SGK emekçisi yıllık izin bile alamıyor! | Güney Gazetesi Mersin

SGK emekçisi yıllık izin bile alamıyor!

SGK çalışanları, kurumdaki iş yükünün arttığını, personelin ise sosyal haklarının giderek gerilediğini belirterek çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep etti. BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, “2022 Yılında 689 bin 523 Kişiye emekli aylığı bağlanırken, EYT Yasası gereğince 2023 yılında 2 milyon 484 bin 335 kişiye emekli aylığını bu vaatleri yapan ve sözlerinde durmadan kaybolan bakanlar değil olağanüstü gayretle sosyal güvenlik emekçileri bağlamışlardır” dedi.

SGK emekçisi yıllık izin bile alamıyor!


ABİDİN YAĞMUR

Büro Emekçileri Sendikasında (BES) örgütlü Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi talebiyle eylemdeydi.

SGK Mersin İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen BES üyeleri, “Sosyal güvenliğin tasfiyesine hayır. Mezarda emekli olmayacağız” yazılı pankart açtı.

BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, “85 milyona hizmet veren, EYT’nin bütün yükünü sırtında taşıyan sosyal güvenlik emekçilerine bırakınız teşekkür edilmesini; yol, yemek, personel servisi, izin, fazla mesai ücreti gibi kazanılmış haklarının gasp edilmesi ile karşı karşıyadır.  Çabuk unutuldu, EYT sürecinde sosyal güvenlik emekçilerinin sabah, akşam hafta sonu demeden fedakarca çalışırken bakanların sorumsuz açıklamaları yüzünden vatandaşla karşı karşıya kalmaları. Çabuk unutuldu EYT sürecinde verilen ikramiye, uzmanlık, 3600 Ek gösterge sözleri.  Oysaki 2022 Yılında 689 bin 523 kişiye emekli aylığı bağlanırken, EYT Yasası gereğince 2023 Yılında 2 milyon 484 bin 335 kişiye emekli aylığını bu vaatleri yapan ve sözlerinde durmadan kaybolan bakanlar değil olağanüstü gayretle sosyal güvenlik emekçileri bağlamışlardır.  EYT yasası nedeniyle tüm süreçler göz önüne alındığında sosyal güvenlik emekçilerinin iş yükü 10 kat artmıştır. Yasanın yarattığı iş yükü 2024 Yılında da benzer şekilde devam etmektedir. Personel eksikliği nedeni ile birçok birimde yıllık izinlerin kullanılmasında, rapor alınmasında sosyal güvenlik emekçileri sorun yaşamaktadır. Şimdi ise kamu tasarruf paketi ile personel alımı durdurularak SGK emekçisinin iş yükü bir kez daha katlanarak artacaktır. SGK emekçileri 85 milyona, 32 bin 981 çalışan ile hizmet vermektedir. 2009 Yılında 682 aktif sigortalıya bir SGK personeli düşerken bugün bu rakam 760 aktif sigortalıya bir personel olarak gerilemiştir. Bu da EYT yasası olmasa dahi sosyal güvenlik kurumunun artan iş yüküne göre personel sayısının yetersiz olduğunun açık göstergesidir” dedi.

 

“SGK EMEKÇİLERİNİN GELECEĞİNDE EMEKLİLİK GÖRÜLMÜYOR”

 

Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalışan kesim olduğuna dikkat çeken Göçmen, “Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla ataması yapılan SGK emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle çalıştırılmaktadırlar. Milyonlarca vatandaşa hizmet veren onların emekli aylığını bağlayan sosyal güvenlik emekçilerinin geleceğinde emeklilik görülmemektedir” dedi.

 

“YEMEK VE ULAŞIM SERVİSİ İSTİYORUZ”

 

Göçmen, “Sosyal Güvenlik Kurumu özerk olmalı, memur ve emekli maaşlarını düşürmek yerine kayıt dışı istihdamla mücadele etmelidir. SGK Emekçilerine derhal 3600 ek gösterge istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 2008 Ekim sonrası işe giren sigortalı memurların kayıplarının engellenmesi için çalışma başlatmasını istiyoruz. 2022 Yılında peşkeş çekilen banka promosyon anlaşmasının yeniden yapılmasını istiyoruz. Kurum içi tüm unvanlar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmasını istiyoruz. Mülakatın kaldırılmasını liyakatin tesis edilmesini istiyoruz. Personel Servis hakkımızın devam etmesini istiyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz” ifadelerini kullandı.