Bütçe krizinin ilk kurbanı tiyatro oldu | Güney Gazetesi Mersin

Bütçe krizinin ilk kurbanı tiyatro oldu

CHP’li başkandan CHP’li başkana geçen Tarsus Belediyesinde bütçe krizi ve tasarruf tedbirleri tiyatroyu vurdu. Tiyatro oyuncuları köpek bakım evi, nikah memurluğu, kadın sığınmaevi gibi yerlere gönderildi. Belediye, “Tiyatroyu kapatmadık. Oyuncuları farklı birimlere gönderdik” diyor.

Bütçe krizinin ilk kurbanı tiyatro oldu


ABİDİN YAĞMUR


CHP, 2019-2024 yılları arasında Tarsus Belediye Başkanlığı yapan Haluk Bozdoğan’ı yeniden aday göstermedi, CHP’li Ali Boltaç 31 Mart Seçimlerinde Tarsus Belediye Başkanı seçildi.

Yeni başkan Ali Boltaç, belediyeyi borçla ve boş bir kasayla devraldıklarını ilk meclis toplantısında açıkladı ve “kemer sıkma” politikası uygulayacaklarını ilan etti.

Tarsus Belediyesindeki bu bütçe krizi, hükümetin yayınladığı tasarruf tedbirleriyle de birleşince ilk fatura 2019 yılında kurulan Tarsus Şehir Tiyatrosuna kesildi.

 

“BELEDİYENİN KASASI BOŞ. TİYATRO FAALİYETLERİ DURDU”

 

Belediye kaynaklarından edinilen bilgiye göre, belediyenin kasasının boş olması nedeniyle, Tarsus Şehir Tiyatrosunun tüm faaliyetleri durduruldu. Festival davetleri iptal edildi, telif ödemeleri başkanlık makamının oluruna bırakıldı.

1 Nisan’dan beri hiçbir etkinlik yapmayan, oyun çıkaramayan Tarsus Şehir Tiyatrosuyla son karar ise tiyatro camiasında geniş yankı uyandırdı.

 

SANAT YÖNETMENİ KÖPEK BAKIMEVİNE VERİLDİ

 

Tarsus Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Murat Çapar, Veteriner Hizmetleri bünyesindeki köpek bakım evinde görevlendirilirken bazı oyuncular çay ocağında, bazı oyuncular nikah memurluğunda, bazı oyuncular kadın sığınmaevinde görevlendirildi.

 

“ŞU AN İÇİN KAPATMA SÖZ KONUSU DEĞİL”

 

Tarsus Belediyesi yetkilileri, Tarsus Şehir Tiyatrosunun kapatılmasının şu an için söz konusu olmadığını, Tiyatro Şube Müdürlüğünün kapatılabilmesi için meclis kararı gerektiğine işaret etti. Bir belediye yetkilisi, “Bütçe ile sıkıntımız var. Sadece tiyatroda değil tüm alanlarda bütçeyle ilgili sıkıntı var. Başkan Ali Boltaç Şehir Tiyatrosu ile ilgili brifing aldı. Bir kaynak yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

 

HAZİRAN MECLİSİNDE GÜNDEME GELEBİLİR

 

2019 yılından beri Tarsus Şehir Tiyatrosunda görev alan, şimdilerde başka bir birimde görevlendirilen bir oyuncu ise “Bizim tüm faaliyetlerimiz zaten 1 Nisan itibariyle durdurulmuştu. Oyun sahneleme, kursiyer eğitimi, festivallere katılım gibi tüm faaliyetler durmuştu. Bu hafta başı da görev yeri değişikliği yazılarımız geldi. Haziran ayı meclisinde tiyatro müdürlüğünün kapatılması için mecliste görüşme yapılacağını da duyduk” dedi.

2019 yılında kurulan Tarsus Şehir Tiyatrosu, Ezop, Çirkin, Çehov Vodvil, Neden, Masal Gülleri adlı oyunlarıyla 236 kez perde açmıştı. Hem Tarsus’ta hem de festivaller kapsamında farklı illerde sahne alan Tarsus Şehir Tiyatrosu farklı alanlarda ödüller de kazanmıştı.