Öğrencilere sınav provası | Güney Gazetesi Mersin

Öğrencilere sınav provası

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinde, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına günler kala, öğrencilerin sınav stresini yenmeleri ve son bir kez kendilerini ölçmeleri için ‘Prova Sınavı’ yapıldı.

Öğrencilere sınav provası


Yıl boyunca Tarsus’tan Anamur’a kadar hizmet veren kurs merkezlerinde LGS’ye büyük bir hızla hazırlanan öğrenciler, Büyükşehir’in uzman kadrosu sayesinde sınav stresinden kurtuluyor. Kurs Merkezi öğretmenleri eşliğinde prova sınavına giren öğrenciler, bu deneme sayesinde sınav anında yaşayabilecekleri zaman yönetimi sıkıntısının da önüne geçiyor. Eğitmenler aynı zamanda, sınav öncesi öğrencinin hayatında büyük rol oynayan velilere de tavsiyeler verdi.

 

PSİKOLOG ÖZKAN’DAN VELİLERE VE ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

 

Öğrencilerin bir yıldır yoğun bir tempoda sınava hazırlandıklarını kaydeden ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nde görev yapan Psikolog Özlem Özkan, “Sınavlar, öğrencilerin eğitim hayatlarında birçok kez karşılarına çıkacak. Bu yüzden LGS bunun ne ilki, ne de sonu olacak. Sınavlara gereğinden fazla anlam yüklememek gerekiyor aslında. Çünkü ne kadar çok anlam yüklenirse, stres düzeyi de o oranda artıyor” sözlerine yer verdi. Bu süreçte ailelere de büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Özkan, “Sınav üzerine çok fazla konuşulmamalı. Çünkü çocuklar zaten kendi içlerinde yeterince huzursuzluk yaşadıkları için, bu duyguları ekstra bir aktive etmemek gerekiyor. Öğrencilerin, onlara güvendiklerinin hissiyatını alması önemli. Sınav sürecinde evde olağanüstü bir hal ilan edilmemeli. Her şey normal seyrinde devam etmeli. Aileler iletişimi canlı tutmalı, bu süreçte gereksiz konularda polemiğe girmekten kaçınmalılar. Her fırsatta beden sağlığının, ruh sağlığının, zihin sağlığının ve duyguların daha önemli olduklarını vurgulamalılar. Aslında sınav öncesi dönemde verilebilecek en önemli destek, gerçek dışı beklentilerden uzak durmaktır. Aileler çocuklarının potansiyelini bu süreçte kabul etmeli ve performanslarını takdir etmeli, desteklemeliler” diye konuştu.

Öğrencilere de önerilerde bulunan Özkan, özellikle uyku düzeninin önemine vurgu yaparak, “Son hafta kendilerini yoracak ya da hasta olmalarına sebep olacak aktivitelerden uzak durmaya gayret etsinler. Çünkü sınava hasta girmek, motivasyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun akabinde yeni konu öğrenmemeye gayret etsinler. Bol bol deneme sınavı çözüp, yanlışlarını kontrol etmeye çalışsınlar. Sınav sabahı rutin kahvaltılarını yapmaya gayret etsinler. Yeni besin eklemek, beklenmedik reaksiyonlara sebep olabilir. Rahat kıyafetler giymelerini öneriyoruz” dedi.

Bu hafta sonu yapılacak sınavda, sözel bölümün ardından verilecek olan 45 dakikalık arada sınav hakkında konuşulmaması gerektiğini söyleyen Özkan, “Eğer arkadaşlarıyla bu süreçte bir araya gelirlerse, olabildiğince sınava yönelik konuşmaktan kaçınsınlar ve sorular üzerine sohbet etmesinler. Sınavda yapılan hatalardan biri de, sınav esnasında sınavın sonucunu düşünmek. Böyle bir durumda bir dakikalığına es verip, o an çevrelerinde neler olup bittiğini fark etmelerini öneriyoruz. Bulundukları ana odaklanmaya çalışsınlar. Çok stres oldukları anlarda küçük nefes egzersizleri yapabilirler” diyerek, bir sene boyunca sınav için ellerinden geleni yapan tüm öğrencilere başarılar diledi. (Haber Merkezi)