
ANNE: ÇOCUKLARIMIZI EMANET EDECEĞİMİZ KİMSENİN OLMADIĞINI ANLADIK
Duruşma sonrasında süreci değerlendiren engelli Efe K.’nın annesi Muazzez Ünal, “2010 yılında Türkiye’de her 86 çocuktan biri otizmliyken 2020’de her 36 çocuktan biri otizmli doğuyor. Bu olayda bizler çok üzüldük. Bizler öldükten sonra bu çocuklar daha kötü olacak. Çünkü emanet edecek kimse olmadığını anladık. Kurumların hepsinin denetimsizlikten dolayı bu tip sorunlarla karşı karşıya geleceğiz. Başka davalarda da görüşeceğiz. Yasalardaki boşlukların doldurulmasını istiyoruz” dedi.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE KİME SIĞINACAĞIZ”
Otizm ve Özel Çocuk Anneleri Derneği Başkanı Nazmiye Yaman da “Maalesef bu tür olaylar Türkiye genelinde yaşanıyor ve yaşanmaya da devam ediyor. Biz kesin, kati, kalıcı yasaların getirilmesini istiyoruz. Boşluklar olduğu için Efe’yi darp eden şahıs bu davada ceza almadı. Komik cezalar veriliyor zaten. 3 bin lira para cezaları ya da 9 aylık hapis cezaları veriliyor, sanık elini kolunu sallaya sallaya gezmeye devam ediyor. Otizmli çocuklar önemsenmeyecekse biz Türkiye Cumhuriyeti’nde kime sığınacağız. Çocuklarımızın geleceği ne olacak? Bizler öldükten sonra yaşam kaliteleri ne olacak? Nerede kalacaklar? Bunu merak ediyoruz. Lütfen çocuklarımızdan elinizi çekin. Çocuklarımızı rahat bıraksınlar. Bizim çocuklarımızın da diğer çocuklar gibi yaşam hakkı var. Mutlu, sağlıklı, güvende yaşam hakkı istiyorlar. Lütfen çocuklara sahip çıkın, çocuklara eziyet etmeyin” ifadelerini kullandı.
8 dakika süren şiddete 12 ay hapis cezası |