Aydıncık’ta balık çiftliklerine <br>karşı direniş büyüyor | Güney Gazetesi Mersin

Aydıncık’ta balık çiftliklerine
karşı direniş büyüyor

Turizme zarar verdiği gerekçesiyle Balıkesir’in Edremit ilçesinden sökülerek Aydıncık’a taşınmak istenen balık çiftliklerine karşı Aydıncık halkının mücadelesi sürüyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen ÇED toplantısında Aydıncıklılar balık çiftliklerine karşı yoğun bir kalabalıkla ses yükseltti. Bölge halkı şimdi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 28 Mayıs’ta yapacağı değerlendirme toplantısı öncesi bugün kitlesel bir etkinlikle seslerini bakanlığa duyurmayı amaçlıyor.

Aydıncık’ta balık çiftliklerine <br>karşı direniş büyüyor


ELVAN KONUK

Aydıncık’a taşınması planlanan balık çiftlikleri hakkında halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin (AGİKDER), Mersin Çevre ve Doğa Derneği, muhtarlar, STK’lar ve bölge halkı katıldı. Toplantıda balık çiftliklerinin Aydıncık’a vereceği zararlara dikkat çekildi.

Toplantıyla ilgili konuşan AGİKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye kadar çok geniş bir sahada kurulması planlanan balık çiftliklerinin Aydıncık’a etkilerinin değerlendirildiğini söyledi. Şimşek, “Toplantıda, balık çiftliklerden çıkacak günlük 20 ton üzerindeki atığın, pisliğin sahillerimizi kirleteceği, bu kirliliğin kentin turizm geleceğini yok edeceği belirtilmiştir.  Ege kıyılarından turizmi olumsuz etkileyeceği için sökülen balık çiftliklerini, bizim denizlerimizde istemediğimiz net bir şekilde ifade edilmiştir. Aydıncık halkının çok uzun yıllardır balık çiftlikleri ile mücadele verdiği ve bu zamana kadar kurulmasının engellendiği, halkın 11 Temmuz 2023 Tarihinde ÇED toplantını protesto ederek en güçlü şekilde vermiş olduğu tepkinin, halkın görüşlerinin yok sayılmaması gerektiğinin altı çizilmiştir. Bu kapsamda; Bakanlığın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunun 28 Mayıs Tarihinde Ankara’da yapacağı toplantıda, ÇED Raporunun reddedilmesi çağrısında bulunulmuştur” dedi.

Bugün saat 13.30’da Aydıncık’ta kitlesel bir etkinlik düzenleyeceklerini belirten Şimşek, Bakanlığın yapacağı İDK toplantısı öncesinde balık çiftliklerine karşı ses yükseltmek için halka katılım çağrısında bulundu.

KILIÇARPA: “YEŞİLİMİZE DE MAVİMİZE DE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ

 

Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, yeşile ve maviye sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kılıçarpa, “İlçemizde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları, Muhtarlarımız, Mersin Çevre ve Doğa Derneği ve kıymetli vatandaşlarımızın katılımlarıyla Balık Çiftlikleri Bilgilendirme Toplantımızı gerçekleştirdik. En baştan itibaren belirttiğimiz gibi bizden sonraki nesillere aldığımız mirastan daha temizini, daha güzelini bırakmaktan başka derdimiz yok. Yeşilimize de mavimize de sonuna kadar sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

 

HALKIN MÜCADELESİ ŞİİRE KONU OLDU

 

Halk Ozanı Nevzat Dağlı, Aydınlıklıların balık çiftliklerine karşı mücadelesini şiire döktü.

Aydıncık’ın çok güzel bir sahil kenti olduğunu ve balık çiftlikleriyle kirletilmemesi gerektiğini vurgulayan Nevzat Dağlı, ‘Aydıncık Balık Çiftliği İstemiyor’ isimli bir şiir yazdı. Dağlı’nın şiiri şu şekilde:

 

“Aydıncık Balık Çiftliği İstemiyor

 

Balıkları çiftlikte üretmeye kalkarsan,

Her gün tonlarca atık denize dökülüyor.

Aydıncık istemiyor, gidip halkına sorsan,

Verilen izinlerle umudu yıkılıyor.

*

Balıkçı umut sarsın kayıkta çıkınına,

Doğal yoldan varılsın balığın akınına.

ÇED raporu vermeyin kentlerin yakınına,

Turistik denizlere hançerler sokuluyor.

*

Aydıncık cennet gibi çiftlikle kirletmeyin,

Plajlar serinletsin turisti terletmeyin.

Bir yanda yat limanı, kiri ilerletmeyin,

Gelişen kentimize pranga takılıyor.

*

Yemyeşildir Aydıncık ormanlar kucağında,

Çiftlikle kokutmayın yazların sıcağında.

Her yönden olgunlaşmış tarihin ocağında,

Daha gelişsin diye umutla bakılıyor.

*

Yanlış kararlara biz boyunlar bükmeyelim,

Balık çiftlikleriyle kirlilik ekmeyelim.

Yarın pişman olup da ızdırap çekmeyelim,

Bugün önlem almazsak eyvahlar çekiliyor.

*

Nevzat’ın Aydıncık’ta otuz yıl geçmişi var,

Soğuksu pınarından soğuk su içmişi var.

AGİKDER çırpınıyor, doğru yol seçmişi var,

Balık çiftlikleriyle yanlışa çıkılıyor;

Gelişen Aydıncık’ın üstüne çökülüyor.”