ELVAN KONUK
Yargıtay 3. Ceza Dairesi örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı 12 yıllık hapis cezasını 10 yıl 15 aya indirerek onadı. Barkın Timtik'e verilen 12 yıl hapis cezası da onandı. Yargılanan diğer avukatlarla ilgili istinaf incelemesi kararı verildi.
Kararı ÇHD Mersin şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Adalet İçin Hukukçular Mersin şubeleri ve Mersin Demokrat Avukatlar Grubu destek verdi.
ÇHD Mersin Şube Başkanı Av. İsmail Bozkurt, “2013 yılından beri devam eden "Çağdaş Hukukçular Derneği davası" hakkında Yargıtay kararı ile yerel mahkemenin Av. Selçuk Kozağaçlı ve Av. Barkın Timtik hakkında verdiği mahkûmiyet kararı onanırken yargılanan diğer meslektaşlarımız için ise dosya istinaf incelemesi gerekliliği gerekçesiyle iade edilmiştir. Bu karar ile genel başkanımız Selçuk Kozağaçlı ve üyemiz Barkın Timtik "hükümlü" statüsüne geçmiştir” dedi.
“ONLARCA KLASÖRDEN OLUŞAN DAVA DOSYASINDA SORUŞTURMA SÜRECİ SAĞLIKLI İLERLEMEMİŞTİR”
Verilen kararın hukuksuz olduğunu dile getiren Bozkurt, “Mahkûmiyet kararında, meslektaşlarımız müvekkilleriyle özdeşleştirilmiş; meslektaşlarımıza avukatlığını yaptıkları kişiler ve davalar üzerinden suçlamalar yöneltilmiştir. Onlarca klasörden oluşan dava dosyasında soruşturma süreci sağlıklı ilerlememiş, yargılama süreci boyunca yargılamaya konu dijitallerin sahteliği defalarca ispat edilmiş, soruşturmayı yürüten kolluk görevlilerinin sahte delil üretme suçlarından hüküm giymiş olmaları hususlarına hiç değinilmeden gerekçesiz bir şekilde onama kararı verilmiştir.
Toplamda 7 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan meslektaşlarımız hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce verilen kararda gerekçeye yer verilmemiş, tüm bu hukuksuzluklara göz yumulmuştur. Hazırlık aşamasında beyanı alınan 16 tanık duruşma salonunda dinlenmemiş olmasına rağmen, dosya dahi okunmadan verilen kararda yalnızca 3 tanığın kovuşturma aşamasında dinlenmediğinden bahsedilmiş, üstelik bu durum ‘hukuka uygun’ bulunmuştur. Mahkûmiyet için yargılamanın hazırlık aşaması yeterli görülmüştür. Yüzden fazla klasöre ulaşan dava dosyasına karşılık Yargıtay’ın genel geçer ifadelerle yazdığı kararının iki sayfadan ibaret olması kararın özensizliğini ve aceleciliğini gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı.
“AVUKATLIK SUÇ DEĞİLDİR”
Hukuku yok sayan tüm kararların karşısında olduklarını vurgulayan Bozkurt, “Bu karar ile uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış ‘avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilmemesi’ yasağı açıkça ihlal edilerek tüm yargılama sürecinde meslektaşlarımızın adil yargılanma hakları da ihlal edilmiştir. Bu karar ile meslektaşlarımızın halkın, yoksulların, emekçilerin avukatlığını yapmaları mahkûm edilmeye çalışılmaktadır. Avukatlık yapmak suç değildir. Meslektaşlarımızın dediği gibi: bu karar hükümsüzdür. Bugüne kadar hep olduğu gibi meslektaşlarımızın yanında olmaya, avukatlığı savunmaya devam edeceğiz.
İlk ve son kararımız ve ilanımız aynıdır. Tüm hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve arkadaşlarımızı mücadelemizle, direnişimizle alacağız. Ne tutuklamalarınız ne de hukuki kararlarınız baki kalacak. Hukuku yok sayan hiçbir kararınız mesleki dayanışmamızdan bir adım geri attıramaz. Genel başkanımız Selçuk Kozağaçlı'nın her daim dediği üzere, biz kazanacağız. Avukatlık suç değildir. Mesleki bağımsızlığımızı ve güvenliğimizi yok sayan anlayışın karşısında duracağız” şeklinde konuştu.