Bisikletliler kazalara isyan etti: Yeter artık | Güney Gazetesi Mersin

Bisikletliler kazalara isyan etti: Yeter artık

Mersin’de bisiklet tutkunları, 63 yaşındaki Halit Kırelli’nin, bisikletle seyir halindeyken bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetmesini protesto etti. Bisikletçiler, “Kaza değil cinayet” yazılı pankartlar açtı.

Bisikletliler kazalara isyan etti: Yeter artık


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin’de bisiklet ve doğa tutkusu ile bilinen, bisiklet derneklerinde aktif görevler alan Halit Kırelli, 23 Mayıs günü Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bisikletiyle seyir halindeyken bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Kırelli'nin ölümü bisiklet tutkunları camiasında üzüntüye neden olurken bisikletlilerin trafikteki can güvenliği sorununu da yeniden gündeme getirdi.

Mersin Bisikletli Gezginler Derneği üyesi çok sayıda bisikletli, Adnan Menderes Bulvar Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda bir araya gelerek Kırelli anısına pedal çevirdi.

Bisikletçiler, “Kaza değil cinayet”, “Bisikletliyi fark edin” yazılı pankartlar açtı ve kazanın meydana geldiği yere de beyaz bisiklet bıraktı.

 

“BİSİKLET CAN TAŞIR CAN”

 

Mersin Bisikletli Gezginler Derneği Ahmet Salih Özenir, “7 gün önce, bulunduğumuz yerde yere bir bisikletli düştü. Onunla birlikte binlerce yüreğe acı düştü. Bisikletli hemen öldü. Biz ona öldü değil trafikte öldürüldü diyoruz. Çünkü genellikle arkadan çarpma ve aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmama sebebiyle yaşamdan koparılır bisikletliler. Bu kez de yere düşürülen Halit Kırelli’ydi. O ki çok sevilen, dost canlısı, doğa sever bir kişiydi. Karayolunun en faydalı fakat en savunmasız arası olan bisikletini kullanıyordu. 63 yaşına rağmen sağlığına iyi geldiği ve bütçesine katkı sağladığı için bisikletle evine gidiyordu. O da diğer bisiklet sürücüleri gibi, diğer motorlu taşıt sürücülerinin vicdanına teslim etmişti. İncinebilir yol kullanıcıları olarak nitelenen yayalar, bisikletliler, motosikletliler ve scooter kullanıcıları için ölü sayısı 2023 yılında 2610, yaralı sayısı ise 139 bindir. Bunlar birer insan, bunlar birer can. Bisiklet can taşır can. Yeter artık” ifadelerini kullandı.

“BU YOLLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Bisiklet kullanmaya, trafiğe çıkmaya devam edeceklerini belirten Özenir, “Kendilerini tüm yolların sahibi sanan motorlu taşıt sahipleri gibi bizler de yasal olarak bu yolları kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. İncinebilir yol kullanıcılarının haklarının, can ve mal güvenliklerinin korunması için yasal düzenlemelerin yapılması, yerel yönetimlerin bisikletli ulaşım hakkını kentin her yerinde etkin olarak kullanması yaşamsal talebimizdir” dedi.