Kadın muhtar sayısında<br>rekor artış Tarsus’ta | Güney Gazetesi Mersin

Kadın muhtar sayısında
rekor artış Tarsus’ta

31 Mart yerel seçimlerinde Mersin’de 21 olan kadın muhtar sayısı 50’e çıktı. Tarsus, 11 kadın muhtar çıkararak diğer ilçelerin arasında rekoru elinde bulundurdu. Seçimi yeni kazanan 29 kadın muhtara plaket takdim eden KA.DER Mersin Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, “Yolu açanlar olarak ne kadar önemlisiniz. Tarsus 2 iken 11, Silifke 1 taneydi şu anda 5, Mut’ta hiç yoktu 2, Anamur’da hiç yoktu 1. O 1’ler 5 olacak, 10 olacak artacak. O nedenle yol açan kadınlar diyoruz. Çok çalışın” diye konuştu.

Kadın muhtar sayısında<br>rekor artış Tarsus’ta


ELVAN KONUK
Mersin’de seçimi kazanan kadın muhtarlar için KA.DER tarafından plaket töreni düzenlendi. Plaket törenine kadın muhtarların yanı sıra MBB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Dokucu Hasoğlu, MBB Muhtarlar Daire Başkanı Erdal Özcan ve STK temsilcileri katıldı.

Plaket töreninin açılışında konuşan KA.DER Mersin Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, Mersin’de 806 mahalle muhtarının 50’sinin kadın olduğu bilgisini vererek “KA.DER Mersin şubesi olarak 25-26 Kasım 2023’te, ulaşabildiğimiz veya bize ulaşan kadın muhtar adaylarına siyaset okulu açtık. 7 Mart 2024’te kadın adayları basına tanıtım toplantısı düzenledik. Seçim çalışmaları süresince kadınlara aday olun, seçmene kadın adaya oy verin dedik. 50 tesadüf değildir. 8’i 21 yapmıştık. 21’i niçin 50 yapamayalım diye yol aldık. Her seçimde yüzde 100’ün üzerinde artış sağlıyoruz. Seçilen kadın muhtarlarımızı kutluyor, mahallelerinde başarılar diliyoruz” dedi.

 

“KADIN MUHTARLAR BAŞARILI OLSUNLAR Kİ DİĞER KADINLARA YOL AÇSINLAR”

 

Kadın muhtarların çok çalışarak kendilerinden sonraki kadınlara yol açacağını vurgulayan Dinçer, “Sosyal Medya hesaplarında kadın muhtarlar, mahallemin ilk kadın muhtarıyım diye paylaşım yapıyorlar. Ve bu kadınlara "Yol açan kadınlar" diyoruz. Kadın muhtar sayısını artırmak için başarılı olmak mecburiyetindeler.  Başarılı olsunlar ki, diğer kadınlara yol açsınlar. 

Yolu açanlar olarak ne kadar önemlisiniz. Tarsus’ta 2 kadın muhtar vardı, 2 muhtar 11 oldu rekor Tarsus’ta. Silifke 1 taneydi şu anda 5, Mut’ta hiç yoktu 2, Anamur’da hiç yoktu 1. O 1’ler 5 olacak, 10 olacak artacak. O nedenle yol açan kadınlar diyoruz. Çok çalışın” ifadelerini kullandı.

 

“BİRLEŞİK OY PUSULASINA GEÇİLMELİ”

 

Muhtar adaylarının birleşik oy pusulasına geçilmediği için sorun yaşadığından söz eden Dinçer, “Muhtar adayları, seçmeni dolaşırken oy pusulası dağıtma, okul girişinde seçmene oy pusulası verme, oy kabininde oy pusulalarının çalınmasına karşılık, en az seçmenin 3 katı oy pusulası bastırmak zorunda kalıyor.  Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak muhtarların oy pusulalarında birleşik oy pusulamasına geçilmeli.  Ayrıca muhtar adayları adaylık başvurularını seçim günü sabah sandık kuruluna veriyorlar. Kasıtlı veya kasıtsız, kendileri de aday olan muhtar azaları sandık kurulunda görev alabiliyor. Ortaya çıktığında seçim kuruluna yapılan itirazlarda kabul edilmiyor. Seçmenin tercihinin sonuca doğru yansıması için muhtarların oy pusulalarının birleşik oy pusulasına dönüştürülmesi şart” diye konuştu.

 

“ÇOK GÜZEL BİR TABLO OLUŞTURDUNUZ”

 

Muhtarlık seçimlerini kazanan kadınları tebrik eden MBB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Dokucu Hasoğlu, “Çok güzel bir tablo oluşturdunuz, harikasınız. Yol açan kadınlarsınız, sizlerle gurur duyuyoruz. Bu iradeyi gösterdiniz. ‘Biz varız’ dediniz, mücadele ettiniz. Seçme ve seçilme hakkını kullandığınız için, gönüllü olduğunuz için, ailenizi ikinci plana koyup memleketinizi düşündüğünüz için, bundan sonra vereceğiniz emekler için tekrar teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MBB Muhtarlar Daire Başkanı Erdal Özcan ise, “Mevcut bir muhtarı değiştirmek çok kolay bir şey değildir. Artıştaki tüm kadın muhtarlarımız erkek muhtarlardan görevi devraldı” diyerek seçimi kazanan kadınları tebrik etti.

Konuşmaların ardından seçimi yeni kazanan 29 kadın muhtara plaket, yeniden seçilen 21 kadın muhtara ise başarı belgesi verildi.