ÇOBİ-DER 1 yaşında | Güney Gazetesi Mersin

ÇOBİ-DER 1 yaşında

Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği (ÇOBİ-DER) Kurucu Başkanı Mustafa Duru, derneğin kuruluşunun birinci yıl dönümünde 0-6 yaş arası çocukların bilimsel gelişimi için yerel yönetimlere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Bebek ve çocuklara ait tüm sorunların mahallesini iyi tanıyan muhtarlar kanalıyla çözülebileceğini belirten Duru, muhtarların yerel yönetimlerde doğal meclis üyesi olması için çağrıda bulundu.

ÇOBİ-DER 1 yaşında


ELVAN KONUK

ÇOBİ-DER’in kuruluşunun birinci yıl dönümü nedeniyle dernek üyelerinin katılımıyla açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan ÇOBİ-DER Kurucu Başkanı Mustafa Duru, sağlıklı bir gelecek için çocukların bilimsel gelişiminin önemine dikkat çekti. Duru, “0-6 yaş grubunda bebek ve çocuklarımız ülke nüfusunun yüzde 11,5'ini oluşturuyor. Bu da tam olarak 85 milyon içinde 9 milyon 775 bindir. Yaklaşık on milyon demektir. Bu bebek ve çocuklara toplum, yerel ve merkezi yönetimler bilimsel olarak ve laik bir anlayışla sahip çıkmalıdır. Bu bir zorunluluktur. Bu bebek ve çocukların her yönüyle erken tanınması dahil olmak üzere doğum öncesi ve sonrası tüm yönleriyle ihtiyaçları bilimsel olarak eksiksiz giderilmelidir.  Toplum olarak sağlıklı bir gelecek istiyorsak, tüm uğraşılarımızın ve yaptıklarımızın son derece bilimsel olması zorunluluktur. Bebek ve çocuklarımızın gelişip büyümesinde yapılacak her şeyin bilimsel ve ücretsiz olması için tüm toplum kesimleri görev ve sorumluluk almalıdır” dedi.

 

“MAHALLE MUHTARLARI YEREL YÖNETİMLERDE DOĞAL MECLİS ÜYESİ OLMALI”

 

0-6 yaş bebek ve çocuklara ait tüm sorunların yerel yönetimler kanalıyla çözülebileceğini vurgulayan Duru, mahalle muhtarlarına bu konuda büyük görev düştüğünü belirtti.  Doğum öncesi ve sonrasında bebekler ve çocukların gelişimi ve bakımı konusunda anne ve babanın iyi derecede eğitim almaları gerekir. Bu sorun da en yakınlarda bulunan   yerel yönetimlerce en gerçekçi biçimde çözülebilir.  Mahallesini iyi tanıyan ve takip eden muhtarların, yeni evlenen ya da birlikte yaşamaya başlayan genç anne ve baba adaylarını tanıması, onlarla yakından ilişki kurabilmesi ve yerel yönetimlerle mahalle arasında köprü olabilmesi, çözümün gerçekleşmesinde oldukça önemli bir durumdur. Çocuk sahibi olan ailenin yaşam ortamı, bebek ve çocukların beslenme olanakları, çocuklar için yeterince güvenlikli çocuk oyun bahçelerinin olup olmadığı, kreşler ve anaokulları ne derece vardır ve yeterlidir en iyi bu konuları bilen ve takip edebilecek olan muhtarlardır. O nedenle biz, seçilmiş muhtarlar yerel yönetimlerin temel taşıdır, vaz geçilmezleridir diyoruz. Mahalle muhtarlarının her birinin yerel meclislerde doğal meclis üyesi olarak tam yetki ve karar sahibi konumunda olmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.