“Trol hesaplarla mücadelede<br>hukuki düzenleme şart” | Güney Gazetesi Mersin

“Trol hesaplarla mücadelede
hukuki düzenleme şart”

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplantısına katıldı. Uysal, haberde de telif düzenlemesinin gündemlerinde olduğunu belirtti.

“Trol hesaplarla mücadelede<br>hukuki düzenleme şart”


Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Toplantıyla hedeflenen ise ‘Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun bugünkü koşullara göre iyileştirilmesi ve medya sektöründen gelen talep doğrultusunda emek hırsızlığının önüne geçmek oldu.

MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal da toplantıda Rekabet Kurumu temsilcilerine ve komisyon üyelerine bilgilendirmelerde bulundu. Sosyal medyada yayılan trol hesapların oluşturduğu tehditleri anlatan Uysal, bu artışın toplumsal barışa, ifade özgürlüğüne, faydalı kamusal tartışmaya ve demokrasiye zarar verdiğini ifade etti.

Milletvekili Uysal “Vatandaşlarımızın yüzde 75’i temel haber kaynağı olarak sosyal medya platformlarını da içeren dijital mecraları tercih ediyorlar ve platformlardaki trol hesap varlığı tehlikeli hale geliyor. Günden güne trol hesap sayısı artıyor ve bu durum toplumun doğrudan barışını, huzurunu, demokrasimizi etkiliyor. Toplumsal kutuplaşma ve nefret söylemi trol hesaplar aracılığıyla yayılıyor ve milli bütünlüğümüze tehdit oluşturuyor.” dedi.

Trol hesaplarla mücadele etmeye yönelik hukuki düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Mersin Milletvekili Uysal konuyla ilgili diğer ülkelerin çalışmalarından da örnek verdi. Uysal “Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa gibi birçok ülkede sosyal medyadaki trol hesaplarla mücadele etmeye yönelik hukuki düzenlemeler mevcut. Almanya’da çıkarılan kanunla sosyal medya şirketlerine; anayasaya aykırı örgütlerin propagandası ve suça yönelten beyanlarda bulunma gibi içeriklere, şikâyet gelmesinden sonra 24 saat içerisinde kaldırma yükümlülüğü getirilmiştir. Bu düzenlemenin etkili olduğu da görülüyor. Kanunun yürürlüğe girmesinden 6 ay sonra, Facebook’un şikâyet edilen içeriklerin yüzde 21’ini, YouTube’un yüzde 27’sini ve Twitter’ın ise yüzde 11’ini kaldırdığı görülmüştür.  Fransa’da ise dijital mecralarda yalan haberlerin yayılmasını önlemek için ‘Yalan Haber Kanunu’ çıkarılmıştır. Kanun ile sosyal medya platformlarının özellikle seçim süreçlerinde sponsorlu içerikler hakkında hesap vermeleri hüküm altına alınmıştır. Biz de Türkiye olarak ifade özgürlüğü ile nefret söylemi, fikri tartışma ile toplumsal kutuplaşma arasındaki hassas dengeyi koruyacak, yanlış bilgilerin yayılmasını önleyecek ve kamusal tartışmayı daha sağlıklı bir zemine çekecek bir hukuki düzenlemeyi hayata geçirmek zorundayız” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)