AFAD ödemedi, elektrik faturası esnafa kaldı | Güney Gazetesi Mersin

AFAD ödemedi, elektrik faturası esnafa kaldı

6 Şubat ve 20 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde büyük yıkımı yaşayan Antakya’da kurulan prefabrik çarşıların elektrik faturasının aylardır AFAD tarafından ödenmediği, dağıtıcı şirketin bununun üzerine esnafın elektriğini kesip “bireysel abone olun” dediği ortaya çıktı. Esnaf şimdilerde “Abone olursam elektrik faturasını ödeyebilir miyim” endişesi içinde.

AFAD ödemedi, elektrik faturası esnafa kaldı


ABİDİN YAĞMUR

6 Şubat ve 20 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde büyük yıkımı yaşayan Hatay’da, valilik ve AFAD tarafından kurulan konteyner kentlerde ve konteyner çarşılarda yaşanan su baskını, içme suyu eksikliği gibi sorunlara elektrik kesintisi sorunu da eklendi. Depremden etkilenen 11 ilin 5’inde elektrik dağıtımı üstlenen Toroslar EDAŞ, valilik ve AFAD tarafından yaptırılan prefabrik çarşıların elektriğini bildirim yapmadan kesti.

Avukat İbrahim Göçmen, prefabrik çarşıların Hatay Valiliği ve AFAD iş birliğiyle yapıldığını, elektrik faturalarını ödemeyi taahhüt eden AFAD’ın aylardır elektrik faturasını ödemediğinin ortaya çıktığını söyledi.

 

“BİREYSEL ABONE OLANLARIN ELEKTRİĞİ GELDİ”

 

AFAD’ın elektrik faturalarını ödememesi üzerine dağıtımcı şirketin esnafı bireysel aboneliğe zorlamak için elektriği kestiğini anlatan Göçmen, “Bizim hukuk büromuzda aynı çarşıda yer alıyor. Biz bireysel aboneliğimizi yapınca elektriğimiz verildi. Diğer esnafa da bireysel abone olun deniyormuş. Esnafın beklentisi elektrik faturasının AFAD tarafından ödenmesi. Çünkü esnaf gerçekten zor durumda. Eğer AFAD ödemezse esnaf mecburen elektrik abonesi olur ama zaten ilk abonelik bedeli 7 bin lira, 8 bin lira civarında. Ayda bin lira, bin beş yüz lira elektrik gelse ödeyebilir miyim diye düşünüyor esnaf. Çünkü bu çarşılarda aylık 15 bin lira kazanan esnaf sayısı bile azdır” dedi.

 

“ESNAFIN DESTEKLENMESİ GEREKİRKEN ELEKTRİĞİ KESİLİYOR”

 

Hükümetin, Hatay esnafına hiç deprem felaketi olmamış gibi yaklaştığını, Hatay esnafının İstanbul’daki, Ankara’daki esnafla aynı muameleyi gördüğünü anlatan Göçmen, “Prefabrik çarşılar Hatay ekonomisi canlansın diye kuruldu. Hem Hatay’ın buna ihtiyacı var hem esnafın ihtiyacı var. 500’e yakın esnaftan söz ediyoruz. Bunlar zaten zor durunda. Prefabrik çarşılar çok işlek değil, çok iş yapamıyor. Ama her kesimden esnaf şehrin ihtiyacı için çalışıyor. Bu esnafın daha çok desteklenmesi gerekirken elektriği kesiliyor. Bu durum hakkaniyetli değil. Zaten bu çarşılarda iş yoğunluğu düşük. Geçen hafta sel yaşandı. İnsanlar buna rağmen dükkanlarını açık tutmaya çalışıyor. Ama böyle giderse onlar da dükkanlarını kapatmak zorunda kalırlar. Çarşılarda genel kanı bu yönde” ifadelerini kullandı.

 

“PREFABRİK ÇARŞI ESNAFLARI BU YAPTIRIM İLE BÜYÜK ZARARA UĞRATILMAKTADIR”

 

CHP Hatay Milletvekili Yıldırım Kara da Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada,Hatay’daki depremzede esnaflarımız, fiziksel koşulları ve konumu iyi olmayan konteyner kentlerden oluşan çarşılarda geçimlerini sağlamaya çalışırken, AFAD elektrik ödemesini sonlandıracağını duyurarak ivedilikle saat taktırılması ve abonelik başlatılmasını talep ediyor.  Depremzede esnafımızın içinde bulunduğu koşullar göz ardı edilerek alınan bu karar neticesinde, dünden beri esnafımızın elektrikleri kesik. Bu kadar saat, içinde bulunduğumuz mevsim koşullarını da düşünürseniz, soğuk zincirin önemli olduğu iş kollarında ciddi bir mağduriyet söz konusu. Gıda, ilaç ve sağlık sektöründe çalışan esnafımızın ürünleri sıcak hava koşulları sebebiyle telef oluyor; ürünleri satılamaz kendileri ise iş yapamaz hale geliyor. Bu hafta itibariyle 5-6 çarşıda başlatmış oldukları bu kesintiler, bugün de diğer çarşılarda devam ediyor. Deprem bölgesindeki esnafımız kendi Bağ-Kur borcunu dahi ödeyemez haldeyken, alelacele elektrik kesmek esnafımızı sadece daha da mağdur etmektedir” dedi.

 

“ESNAF KENDİSİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR”

 

Esnafın bu mağduriyeti kendi çabalarıyla çözmeye çalıştığını anlatan Kara, “Depremzede esnafımız, daha fazla zarara uğramamak adına, öncelikli olarak elektriğin prefabrik işyerlerine bağlanmasını talep etmiş ve kendilerinin de ilgili prosedürleri uygulayacaklarını belirtmiştir. Buna rağmen hiçbir yetkiliden esnafın içinde bulunduğu durumun çözümüne dair bir haber gelmemektedir.  15 aydır esnafın koşullarının iyileştirilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Cazibe alanları yaratılsın, yakınlarında kurulacak geçici sosyal tesisler ile buraların ticari ve sosyal bir yerleşkeye dönüştürülsün esnafımız para kazansın, borçlarını ödeyebilsin, toparlanabilsin. Bu taleplerimiz hiç duyulmazken, mağduriyet yaratacak kararlar oldukça hızlı bir şekilde iktidar tarafından uygulanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.


  AFAD ödemedi, elektrik faturası esnafa kaldı