“Aydıncık kafeslenemez” | Güney Gazetesi Mersin

“Aydıncık kafeslenemez”

Aydıncık Balıkçı Barınağı tören alanında bir araya gelen bölge halkı, ilçeye kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı ses yükseltti. Ellerinde ‘Aydıncık kafeslenemez’, ‘Başka Aydıncık yok’, ‘Turizm ve balık çiftliği bir arada olamaz’, ‘Aydıncık koyları peşkeş çekilemez’ yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar ‘İşbirlikçi şirket Aydıncık’ı terket’, ‘Balık çiftliği istemiyoruz’ şeklinde sloganlar attı.

“Aydıncık kafeslenemez”


ELVAN KONUK
Balıkesir’in Edremit ilçesinden sökülerek Aydıncık’a taşınmak istenen balık çiftlikleri ile ilgili karar 28 Mayıs’ta yapılacak olan İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının ardından belli olacak.

Toplantı öncesi Mersinliler Aydıncık’ta yaptıkları eylemle seslerini yetkililere duyurmayı amaçladı.

Eylemde ‘Aydıncık’ta Balık Çiftliklerine ‘Hayır’ Bildirgesi’ni okuyan Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin (AGİKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, balık çiftliklerinin çevreye ve canlılara vereceği zararlara dikkat çekti. Şimşek, “Bizler sivil toplum kuruluşları, kent konseyi, odalar, belediye ve siyasi parti ilçe teşkilatlarının temsilcileri ile muhtarlar olarak Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye kadar çok geniş bir sahada kurulması planlanan onlarca balık çiftliklerinin günlük 20 ton üzerinde yaratacağı atığın, kıyılarımızı kirleteceği ve sahillerimize yapacağı tahribat nedeniyle karşı çıkmaktayız. Çiftlik sahasındaki rüzgâr ve akıntı hızları dikkate alındığında, bu kadar yoğun atığın çok kısa süre içerisinde sahil ve denizlerimizi kirleteceği, Aydıncık’ın turizm geleceğine zarar vereceği çok açıktır. Bakanlık yetkililerinden talebimiz; halkımızın sesine kulak verilmesi, İlçe turizmi geleceğine zarar verecek, denizlerimizi kirletecek, plajlarımızı kullanılamayacak hale getirecek, eko sistemimizi ve sağlığımızı bozacak olan balık çiftliklerinin kurulmasına yönelik hazırlanan ÇED Raporunun ret edilerek sürecin iptal edilmesidir” dedi.

Balık çiftliklerinin kurulmasına sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, “Sesimizi çıkarmalıyız ki Aydıncık’ın sahipsiz olmadığını anlasınlar. Onlar geldiği sürece biz de burada olacağız. Bu çiftliklerin kurulmaması burada işletilmemesi için var gücümüzle savaşacağız. Bu memleketi biz miras almadık, sadece emanetçiyiz. Gelecek nesillere bu emaneti daha güzel bir şekilde aktarmak mecburiyetindeyiz. Yaşanacak başka bir Aydıncık yok. Sadece bu Aydıncık’ı daha iyi bir yer haline getirmemiz gerekiyor ki, bizden sonraki nesillere yaşanabilir, güvenli, temiz bir Aydıncık bırakabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardır verilen mücadeleye dikkat çeken Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan ise, “Yaklaşık 2015 yılından günümüze kadar mücadele ederek buralarda balık çiftliklerinin kurulumuna izin vermedik. Bundan sonra da izin vermeyeceğiz. Zaten Balıkesir Edremit’ten, Muğla’dan sökümüne karar verilen bu balık çiftlikleri oraya çok zarar verdiği için taşınmasına karar verildi. Oralarda turizmi bitirdiği için, insan sağlığını bozduğu için, ekosistemi bozduğu için taşınmasına karar verildi. Biz buradan bakanlığın salı günü vereceği karar öncesi ‘Aydıncık balık çiftliklerine karşıdır’ mesajını iletmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Katılımcılar daha sonra ellerinde pankartlarla teknelere binerek eylemlerini denizde sürdürdü.


  “Aydıncık kafeslenemez”